BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Εύλογη διόρθωση χωρίς ακρότητες

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπιες απώλειες της τάξης του 0,98%

Χρηματιστήριο: Εύλογη διόρθωση χωρίς ακρότητες

Συνεχίζεται η διορθωτική κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δυσκολεύεται να διασπάσει πειστικά το όριο των 820 – 825 μονάδων, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να προχωρούν σε λελογισμένου εύρους εντολές πωλήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι -λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης- ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπιες απώλειες της τάξης του 0,98% και διαμορφώνεται στις 814 μονάδες, χάνοντας περίπου οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας, όταν και ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης υπερέβη το τεχνικό σημείο των 820 μονάδων.

Το τόξο των σημερινών διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες, από τις 809 έως τις 817 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 23 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε, αποτελεί κοινή ομολογία ότι μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις των επενδυτών αναμένεται να έχουμε από την επόμενη εβδομάδα, και σίγουρα μετά την αργία των Θεοφανείων, όταν και λήξει τυπικά η εορταστική περίοδος.

Αυτό που με σαφήνεια επιζητά η Λεωφόρος Αθηνών είναι η ενεργοποίηση των ξένων long επενδυτών, στους οποίους εδράστηκε και το πρόσφατο ράλι – ρεκόρ του Νοεμβρίου. Χωρίς την εκ νέου συμμετοχή τους, η πορεία του Γενικού Δείκτη προς τα προ-κορωνοϊού επίπεδα (900 μονάδες) δεν θα πρέπει να θεωρείται απολύτως δεδομένη. 

Τραπεζικές πιέσεις

Από τη σημερινή διορθωτική κίνηση δεν εξαιρείται ούτε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος σημειώνει πτώση κατά 2% και υποχωρεί στις 515 μονάδες, με τον τζίρο να περιορίζεται κάτω των 9 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρούνται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διολισθαίνει κατά σχεδόν 3%, δοκιμάζοντας το τεχνικό σημείο των 2,2 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,97% 0,935 ευρώ
  • Attica Bank -0,85% 0,232 ευρώ
  • Eurobank -1,19% 0,5998 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,90% 2,206 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +0,64% 1,249 ευρώ

Χθες, εντωμεταξύ έγινε γνωστό ότι η JP Morgan αναθεώρησε τις τιμές – στόχους των ελληνικών τραπεζών, ενώ διατήρησε τη σύσταση overweight για όλα τα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πλην της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία μέσα στο 2021 καλείται αφενός να περιορίσει τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφετέρου να δρομολογήσει την επανα-ιδιωτικοποίησή της. 

Κυρίαρχοι οι πωλητές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές έχουν αναλάβει ευθύς εξαρχής τα ηνία των κινήσεων, με τις υψηλότερες πιέσεις να παρατηρούνται στη μετοχή του Τιτάνα, η οποία διολισθαίνει κατά 2,36%.

Μικρότερης εμβέλειας πιέσεων καταγράφονται στις μετοχές των ΟΠΑΠ (-2,01%), ΕΥΔΑΠ (-1,55%), Coca – Cola (-1,79%), Viohalco (-1,35%) και ΓΕΚ Τέρνα (-1,27%).

Στον αντίποδα, η μετοχή του Μυτιληναίου συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις και ενισχύεται κατά 1,45% στα 12,57 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 1% εμφανίζει και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.

Συνολικά, αυτή τη στιγμή (14.00), 35 μετοχές κινούνται ανοδικά, 59 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 17 παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 54,2 δισ. ευρώ.

Η μακροπρόθεσμη πορεία του Γ.Δ.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως έδειξε και η χθεσινή πρεμιέρα στο 2021, θα προσπαθήσει να διασπάσει ακόμη ένα τεχνικό σημείο, αυτό των 850 μονάδων, καθώς όπως εξηγούν έμπειροι αναλυτές στο moneyreview.gr, η υπέρβαση των 820-825 μονάδων προλειαίνει το έδαφος για μια περαιτέρω ανοδική κίνηση.

Άλλωστε, μακροπρόθεσμος στόχος της ελληνικής αγοράς είναι εντός του νέου έτους ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί στα επίπεδα προ-κορωνοϊού, δηλαδή άνω των 900 μονάδων, και γιατί όχι και στις 1.000 μονάδες. Το επενδυτικό περιβάλλον, εξάλλου, φαίνεται ότι ευνοεί το παραπάνω σενάριο.

Η προσπάθεια των τραπεζών να εξορθολογίσουν το δανειακό χαρτοφυλάκιο, η προσδωκόμενη εισροή 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού αποτελούν παράγοντες, οι οποίοι δύνανται να στηρίξουν τη μακροπρόθεσμη κίνηση προς τις 1.000 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, όπως μας δίδαξε το 2020, κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα ακολουθήσει σε μερικούς μήνες. Επομένως, δεν θα πρέπει να λησμονούμε και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ελληνική αγορά, όπως για παράδειγμα μία μεγαλύτερη του αναμενόμενου ζημιά στις ελληνικές τράπεζες από το β’ κύμα της πανδημίας. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που εκπέμπουν έμπειροι αναλυτές, μιλώντας στο moneyreview.gr, είναι μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2021, η οποία θα κατευθύνει τη Λεωφόρο Αθηνών σε μια ανοδική τροχιά, με τελικό στόχο την ανάκτηση όλων των απωλειών της πανδημικής κρίσης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News