Business & Finance Παρασκευή 24/02/2023, 17:45
BUSINESS & FINANCE

HELLENiQ ENERGY: Ιστορικά υψηλά κέρδη 1 δισ. ευρώ το 2022

HELLENiQ ENERGY: Ιστορικά υψηλά κέρδη 1 δισ. ευρώ το 2022

Στα 1,006 δισ. ευρώ ανήλθαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της HELLENiQ ENERGY to 2022 με τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA να ανέρχονται σε ιστορικά υψηλά του 1,601 δισ. ευρώ. Κατά την εταιρεία, το ιστορικό επίπεδο κερδοφορίας αποδόθηκε στο ισχυρό περιβάλλον διύλισης, στην βελτιωμένη λειτουργία των διυλιστηρίων, στις εξαγωγές και στην στρατιγική μετασχηματισμού του ομίλου. Επίσης, συνέβαλαν και τα δίκτυα πρατηρίων εντός και εκτός Ελλάδας, όπως αντίστοιχα και η συνεισφορά του κλάδου των ΑΠΕ.

Το δ.σ. της HELLENiQ ENERGY πρότεινε τη διανομή τελικού μερίσματος 0,50 ευρώ ανά μετοχή, διαμορφώνοντας το συνολικό μέρισμα στα 1,15 ευρώ ανά μετοχή. Το συνολικό ποσό προκύπτει από την προσθήκη της διανομής 0,40 ευρώ ανά μετοχή σε σχέση με την πώληση της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ Υποδομών και του προσωρινού μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή, τα οποία έχουν ήδη διανεμηθεί. 

Οι πωλήσεις πετρελαιοειδών διαμορφώθηκαν στους 14,3 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα (49% επί του συνόλου των πωλήσεων) και με την αγορά αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων βελτιωμένη, λόγω ανάκαμψης του τουρισμού. Με σημαντική αύξηση του όγκου πωλήσεων, η συμβολή της Εμπορίας στην ετήσια κερδοφορία ανήλθε στα €138 εκατ. (+8%).

Όσον αφορά τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη, διαμορφώθηκαν στα €890 εκατ., διαφοροποιημένα κυρίως λόγω της πρόβλεψης άνω των €300 εκατ. για τη Συνεισφορά Αλληλεγγύης, αλλά και των κερδών αποτίμησης αποθεμάτων, ύψους περίπου €100 εκατ.

Το τέταρτο τρίμηνο συγκεκριμένα, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €465 εκατ. και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €261 εκατ.

«Πολλαπλές προκλήσεις σε όλα τα μέτωπα»

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Holdings A.E., Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε: «Το 2022 χαρακτηρίστηκε από πολλαπλές προκλήσεις σε όλα τα μέτωπα. Σημαντικότερη για το περιβάλλον μας ήταν η ενεργειακή κρίση, ιδιαίτερα μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με αλυσιδωτές επιδράσεις σε σειρά κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας -πέρα από τα ενεργειακά – και αυξημένη αβεβαιότητα για τις μελλοντικές εξελίξεις. Ξεκινήσαμε τη χρονιά με ένα φιλόδοξο στρατηγικό πρόγραμμα μετασχηματισμού το οποίο επέβαλλε τις δικές του απαιτήσεις στην καθημερινότητά μας και, φυσικά, με τις συνεχείς λειτουργικές απαιτήσεις και την πολυπλοκότητα που έχει ένας όμιλος όπως ο δικός μας.

