Business & Finance Δευτέρα 27/02/2023, 22:17
BUSINESS & FINANCE

Τουρκία: 1 δισ. δολ. από το TVF για την ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς

Τουρκία: 1 δισ. δολ. από το TVF για την ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς

Το κρατικό ταμείο πλούτου της Τουρκίας θα διοχετεύσει μετρητά στο κύριο χρηματιστήριο της χώρας μέσω διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων, σε μια εμφανή προσπάθεια να συγκρατήσει την αγορά.

Το ταμείο, γνωστό με τα τουρκικά αρχικά TVF, θα διαθέσει αρχικά τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια σε ETF που διαχειρίζεται μια κρατική τράπεζα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η κίνηση αυτή διαφέρει από προηγούμενες προσπάθειες στήριξης των τουρκικών μετοχών από τότε που το Borsa Istanbul επανήλθε στις συναλλαγές μετά τη διακοπή που προκάλεσαν οι δύο καταστροφικοί σεισμοί στις 6 Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση διοχέτευσε αρχικά χρήματα των συνταξιοδοτικών ταμείων στην αγορά για να αντιστρέψει την πτώση που ακολούθησε τη φυσική καταστροφή.

Το σχέδιο είναι να χρησιμοποιηθούν ETFs που διαχειρίζεται επί του παρόντος η Ziraat Portfoy, ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του κρατικού δανειστή T.C. Ziraat Bankasi A.S., δήλωσαν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Τα αμοιβαία κεφάλαια παρακολουθούν την απόδοση διαφόρων δεικτών που σχετίζονται με το Borsa Istanbul. 

Τουρκία: 1 δισ. δολ. από το TVF για την ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς-1
Πηγή: Bloomberg

 

Η Ziraat Portfoy αρνήθηκε να σχολιάσει και η TVF δεν απάντησε αμέσως σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις.

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 διέγραψε απώλειες έως και 1,6% μετά την είδηση και έκλεισε 2,7% υψηλότερα. Ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο άνω του 15% από την επαναλειτουργία του στις 15 Φεβρουαρίου μετά από κλείσιμο μιας εβδομάδας εξαιτίας των σεισμών. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα άνω του 7% τη Δευτέρα και η Turkish Airlines, εταιρεία υπό τη διαχείριση του ταμείου πλούτου, σημείωσε άνοδο 6,2%.

Η κρατική στήριξη δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε αύξηση του ενδιαφέροντος για τις τουρκικές μετοχές στο εξωτερικό. Οι ξένοι επενδυτές πούλησαν τις συμμετοχές τους στο iShares MSCI Turkey ETF που διαπραγματεύεται στη Νέα Υόρκη με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο την περασμένη εβδομάδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. 

Οι ξένοι αποσύρονται από το Turkey ETF με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2021.

Η στήριξη του κρατικού ταμείου θα επισκιάσει σε μέγεθος προηγούμενα μέτρα και θα έρθει πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο. Οι εγχώριοι επενδυτές έχουν γίνει η κυρίαρχη δύναμη στο Borsa Istanbul τα τελευταία χρόνια, καθώς αναζητούσαν προστασία από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, μια εξέλιξη που έχει επίσης καταστήσει τους μικρούς τοπικούς επενδυτές ευάλωτους σε πολιτική επιρροή.

Μερίσματα, δανεισμός

Το ακριβές μέγεθος του Ταμείου θα καθοριστεί μόλις όλες οι εταιρείες του TVF, όπως η Turkish Airlines, παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του 2022, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. Η δεξαμενή μετρητών μπορεί σταδιακά να αυξηθεί πέρα από το εκτιμώμενο αρχικό ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, δήλωσε ο ίδιος. 

Το TVF λαμβάνει μετρητά με τη μορφή μερισμάτων από τις εταιρείες στις οποίες κατέχει μερίδια. Είναι επίσης ενεργό στις αγορές χρέους και μπορεί να δημιουργήσει κεφάλαια μέσω δανεισμού σε λίρες και ξένα νομίσματα.

Η Ziraat διαθέτει αρκετά ETF που παρακολουθούν το κύριο χρηματιστήριο της Τουρκίας, με ορισμένα να εστιάζουν μόνο σε μεγάλες εταιρείες, όπως αυτές που είναι εισηγμένες στον δείκτη Borsa Istanbul 30. Το BIST 30 Index Fund της Ziraat Portfoy, το μεγαλύτερο τοπικό ETF για τουρκικές μετοχές, έχει ήδη δει 8,1 δισεκατομμύρια λίρες (430 εκατομμύρια δολάρια) σε εισροές από τις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ο κύριος δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ο BIST 100, έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο μέσος όγκος συναλλαγών τον περασμένο μήνα ήταν περίπου 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Οι δείκτες που παρακολουθούν μεγαλύτερες εταιρείες θα είναι πιθανότατα ο στόχος προτεραιότητας για το κρατικό ταμείο πλούτου και το πρόγραμμα αγοράς δεν έχει ημερομηνία λήξης, είπαν οι άνθρωποι.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News