E-AUCTION

Πλειστηριασμοί: Διόρθωση τιμών πρoς τα κάτω για το ένα τέταρτο των ακινήτων που μεταβιβάζονται

Πλειστηριασμοί: Διόρθωση τιμών πρoς τα κάτω για το ένα τέταρτο των ακινήτων που μεταβιβάζονται

Με μειωμένη τιμή πρώτης προσφοράς από 20% έως και 35% μεταβιβάστηκε την προηγούμενη χρονιά πάνω από το ένα τέταρτο των ακινήτων που άλλαξε χέρια μέσω πλειστηριασμού. Πρόκειται για 2.383 ακίνητα σε σύνολο 8.752 πλειστηριασμών που υπήρξαν γόνιμοι, δηλαδή ολοκληρώθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e- auction με την ανάδειξη υπερθεματιστή.

Η δυνατότητα μείωσης της εμπορικής τιμής πρώτης προσφοράς με βάση την οποία βγαίνει ένα ακίνητο σε πλειστηριασμό καθιερώθηκε με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε από την Βουλή στα τέλη του 2021 και προϋπόθεση είναι η διενέργεια δύο άγονων προσπαθειών για την ρευστοποίηση του ακινήτου. Η διαδικασία προβλέπει την αυτόματη μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς κατά 20% στο τρίτο στάδιο της διενέργειας του πλειστηριασμού και την περαιτέρω μείωση κατά ένα επιπλέον 15% αν δεν υπάρξει πλειοδοτικό ενδιαφέρον. 

Το 2022 ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής αυτής του μέτρου και με βάση στοιχεία του εξειδικευμένου για την ανεύρεση ακινήτων σε πλειστηριασμό ιστότοπου www.landea.gr κατά το 2022: 

1. Χωρίς μείωση τιμής πρώτης προσφορά αναρτήθηκαν 41.711 πλειστηριασμοί, ολοκληρώθηκαν 29.333 (70,3% επί των αναρτηθέντων) και υπερθεματιστής αναδείχθηκε σε  6.369 περιπτώσεις (15,3% επί των αναρτηθέντων) 

2. Με μείωση πρώτης προσφορά τιμής κατά 20% αναρτήθηκαν 5.993 πλειστηριασμοί, ολοκληρώθηκαν 5.530 (92,3% επί των αναρτηθέντων) και αναδείχθηκε υπερθεματιστής σε 1.011 (16,9% επί των αναρτηθέντων)

3. Με μείωση πρώτης προσφορά τιμής κατά 35% αναρτήθηκαν πλειστηριασμοί 3.565 ολοκληρώθηκαν 3.339 (93,7% επί των αναρτηθέντων) και υπερθεματιστής αναδείχθηκε σε 1.372 (38,5% επί των αναρτηθέντων)

Υπενθυμίζεται ότι το 2022, ο αριθμός των προγραμματισμένων πλειστηριασμών, δηλαδή αυτών που είχαν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ανήλθε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών, φθάνοντας τους 52.595 και από αυτούς πραγματοποιήθηκαν οι 39.318. Γόνιμοι, δηλαδή με την ανάδειξη υπερθεματιστή υπήρξαν οι 9.001 (το τελικό νούμερο, εκτός από ακίνητα περιλαμβάνει και κάποιες περιπτώσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων), αριθμός που είναι επίσης ο υψηλότερος από το 2018, οπότε και καθιερώθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Η τιμή της πρώτης προσφοράς προκύπτει από ανεξάρτητο εκτιμητή και αποτυπώνει την εκτιμώμενη εμπορική αξία του ακινήτου, η οποία ωστόσο δεν σημαίνει ότι είναι ικανή να προσελκύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον. 

Σε ότι αφορά τις αυξήσεις στις τιμές υπερθεματισμού σε σχέση με την τιμή πρώτης προσφοράς για τους επιτυχημένους πλειστηριασμούς, δηλαδή αυτούς που ολοκληρώθηκαν με την ανάδειξη υπερθεματιστή, με βάση τα στοιχεία του www.landea.gr για το 2022:

α. με αύξηση μικρότερη του 1% μεταβιβάστηκε το 76,3%, δηλαδή 6.676 ακίνητα

β. με αύξηση από 1% έως και 20% μεταβιβάστηκε το 9,7%, δηλαδή 849 ακίνητα και

γ. αύξηση μεγαλύτερη από 20% μεταβιβάστηκε το 14%, δηλαδή 1.225 ακίνητα

Ο ιστότοπος  www.landea.gr είναι η μοναδική online υπηρεσία που παρουσιάζει όλα τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, από όλους τους επισπεύδοντες, συγκεντρώνοντας όλη την διαθέσιμη πληροφόρηση, όπως τα έγγραφα των πλειστηριασμών σε μορφή απλών αγγελιών, φωτογραφίες κ.α. ώστε να διευκολύνει την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την αναζήτηση ακινήτων. Στις υπηρεσίες που προσφέρει είναι η αναζήτηση με βάση τα κριτήρια (είδος ακινήτου, περιοχή, όροφο, τετραγωνικά μέτρα, τιμή εκκίνησης κ.α.) που επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος και η καθημερινή ενημέρωση για τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό με βάση τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί ο χρήστης της πλατφόρμας. 

Συνολικά η αξία των ακινήτων που άλλαξαν χέρια το 2022 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανήλθε στο 1 δισ. ευρώ και ο αριθμός των 8.752 ακινήτων που βρήκε αγοραστή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό από τότε που ενεργοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Με βάση την τιμή της πρώτης προσφοράς που βγήκε το ακίνητο προς ρευστοποίηση προκύπτει ότι, η μέση αξία των ακινήτων που ρευστοποιήθηκαν διαμορφώθηκε το 2022 στις 114,8 χιλ. ευρώ, έναντι 150,9 χιλ. ευρώ το 2021

Διαβάστε επίσης: 

Τα 3 εργαλεία προστασίας της πρώτης κατοικίας

Οι μύθοι των πλειστηριασμών: Δεν υπάρχουν 700.000 ακίνητα λένε οι servicers

Στεγαστικά εξπρές για αγορά ακινήτων μέσω πλειστηριασμών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News