Business & Finance Τετάρτη 1/03/2023, 22:36
ΒUSINESS & FINANCE

Ευρώπη: Οι επαναγορές ιδίων μετοχών θα «χάσουν τη λάμψη» τους το 2023

Ευρώπη: Οι επαναγορές ιδίων μετοχών θα «χάσουν τη λάμψη» τους το 2023

H αύξηση των επαναγορών ιδίων μετοχών στην Ευρώπη κράτησε τους επενδυτές άκρως ευχαριστημένους έως τώρα, παρότι η οικονομική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί. Ομως, το στήριγμα αυτό μπορεί να μην έχει διάρκεια.

Δείκτης που παρακολουθεί τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ανακοινώσει σχέδια για επαναγορά ιδίων μετοχών έχει αυξηθεί 14% φέτος, ξεπερνώντας την επίδοση της ευρύτερης χρηματιστηριακής αγοράς της Ευρώπης. Όμως, οι πιέσεις στα περιθώρια κέρδους από τον πληθωρισμό και την ανάγκη διασφάλισης του ρευστού είναι πολύ πιθανόν να καταστήσουν πολύ πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν αυτά τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών.  

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής φέτος επαναγορές ιδίων μετοχών αξίας 70 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Οι εταιρείες ενέργειας, γεμάτες ρευστό μετά την άνοδο των τιμών πετρελαίου και οι τράπεζες, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αύξησαν τα έσοδά τους, καθοδήγησαν την τάση. 

«Μία παρατεταμένη τάση αύξησης των επαναγορών στην Ευρώπη προϋποθέτει ανάκαμψη της οικονομίας. Ενώ όμως τα προγράμματα επαναγορών έχουν αυξηθεί 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τα περισσότερα περιορίζονται σε τράπεζες και ενέργεια», αναφέρει η στρατηγική αναλύτρια της Bank of America Παυλίνα Στρζελίνσκα. 

Stock Returns Get Boost From Buybacks | Buyback announcers and high-buyback yield stocks are outperforming
 
 

Τώρα, ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η τάση των επαναγορών ενδεχομένως να μην έχει διάρκεια παρά μόνο εάν συνοδευθεί από ισχυρά θεμελιώδη, ένα σενάριο που δεν φαίνεται και πολύ εφικτό καθώς αυξάνονται τα στοιχήματα για πιο επιθετική νομισματική πολιτική, εξέλιξη που καθιστά πιο πιθανή την ύφεση. 

Την ίδια στιγμή, η διατήρηση της πολιτικής επαναγορών έχει καταστεί βασικός παράγοντας για την πορεία των μετοχών, με στρατηγικούς αναλυτές της Sanford C.Bernstein να υποστηρίζουν ότι οι επαναγορές αποτελούν ακόμη ένα λόγο για θέση overweight των ευρωπαϊκών μετοχών. 

Οι εισηγμένες στο δείκτη STOXX 600 οι οποίες ανακοίνωσαν νέες επαναγορές φέτος παρουσίασαν ημερήσια κέρδη στις μετοχές τους της τάξης του 1,5%, ενώ αυτές που είχαν μεγάλες επαναγορές στη διάρκεια των δύο προηγούμενων ετών, αλλά τις σταμάτησαν ή δεν τις ανανέωσαν, υπέστησαν μία πτώση 3% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. 

Mετοχές εταιρειών, όπως BASF, Carlsberg, Societe Generale, υποχώρησαν εν μέσω απογοήτευσης των προσδοκιών για επαναγορές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Αντίθετα, Mercedes-Benz, BP και Pernod Ricard αυξήθηκαν όλες μετά την ανακοίνωση νέων προγραμμάτων. Η μετοχή της LVMH αυξήθηκε σήμερα από τη στιγμή που η κορυφαία εταιρεία πολυτελών ειδών του πλανήτη ανακοίνωσε σχέδιο επαναγοράς ύψους 1,5 δισ.ευρώ. 

Οι επενδυτές ανταμοίβουν τις ανακοινώσεις επαναγοράς ιδίων μετοχών

Όσες εταιρείες απογοητεύθηκαν από τις επαναγορές «είδαν» τις μετοχές τους να υποχωρούν φέτος

Source: Bloomberg Intelligence

«Εκτιμούμε ότι πέρυσι ο μεγαλύτερος αγοραστής ευρωπαϊκών μετοχών ήταν ο εταιρικός τομέας μέσω επαναγορών ιδίων μετοχών. Παρότι η τάση αυτή μπορεί να μην είναι τόσο έντονη φέτος, οι αγορές θα παραμείνουν σημαντικές», αναφέρει η στρατηγική αναλύτρια της Goldman Sachs Σάρον Μπελ. Εάν η οικονομία επιδεινωθεί, οι επαναγορές θα σταματήσουν λόγω της ανάγκης των επιχειρήσεων να εξασφαλίσουν κεφάλαιο. 

European Corporates See Margin Pressure | Margin expectations in Europe could drive earnings lower
 
 

Ειδικά, οι επαναγορές στον ενεργειακό κλάδο αναμένεται να υποχωρήσουν σημαντικά καθώς οι επιχειρήσεις ήδη ξόδεψαν 41 δισ.δολάρια πέρυσι, ενώ οι εταιρείες εξόρυξης μετάλλων όχι μόνο μείωσαν τα προγράμματα επαναγορών τους αλλά και τα μερίσματά τους, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Το καλύτερο ξεκίνημα έτους για επαναγορές ιδίων μετοχών

ExxonMobil: Κέρδη ρεκόρ για το 2022 – Δεν αυξάνει όμως τις επαναγορές ιδίων μετοχών

Αμερικανικές επιχειρήσεις: Επαναγορές μετοχών αξίας άνω του 1 τρισ.δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News