Business & Finance Τρίτη 5/01/2021, 14:36
BUSINESS & FINANCE

Εμβόλια προς πώληση αντί 110 δολαρίων στο dark web;

Εμβόλια προς πώληση αντί 110 δολαρίων στο dark web;

Όπλα, ναρκωτικά και τώρα… εμβόλια πωλούνται πλέον στο dark web, καθώς η έναρξη του προγράμματος εμβολιασμών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δίνει το έναυσμα σε επιτήδειους να στήσουν νέες απάτες. 

Μία έρευνα την οποία πραγματοποίησε το Reuters στα φόρουμ του λεγόμενου «σκοτεινού ίντερνετ» και στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram βρήκε επτά διαφορετικές προσφορές για εμβόλια κατά του κορωνοϊού. 

Emails που στέλνονται σε υποψήφια θύματα υπόσχονται να τα βάλουν σε «μυστικές λίστες» που εξασφαλίζουν ταχύτερη πρόσβαση στους εμβολιασμούς, ενώ οι απατεώνες παίρνουν μέχρι και τηλέφωνα, όπου παριστάνουν τους υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών. 

Τόσο το FBI όσο και η Interpol έχουν προειδοποιήσει για τις απάτες της πανδημίας, καθώς ψεύτικες θεραπείες και εμβόλια διαφημίζονται σε σάιτ του ίντερνετ, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Οι απατεώνες αυτοί θέλουν να βάλουν στο χέρι τα χρήματα ή τα προσωπικά δεδομένα των θυμάτων τους, όμως σε κάποιες περιπτώσεις, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμα σοβαρότερες. 

Τα domains του ίντερνετ που περιλαμβάνουν τη λέξη εμβόλιο στα αγγλικά, σε συνδυασμό με το COVID-19 ή τον κορωνοϊό υπερδιπλασιάστηκαν από τον Οκτώβριο και ήταν περίπου 2.500 το Νοέμβριο, όταν η έγκριση των πρώτων εμβολίων ήταν κοντά, δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Recorded Future. 

Στο φόρουμ του dark web, Agartha, ψεύτικα εμβόλια κατά του κορωνοϊού πωλούνται πλάι στην κοκαΐνη, τα πλαστά χαρτονομίσματα και τα παράνομα όπλα που συνήθως προσφέρονται εκεί. Οι τιμές κυμαίνονται στα 500-1.000 δολάρια και μπορούν να καταβληθούν και σε Bitcoin. 

Σε ένα άλλο σάιτ του dark web που βρήκε το Reuters, κάποιος που ισχυρίζεται ότι δουλεύει στο Επιστημονικό Ινστιτούτο της Γουχάν προσέφερε εμβόλια κατά του κορωνοϊού ως αντάλλαγμα για δωρεές και ζητούσε από τους αγοραστές να δώσουν το ιατρικό ιστορικό τους. 

Στο Telegram, αρκετά κανάλια ισχυρίζονται ότι πωλούν εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε τιμές που ξεκινούν από τα 110 δολάρια ανά φιαλίδιο. 

«Οι ασθενείς δεν θα πρέπει ποτέ να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ένα εμβόλιο online -κανένα νόμιμο εμβόλιο δεν πωλείται στο ίντερνετ- αλλά να εμβολιάζονται μόνο στα πιστοποιημένα εμβολιαστικά κέντρα ή από πιστοποιημένους παρόχους υπηρεσιών υγείας», είπε εκπρόσωπος της Pfizer. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News