Business & Finance Τρίτη 5/01/2021, 16:42
BUSINESS & FINANCE

Τι οδηγεί το ράλι σε χρυσό και μέταλλα

Η τιμή των συμβολαίων διαμορφώνεται στα 1.954,50 δολάρια

Τι οδηγεί το ράλι σε χρυσό και μέταλλα

Δίχως φρένα συνεχίζεται το ράλι στην αγορά του χρυσού, καθώς η αποδυνάμωση του δολαρίου και η πτώση των μετοχών διεθνώς οδηγούν τους επενδυτές στην ασφαλή «αγκαλιά» του πολύτιμου μετάλλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή των συμβολαίων διαμορφώνεται αυτή την στιγμή στα 1.954,50 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου, δίνοντας συνέχεια στο +2,3% που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Τι οδηγεί το ράλι σε χρυσό και μέταλλα-1

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται και τα υπόλοιπα μέταλλα, όπως ο άργυρος, η πλατίνα και το παλλάδιο, τα οποία εμφανίζουν κέρδη της τάξης του 0,88% (27,59 δολάρια), του 2,12% (1.094 δολάρια) και του 1,89% (2.436 δολάρια) αντίστοιχα. Κατά 1,1% ενισχύεται και η τιμή του χαλκού (3,593 δολάρια).

Η νέα εκτίναξη στην αγορά των μετάλλων συνδέεται άρρηκτα με τις προσδοκίες αύξησης του αμερικανικού πληθωρισμού στο 2%, για πρώτη φορά από το 2018, κάτι το οποίο οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα τόσο το αμερικανικό δολάριο όσο και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμβόλαια χρυσού συγκαταλέγονταν ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους του 2020, αποκομίζοντας συνολικά κέρδη της τάξης του 25%, τα υψηλότερα της τελευταίας 10ετίας. Μόνο τον Δεκέμβριο, μάλιστα, η άνοδος ξεπέρασε το 6%.

Η στροφή προς το πολύτιμο μέταλλο ευνοείται κι από την υποχώρηση των μετοχών διεθνώς, η οποία αποδίδεται μεταξύ άλλων στην αβεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών στην Τζόρτζια.

Η έκβαση της αμερικανικής κάλπης έχει ύψιστη πολιτική σημασία για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καθώς θα καθορίσει αν οι Δημοκρατικοί θα έχουν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένης και της Γερουσίας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News