Business & Finance Δευτέρα 27/02/2023, 10:45
ΒUSINESS & FINANCE

Venture capital: Υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες, παρά τη μείωση της χρηματοδότησης

Venture capital: Υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες, παρά τη μείωση της χρηματοδότησης
Αισιόδοξες προδιαγράφονται οι προοπτικές για τον κλάδο επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital), παρά τη μείωση της χρηματοδότησης στη διάρκεια του 2022, εξαιτίας των αβέβαιων οικονομικών προοπτικών.

«Παρατηρείται μία πτώση στις επενδύσεις στον χώρο του VC εφέτος, όμως η μετέπειτα πορεία θα εξαρτηθεί από τις αγορές στις οποίες επενδύει κάποιος και από τις ευκαιρίες που ανοίγονται στις αγορές», αναφέρει ο Vishal Harnal, εταίρος της 500 Global. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Crunchbase, η χρηματοδότηση στο global venture το 2022 ανήλθε στα 445 δισ.δολάρια, μειωμένη 35% σε σχέση με το 2021. 

«Ωστόσο δεν θα μπορούσα να πω ότι έχουμε χειμώνα χρηματοδότησης», αναφέρει ο Harnal, ο οποίος προσθέτει ότι οι επιχειρηματίες είχαν συνηθίσει στην φθηνή χρηματοδότηση την τελετυαία δεκαετία, η οποία είχε καθιερώσει κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές. 

Οι startups δεν είναι κερδοφόρες κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, καθώς δίδουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη από την κερδοφορία τα τελευταία χρόνια, γεγονός που μεταφράζεται συνήθως σε απορρόφηση περισσότερου ρευστού. 

Ωστόσο, με την παγκόσμια οικονομία να χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα, οι startups αναγκάζονται τώρα να στρέψουν ξανά την προσοχή τους στην κερδοφορία και στην πιο αποτελεσματική διαχείριση του κόστους. 

 

«Σήμερα υπάρχει μία μετάβαση σε ένα διαφορετικό τρόπο του επιχειρείν, αλλάζουμε το μοντέλο των συμπεριφορών μας», σημειώνει ο Harnal. 

Aυτή τη στιγμή υπάρχει ένα άνευ προηγουμένου κεφάλαιο ύψους 15 δισ.δολαρίων που περιμένει να επενδυθεί σε venture capital, ειδικά στη ΝΑ Ασία. 

«Το ερώτημα που θέτουμε στους εαυτούς μας είναι εάν όλο αυτό το κεφάλαιο είναι αρκετό για να καθοδηγήσει τις επιχειρήσεις τα επόμενα δύο έως τρία έτη. Ποιές είναι οι ευκαιρίες που ανοίγονται για τις επιχειρήσεις σε ένα περιβάλλον όπως το σημερινό;», διερωτάται ο Harnal. 

 

 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News