Business & Finance Κυριακή 26/02/2023, 16:14
BUSINESS & FINANCE

Ευρωζώνη: Το πρόβλημα είναι τώρα ο δομικός πληθωρισμός

Ευρωζώνη: Το πρόβλημα είναι τώρα ο δομικός πληθωρισμός

Πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία Φεβρουαρίου που θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Eurostat. Όμως ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή βρίσκεται ξεκάθαρα σε πορεία αποκλιμάκωσης, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, που είναι πιο ευμετάβλητες. Ο επίμονα υψηλός δομικός πληθωρισμός φαίνεται πως είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη ανησυχία των policymakers της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα ο αυστηρός τους τόνος να προϊδεάζει για ακόμα υψηλότερες αυξήσεις επιτοκίων. 

Σύμφωνα με  δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε το Bloomberg, ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες έριξαν σημαντικά τις τιμές του φυσικού αερίου.

Όμως, ο δομικός πληθωρισμός πιθανότατα παρέμεινε στα επίπεδα-ρεκόρ του 5,3%, με τις επίμονα υψηλές ενδείξεις του να θυμίζουν την ανησυχητική εικόνα που καταγράφεται και στις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με τους αντίστοιχους δείκτες από τις μεγαλύτερες οικονομίες  της περιοχής, αναμένεται να διαμορφώσουν τις δηλώσεις που θα κάνουν μέσα στην εβδομάδα αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Philip Lane.

Ενώ μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είναι πρακτικά βέβαιη για την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, στις 16 Μαρτίου, η συζήτηση για τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ έχει φουντώσει.

«Μία ακόμα πτώση του δείκτη πληθωρισμού της Ευρωζώνης, εξαιτίας των τιμών της ενέργειας, δεν αναμένεται να καθησυχάσει ιδιαίτερα τα γεράκια της ΕΚΤ. Με τις βαθύτερες πληθωριστικές πιέσεις να είναι ακόμα αυξημένες, οι policymakers ίσως να πιεστούν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια έως τις αρχές του καλοκαιριού», σημειώνει η Maeva Cousin, οικονομολόγος του Bloomberg Economics.

Άλλωστε, οι αγορές ήδη προεξοφλούν μεγαλύτερη αύξηση του κόστους χρήματος, λόγω των αυστηρών δηλώσεων από τα μέλη της ΕΚΤ και των πιο θετικών ενδείξεων από την οικονομία της Ευρωζώνης. Και οι αναλυτές της Deutsche Bank προβλέπουν τώρα ότι τα επιτόκια θα κορυφώσουν υψηλότερα, στο 3,75%, τον Ιούνιο, όπως προεξοφλούν και οι αγορές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Eurostat: Στο 7,3% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 8,6% στην Ευρωζώνη

Λαγκάρντ: Θα εξετάσουμε τα δεδομένα για νέες αυξήσεις μετά τον Μάρτιο

Πληθωρισμός: Αναμένεται πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% έως και το 2025

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News