Business & Finance Παρασκευή 24/02/2023, 20:40
BUSINESS & FINANCE

Η Meta παρουσιάζει ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο AI που ονομάζεται «Llama»

Η Meta παρουσιάζει ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο AI που ονομάζεται «Llama»

Η Meta Platforms Inc. παρουσίασε ένα ερευνητικό εργαλείο για την κατασκευή chatbots και άλλων προϊόντων βασισμένων στην τεχνητή νοημοσύνη, επιδιώκοντας να τραβήξει την προσοχή στη δική της τεχνολογία σε έναν τομέα που τον τελευταίο καιρό φαίνεται να κυριαρχούν οι διαδικτυακοί αντίπαλοί της, Google και Microsoft Corp.

Το εργαλείο, LLaMA, είναι η τελευταία είσοδος της Meta στη σφαίρα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, τα οποία «έχουν δείξει να έχουν πολλές δυνατότητες στη δημιουργία κειμένου, στη διεξαγωγή συνομιλιών, στην περίληψη γραπτού υλικού και σε πιο περίπλοκες εργασίες, όπως η επίλυση μαθηματικών θεωρημάτων ή η πρόβλεψη πρωτεϊνικών δομών», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζάκερμπεργκ σε ανάρτησή του στο Instagram την Παρασκευή.

Προς το παρόν η LLaMA δεν χρησιμοποιείται στα προϊόντα της Meta, στα οποία περιλαμβάνονται τα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Instagram, σύμφωνα με εκπρόσωπο. Η εταιρεία σκοπεύει να διαθέσει την τεχνολογία στους ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης.

«Η Meta έχει δεσμευτεί σε αυτό το ανοιχτό μοντέλο έρευνας», έγραψε ο Ζάκερμπεργκ.

Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα είναι τεράστια συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που συλλέγουν τεράστιους όγκους ψηφιακού κειμένου -από άρθρα ειδήσεων, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή άλλες πηγές στο διαδίκτυο- και χρησιμοποιούν αυτό το υλικό για να εκπαιδεύσουν λογισμικό που προβλέπει και παράγει περιεχόμενο από μόνο του όταν του δοθεί η κατάλληλη οδηγία. Τα μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εργασίες όπως η συγγραφή δοκιμίων, η σύνθεση tweets, η δημιουργία συνομιλιών chatbot και η υπόδειξη κώδικα προγραμματισμού υπολογιστών. 

Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει γίνει δημοφιλής, αλλά και αμφιλεγόμενη, τους τελευταίους μήνες, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν αρχίσει να τα κατασκευάζουν και να παρουσιάζουν δοκιμαστικά προϊόντα που βασίζονται στα μοντέλα, αναδεικνύοντας ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών. Η Microsoft επενδύει δισεκατομμύρια στην OpenAI, την κατασκευάστρια εταιρεία του GPT-3, του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου που τρέχει το chatbot ChatGPT. Ο κατασκευαστής λογισμικού παρουσίασε αυτό το μήνα μια δοκιμαστική έκδοση της μηχανής αναζήτησης Bing που τρέχει με την τεχνολογία συνομιλίας της OpenAI, που προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τις -κάποιες φορές- ακατάλληλες απαντήσεις της.

Η Google της Alphabet Inc. διαθέτει ένα μοντέλο που ονομάζεται LaMDA, ή Language Model for Dialogue Applications. Ο ηγέτης στην αναζήτηση και τη διαφήμιση στο διαδίκτυο δοκιμάζει ένα προϊόν αναζήτησης βασισμένο στη συνομιλία, με τεχνητή νοημοσύνη, που ονομάζεται Bard, το οποίο επίσης έχει ακόμη κάποιες δυσλειτουργίες.

Η Meta είχε λανσάρει προηγουμένως ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που ονομάζεται OPT-175B, αλλά το LLaMA είναι ένα νεότερο και πιο προηγμένο σύστημα. Ένα άλλο μοντέλο που κυκλοφόρησε η Meta στα τέλη του περασμένου έτους, το Galactica, αποσύρθηκε γρήγορα, αφού οι μελετητές παρατήρησαν ότι μοιραζόταν συστηματικά ανακριβείς πληροφορίες με τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούσαν.

Ο Ζάκερμπεργκ έχει καταστήσει την τεχνητή νοημοσύνη κορυφαία προτεραιότητα στο εσωτερικό της εταιρείας, μιλώντας συχνά για τη σημασία της στη βελτίωση των προϊόντων της Meta σε τηλεδιασκέψεις και συνεντεύξεις. Αν και η LLaMA δεν χρησιμοποιείται τώρα στα προϊόντα της Meta, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον. Η Meta προς το παρόν στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη για όλα τα είδη λειτουργιών, όπως η διαχείριση περιεχομένου και η ιεράρχηση του υλικού που εμφανίζεται στις ροές των χρηστών. 

Η διάθεση του μοντέλου LLaMA σε ανοιχτό κώδικα επιτρέπει στους ξένους να δουν με μεγαλύτερη σαφήνεια πώς λειτουργεί το σύστημα, να το προσαρμόσουν στις ανάγκες τους και να συνεργαστούν σε σχετικά έργα. Πέρυσι, η Big Science και η Hugging Face κυκλοφόρησαν το BLOOM, ένα LLM ανοιχτού κώδικα που είχε ως στόχο να κάνει αυτό το είδος τεχνολογίας πιο προσιτό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News