Business & Finance Πέμπτη 2/03/2023, 19:26
BUSINESS & FINANCE

Focus Bari: Δυσαρεστημένοι οι 7 στους 10 Έλληνες στους περισσότερους τομείς της ζωής τους

Focus Bari: Δυσαρεστημένοι οι 7 στους 10 Έλληνες στους περισσότερους τομείς της ζωής τους

Δυσαρεστημένοι από τα οικονομικά, την υγεία, την επαγγελματική απασχόληση και σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής δηλώνουν οι περισσότεροι Έλληνες σύμφωνα με την τελευταία πανελλαδική έρευνα της Focus Bari.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι 3 στους 5 καταφεύγουν σε μεθόδους αυτοβελτίωσης για ψυχική υγεία και ανθεκτικότητα.

Χαμηλός φαίνεται ο βαθμός ικανοποίησης των Ελλήνων και από τους δέκα τομείς που απαρτίζουν το «πλέγμα της ζωής» σύμφωνα με την νέα πανελλαδική έρευνα της Focus Bari, καθώς επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν πολύ δυσαρεστημένοι με την οικονομική τους κατάσταση, αλλά και την υγεία, την επαγγελματική απασχόληση, την αίσθηση ασφάλειας, την αυτοπεποίθηση και αρκετούς ακόμα τομείς της ζωής.

Focus Bari: Δυσαρεστημένοι οι 7 στους 10 Έλληνες στους περισσότερους τομείς της ζωής τους-1

Η συνολική εικόνα δείχνει πως σήμερα οι Έλληνες είναι ένας λαός, όχι και τόσο ικανοποιημένος από το πλέγμα των τομέων της ζωής καθώς επτά στους δέκα είναι δυσαρεστημένοι με τα οικονομικά τους, πράγμα που προφανώς επηρεάζει και συμπαρασύρει τον βαθμό ικανοποίησης και από τους άλλους τομείς, με κύρια επιρροή στον τομέα αίσθησης ασφάλειας, όπου ένας στους δύο Έλληνες δηλώνουν πολύ χαμηλό βαθμό ικανοποίησης, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η εργασία/επαγγελματική απασχόληση, που προφανώς συνδέεται με τους δύο πιο πάνω τομείς -οικονομικά και αίσθηση ασφάλειας.

Ανησυχητική όμως είναι μια παρόμοια αναλογία -σχεδόν ένας στους δύο- που δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλό βαθμό ικανοποίησης από τους τομείς της υγείας, της εξέλιξης/προόδου, και των προσωπικών ενδιαφερόντων.

Οι τομείς με τον ψηλότερο βαθμό ικανοποίησης στην ζωή των Ελλήνων είναι η οικογένεια και οι φίλοι, υπογραμμίζοντας την αξία του στενού, κοντινού ανθρώπινου περιβάλλοντος.

Ο τομέας με τον χαμηλότερο βαθμό ικανοποίησης είναι τα οικονομικά με 7 στους 10 Έλληνες να εκφράζουν έντονη σχετική δυσαρέσκεια. Επίσης χαμηλή ικανοποίηση παρουσιάζουν οι τομείς της υγείας, της αίσθησης ασφάλειας, της αυτοπεποίθησης, της εξέλιξης, αλλά και των προσωπικών ενδιαφερόντων. Ιδιαίτερα χαμηλή αίσθηση αυτοπεποίθησης παρουσιάζουν οι νέοι 18-24 χρόνων. Νέοι και γυναίκες παρουσιάζουν αρκετά χαμηλότερη ικανοποίηση από τον τομέα εργασία σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους και τις γυναίκες. Μεγαλύτερη ικανοποίηση από τον τομέα φίλοι/φιλία παρουσιάζουν οι
γυναίκες και οι μεγαλύτερες ηλικίες.

Παράλληλα, ένας στους δύο Έλληνες έχουν υιοθετήσει τουλάχιστον μία μέθοδο για την βελτίωση της ψυχικής τους υγείας/προσωπικής ανάπτυξης/αυτοβελτίωσης, τους τελευταίους 12 μήνες ενώ αντίστοιχη αναλογία προτίθεται να κάνει κάτι αντίστοιχο μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Focus Bari: Δυσαρεστημένοι οι 7 στους 10 Έλληνες στους περισσότερους τομείς της ζωής τους-2

 

To 28% των Ελλήνων θέτει σαν πρώτο τομέα που χρειάζεται να βελτιώσει στην ζωή του εκείνον της υγείας/σωματικής κατάστασης, με οριακές διαφορές μεταξύ νεαρών και μεγαλυτέρων ηλικιών. Σημαντικότατος στόχος βελτίωσης είναι τα χρήματα /οικονομικά σε όλες τις δημογραφικές ομάδες. Για τους νέους, πρωτεύων τομέας είναι εκείνος της εξέλιξης / προόδου.

Συνοψίζοντας το «top 3» βλέπουμε ότι αρκετοί τομείς της ζωής αποτελούν στόχους βελτίωσης, με εκείνους του συντρόφου για τις νεαρότερες ηλικίες, της οικογένειας για μεγάλη μερίδα του κοινού, αλλά και των προσωπικών ενδιαφερόντων / χόμπι / δραστηριοτήτων.

Περισσότερο ανοικτοί στην αυτοβελτίωση είναι οι νέοι και οι γυναίκες, έναντι των ανδρών και των πιο ώριμων ηλικιών, με τους τρόπους και τις μεθόδους που επιλέγουν να ποικίλουν από ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας και coaching έως τα βιβλία αυτοβελτίωσης και παρακολούθηση ειδικών μέσων των κοινωνικών δικτύων.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News