BUSINESS & FINANCE

Κατά ένα μήνα μετατίθεται η ΑΜΚ της Attica Bank

Κατά ένα μήνα μετατίθεται η ΑΜΚ της Attica Bank

Για τα τέλη Απριλίου μετατίθεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 473,3 εκατ. ευρώ με την έκδοση warrants της Attica Bank. Η ΑΜΚ είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου και η καθυστέρηση θεωρείται αναπόφευκτη, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των υφιστάμενων μετόχων της Attica και των υποψήφιων νέων μετόχων της Thrivest για τις λεπτομέρειες της αύξησης και την συμμετοχή της τελευταίας. 

Στόχος να καθοριστεί η δομή της ΑΜΚ με βάση την συμφωνία που υπάρχει με το ΤΧΣ, το οποίο καλείται να καταβάλλει 340 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των 130 εκατ. ευρώ, αποτελεί υποχρέωση κυρίως του ΤΜΕΔΕ (και δευτερευόντως του e- ΕΦΚΑ που διαθέτει το 8,39%) το οποίο μετά την αποχώρηση της Ellington, ελέγχει το 20,11% των μετοχών της Attica. Το ποσοστό της Thrivest δεν έχει καθοριστεί και αποτελεί μέρος των συζητήσεων με ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της δομής της ΑΜΚ με περιορισμό των δικαιωμάτων προτίμησης που έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Attica Bank, δηλαδή ΤΜΕΔΕ και  e-ΕΦΚΑ. 

Στο βαθμό που η συμμετοχή του ΤΧΣ θεωρείται δεδομένη η άσκηση προϋποθέτει την εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων από την πλευρά του ΤΜΕΔΕ εφόσον θέλει να διατηρήσει ένα μέρος της συμμετοχής του στην Τράπεζα, ακόμη και αν αυτό είναι χαμηλότερο από το σημερινό ποσοστό του. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην διαδικασία τα απαιτούμενα κεφάλαια θα πρέπει να εξευρεθούν ούτως ή άλλως ακόμη και εάν η συμφωνία με την Thrivest δεν έχει οριστικοποιηθεί έως την προγραμματισμένη ημερομηνία και για αυτό τον λόγο υπάρχει κινητικότητα και συζητήσεις και άλλους με άλλους πιθανούς επενδυτές. Σύμφωνα πάντως με αρμόδιες πηγές οι συζητήσεις με την Thrivest διεξάγονται «σε καλό κλίμα και με διάθεση να βρεθεί λύση», εκτίμηση που διατυπώνεται σε μια μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί η κατάσταση σε σχέση με το κλίμα που είχε διαμορφωθεί στις συζητήσεις με το Ellington.

Η νέα ημερομηνία υλοποίησης της ΑΜΚ γίνεται κάτω από το ασφυκτικό πλαίσιο της ανάγκης να υπάρξει άμεση λύση προκειμένου η Τράπεζα να μπορέσει να ανακοινώσει αποτελέσματα παράλληλα με το κεφαλαιακό πλάνο, στο βαθμό που τα κεφάλαιά της είναι κάτω από τις εποπτικές απαιτήσεις. 

Η συμμετοχή της Thrivest στην Attica Bank προϋποθέτει ένα συμφωνημένο πλάνο για την εκκαθάριση από τον όγκο των κόκκινων δανείων που ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ, προκειμένου από την συνένωση των δύο τραπεζών, δηλαδή Attica και Παγκρήτιας, που αποτελεί το μεσοπρόθεσμο στόχο του υποψήφιου νέου μετόχου, να προκύψει μια υγιής Τράπεζα. Ο χρόνος για την εξυγίανση έχει επίσης σημασία, καθώς μια εμπροσθοβαρής εκκαθάριση θα μπορούσε να αυξήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες και να απαιτήσει μια ακόμη ΑΜΚ για την Attica, την στιγμή που και η Παγκρήτια βαρύνεται επίσης με υψηλό απόθεμα κόκκινων δανείων. 

Χθες η Attica ανακοίνωσε την έγκριση από το ΧΑ, της  εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των 9.971.190 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της Τράπεζας, σε αντικατάσταση των υφισταμένων 1.495.678.391 κοινών ονομαστικών μετοχών, που προέκυψαν από την συνένωση και μείωση του συνολικού αριθμού των μετοχών της Τράπεζας (reverse split), με παράλληλη μείωση της ονομαστικής αξίας από 10,50 ευρώ σε 0,05 ανά μετοχή και με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 104,2 εκατ. ευρώ με σκοπό το σχηματισμό ειδικού αποθεματικού. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, ως η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των 1.495.678.391 μετοχών στο ΧΑ, ορίζεται η 7η Μαρτίου και από την επομένη 8 Μαρτίου παύει προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας. Δικαιούχοι των νέων μετοχών είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων ως κάτοχοι των μετοχών κατά την 9η Μαρτίου (record date) και η έναρξη διαπραγμάτευσης των 9.971.190 νέων κοινών μετά ψήφου μετοχών στο Χ.Α. με τη νέα ονομαστική αξία, 0,05 ευρώ ανά μετοχή, ορίζεται η 13η Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς «παζάρια» η είσοδος της Thrivest στην Attica Bank

Attica Bank: Προσωρινή παύση διαπραγμάτευσης των μετοχών από 8 Μαρτίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News