Business & Finance Πέμπτη 2/03/2023, 15:15
BUSINESS & FINANCE

ΡΑΣ: Αυτεπάγγελτη έρευνα για τη συμμόρφωση με τα συστήματα διαχείρισης ασφάλειας

ΡΑΣ: Αυτεπάγγελτη έρευνα για τη συμμόρφωση με τα συστήματα διαχείρισης ασφάλειας

Τη διαδικασία αυτεπάγγελτης έρευνας ξεκίνησε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Στο πλαίσιο αυτό, η ΡΑΣ θα εξετάσει την ορθή εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας από τον ΟΣΕ και τη Σιδηροδρομική Επιχείρηση Ηellenic Train.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας η αρχή έχει ζητήσει από χθες, όταν ξεκίνησε ο έλεγχος, από τον ΟΣΕ και τη Hellenic Train όλα τα τεκμήρια και τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στην έρευνα. Για τον λόγο αυτό, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Μονάδας Ασφάλειας και Διαλειτουργικότητας της ΡΑΣ βρέθηκε χθες το πρωί στον τόπο του δυστυχήματος.

Σημειώνεται πως η ΡΑΣ είναι ο φορέας που εποπτεύει την εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφαλείας (ΣΔΑ), τα οποία είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν και να τηρούν ο Διαχειριστής Υποδομής (ΔΥ), δηλαδή ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και οι Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις, στην προκειμένη περίπτωση η Hellenic Train Α.Ε.

Στα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας καταγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται από τις Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις και τον ΟΣΕ, βάσει της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σιδηροδρόμους, προκειμένου να διασφαλίζεται η τήρηση όλων των κανόνων και απαιτήσεων ασφαλείας. Τα Συστήματα αυτά αποτελούν τον οδηγό και το εργαλείο των προαναφερθέντων σιδηροδρομικών φορέων, μέσω των οποίων αξιολογούν, ελέγχουν και προλαμβάνουν οποιοδήποτε κίνδυνο.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση: «Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων, νέων ανθρώπων στην πλειοψηφία τους, που χάθηκαν τόσο άδικα».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News