BUSINESS & FINANCE

«Βουβή» εισήγηση Χατζηδάκη για τον κατώτατο μισθό – Τι προβλέπει

«Βουβή» εισήγηση Χατζηδάκη για τον κατώτατο μισθό – Τι προβλέπει

Υπουργικό σήμερα και παρόλο που η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνει άλλη συζήτηση πέρα από όσα έχουν να κάνουν με το δυστύχημα στα Τέμπη και την εξέλιξη των σιδηροδρομικών γραμμών, υπάρχει η εκκρεμότητα του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύεται έως και τις 10 Μαρτίου να κάνει την εισήγηση του στο υπουργικό, ώστε να μπορέσει να ισχύσει ο νέος μισθός από την 1η Απριλίου. Έτσι, εάν δεν γίνει η εισήγηση σήμερα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να πάει παρακάτω.

Το πιθανότερο είναι σήμερα να γίνει η εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας, χωρίς παρόλα αυτά να υπάρξει άλλη συζήτηση, καθώς προέχει το θέμα του δυστυχήματος. 

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΚΕΠΕ που έχει στα χέρια του ο Κωστής Χατζηδάκης, και πάνω σε αυτό θα στηριχθεί η εισήγηση του, προτείνεται ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί από 4,5% έως 7,5%. Σύμφωνα με το πόρισμα του ΚΕΠΕ, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να εξισορροπεί τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης για το 2023 άρα δεν μπορεί να είναι κάτω από 4,5% (στον προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί πληθωρισμός της τάξεως του 5%) ενώ σημειώνει πως για λόγους κοινωνικής ισότητας, η αύξηση θα πρέπει να μην ξεπεράσει αυτή που δόθηκε στους συνταξιούχους (7,75%).

Οι αυξήσεις που προτείνει το ΚΕΠΕ σημαίνουν πως ο κατώτατος μισθός από τα 713 ευρώ μπορεί να φθάσει από 745 έως 766 ευρώ. 

Τα σενάρια του ΚΕΠΕ 

Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός των 713 ευρώ σήμερα εάν αυξηθεί:

κατά 4,5% θα διαμορφωθεί στα 745 ευρώ

κατά 5% θα διαμορφωθεί στα 748 ευρώ

κατά 5,5% θα διαμορφωθεί στα 752 ευρώ

κατά 6% θα διαμορφωθεί στα 756 ευρώ

κατά 6,5% θα διαμορφωθεί στα 759 ευρώ

κατά 7% θα διαμορφωθεί στα 763 ευρώ

κατά 7,5% θα διαμορφωθεί στα 766 ευρώ.

Το σενάριο που  φαίνεται, όμως, να έχει επικρατήσει είναι μια αύξηση κοντά σε αυτή των συντάξεων, δηλαδή 7,5%-7,75%, που θα στείλει τον κατώτατο μισθό κοντά στα 768 ευρώ. Κυβερνητικά στελέχη πάντως έλεγαν χαρακτηριστικά  το προηγούμενο διάστημα πως η αύξηση θα είναι γενναία αλλά δεν θα υπάρχει μπροστά στο νέο κατώτατο μισθό ο αριθμός 8.  

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας  αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλλει η ΔΥΠΑ. Σήμερα, το ημερήσιο επίδομα είναι στα 17,51 ευρώ  και 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα. Έτσι εφόσον ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 7,75% από 1η Απριλίου 2023, το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 472 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

Διαβάστε επίσης: 

Έως 7,75% η αύξηση του κατώτατου μισθού – Τι λέει το πόρισμα

Στην τελική ευθεία ο κατώτατος μισθός – Γενναία αύξηση αλλά χωρίς μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Η ανεργία υποχωρεί, οι τριετίες θα «ξεπαγώσουν»;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News