Business & Finance Δευτέρα 27/02/2023, 23:22
BUSINESS & FINANCE

Wall Street: Με ήπια άνοδο και έντονη μεταβλητότητα η αρχή της εβδομάδας

Wall Street: Με ήπια άνοδο και έντονη μεταβλητότητα η αρχή της εβδομάδας

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν ελαφρά κέρδη τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές επιδόθηκαν σε ένα είδος αναζητήσεις ευκαιριών μετά τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις του 2023 για τους κύριους δείκτες αναφοράς της Wall Street, καθώς η νευρικότητα παρέμεινε σχετικά με τις επερχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων για την τιθάσευση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν άνοδο άνω του 1% λίγο μετά το καμπανάκι έναρξης, εν μέρει λόγω της χαλάρωσης των αποδόσεων του Δημοσίου, και οι τρεις έκλεισαν αρκετά μακριά από τα υψηλά της συνεδρίασης.

Οι μετοχές εγκατέλειπαν σταθερά τα κέρδη τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς οι αποδόσεις του αμερικανικού Δημοσίου απομακρύνονταν από τα χαμηλά της ημέρας.

«Μετά τη χειρότερη εβδομάδα της χρονιάς, το πρώτο σερί απωλειών τριών εβδομάδων για τον S&P από τον Δεκέμβριο, λίγο πράσινο είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή, αλλά και πάλι η πραγματικότητα είναι ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο με το πόσο ακριβώς η Fed θα αφήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα και αν μια αύξηση 50 μονάδων βάσης είναι πραγματικά στο τραπέζι στην επόμενη συνεδρίαση», δήλωσε ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην Carson Group στην Ομάχα της Νεμπράσκα.

«Αυτό έχει οδηγήσει σε αρκετή αβεβαιότητα και έχουμε δει ότι όταν υπάρχει αβεβαιότητα μπορεί να υπάρξουν πωλήσεις και μεταβλητότητα».

O S&P 500 κέρδισε 12,20 μονάδες ή 0,31%, για να κλείσει στις 3.982,24 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 72,04 μονάδες ή 0,63%, στις 11.466,98 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 72,17 μονάδων ή 0,22%, στις 32.889,09 μονάδες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq είχαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ποσοστιαία πτώση από τον Δεκέμβριο, καθώς τα οικονομικά στοιχεία και τα σχόλια των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αύξησαν τις πιθανότητες ότι η κεντρική τράπεζα θα γίνει πιο επιθετική στην αύξηση των επιτοκίων.

Οι οικονομολόγοι των βρετανικών τραπεζών Barclays και NatWest πιστεύουν ότι η Fed θα μπορούσε να εντείνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της τον Μάρτιο με μια αύξηση μισής μονάδας. Η Morgan Stanley δήλωσε ότι δεν βλέπει πλέον μείωση από τη Fed φέτος και αναμένει έναν πιο αργό ρυθμό 25 μονάδων βάσης όταν η κεντρική τράπεζα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια της Fed δείχνουν ότι οι επενδυτές περιμένουν μια τρίτη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης φέτος και βλέπουν τα επιτόκια να κορυφώνονται στο 5,4% έως τον Σεπτέμβριο.

Ο διοικητής της Fed Φίλιπ Τζέφερσον δήλωσε ότι δεν έχει «καμία ψευδαίσθηση» ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει γρήγορα στο στόχο και ότι δεσμεύεται να διατηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική για όσο διάστημα χρειαστεί.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι νέες παραγγελίες για βασικά αμερικανικά κεφαλαιουχικά αγαθά αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, ενώ οι αποστολές βασικών αγαθών ανέκαμψαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δαπάνες των επιχειρήσεων για εξοπλισμό αυξήθηκαν.

Η χαλάρωση των αποδόσεων βοήθησε τις μετοχές ανάπτυξης να ανακάμψουν, ενώ η Tesla σημείωσε άλμα αφού η ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι το εργοστάσιό της στο Βρανδεμβούργο κοντά στο Βερολίνο παράγει 4.000 αυτοκίνητα την εβδομάδα, τρεις εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με ένα πρόσφατο σχέδιο παραγωγής που έχει στα χέριά του το Reuters.

Η Seagen Inc σημείωσε άνοδο αφού η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Pfizer βρισκόταν σε πρώιμες συνομιλίες για την εξαγορά της εταιρείας βιοτεχνολογίας. Οι μετοχές της Pfizer υποχώρησαν.

Η αμερικανική σιδηροδρομική εταιρεία Union Pacific ανέβηκε καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Lance Fritz δήλωσε ότι θα παραιτηθεί. Το hedge fund Soroban Capital Partners είχε ζητήσει την απομάκρυνσή του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News