Ο απολογισμός τής χρονιάς, μας βρίσκει με θετικό πρόσημο σε όλα αυτά που μπορούσαμε να επηρεάσουμε. Αρχικά, η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης έγινε με επιτυχία, εκμεταλλευόμενοι τις καλές σχέσεις με παραδοσιακούς προμηθευτές αργών πετρελαίων, αλλά και την ευελιξία που δίνουν τα σύγχρονα διυλιστήρια. Κατορθώσαμε σε πολύ σύντομο χρόνο να αντικαταστήσουμε όλα τα αμφιλεγόμενα αργά πετρέλαια και προϊόντα, χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα στην Ελληνική αγορά. Ταυτόχρονα, όλες οι ενέργειες για τον μετασχηματισμό του Ομίλου προχώρησαν γρήγορα και πετυχημένα, επιτρέποντάς μας να αποκτήσουμε μια βελτιωμένη και πιο καθαρή θέση στη νέα ενεργειακή αγορά. Σε λειτουργικό επίπεδο, η Εταιρεία πέτυχε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία της, τόσο ως αποτέλεσμα του περιβάλλοντος, αλλά και των επιλογών που έγιναν και,  κυρίως, την ευελιξία και προσπάθεια όλων των εργαζομένων μας. Κέρδη που επέτρεψαν να προχωρήσουμε σε σημαντικές ενέργειες στήριξης της κοινωνίας που είχε ανάγκη, είτε με στοχευμένες πρωτοβουλίες όπως τα καύσιμα σε νοσοκομεία και πολύτεκνες οικογένειες, είτε μέσω μιας διαφοροποίησης στην εμπορική μας πολιτική που είχε ως με αποδέκτες μεγαλύτερες ομάδες καταναλωτών.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, το Δ.Σ. αποφάσισε να προτείνει τελικό μέρισμα στη Γενική Συνέλευση €0,50/μετοχή, φέρνοντας το συνολικό ποσό διανομής από τα αποτελέσματα της χρήσης στο €1,15/μετοχή.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση της Διοίκησης για την πορεία της Εταιρείας και να ευχαριστήσω και πάλι όλους τους εργαζόμενους και συνεργάτες μας, για την ουσιαστική συνεισφορά τους στην επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων».

Βασικά μεγέθη

Διύλιση, εφοδιασμός και εμπορία

-Το Δ’ Τρίμηνο 2022, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του κλάδου Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας ανήλθαν στα €440 εκατ., λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης, ενισχυμένου Δολαρίου και της υπεραπόδοσης του συστήματος διυλιστηρίων του Ομίλου, παρά την επίδραση του προγραμματισμένου κλεισίματος του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης για συντήρηση.

– Η παραγωγή προϊόντων για το 2022 ανήλθε στους 13 εκατ. τόνους (-10%), καθώς ολοκληρώθηκαν με επιτυχία προγράμματα εκτεταμένης συντήρησης στα 3 διυλιστήρια.

– Οι εκπτώσεις που εφαρμόσθηκαν στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης για τη στήριξη των καταναλωτών εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ανήλθαν σε €24 εκατ. για το έτος.

Πετροχημικά

– Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDAτου κλάδου Πετροχημικών διαμορφώθηκαν στο Δ’ Τρίμηνο 2022 στα €16 εκατ., μειωμένα σε ετήσια βάση λόγω χαμηλών περιθωρίων πολυπροπυλενίου. Αντίστοιχη ήταν η μείωση της κερδοφορίας σε ετήσια βάση για το 2022.

Εμπορία

–  Ο κλάδος της Εγχώριας Εμπορίας κατέγραψε υψηλότερο όγκο πωλήσεων στο Δ’ Τρίμηνο 2022 (+13% σε ετήσια βάση), λόγω αυξημένης ζήτησης, ενώ η κερδοφορία επηρεάστηκε από χαμηλότερη αποτίμηση αποθεμάτων και υψηλότερα μεταφορικά κόστη, καθώς και από τους κανονιστικούς περιορισμούς στο μεικτό περιθώριο. Για το σύνολο του 2022, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση, ευνοημένος από την τουριστική κίνηση και την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA στα €61 εκατ., αυξημένα κατά 5%.

– Ο κλάδος της Διεθνούς Εμπορίας στο Δ’ Τρίμηνο κατέγραψε αυξημένους όγκους πωλήσεων (+7% σε ετήσια βάση), με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA στα €18 εκατ. και σημαντική συνεισφορά από την Κύπρο, το Μαυροβούνιο και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Για το σύνολο του 2022, οι όγκοι πωλήσεων βελτιώθηκαν κατά 18% και η κερδοφορία κατά 11%, στα €77 εκατ.

ΑΠΕ

– Η υψηλότερη εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ (341 MW) οδήγησε σε αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να ανέρχονται στα €9 εκατ. το Δ’ Τρίμηνο 2022 και στα €29 εκατ. για το σύνολο του έτους.

Συμμετοχές

– Η συνεισφορά των εταιρειών της ΔΕΠΑ στα ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη του Ομίλου για το σύνολο της χρήσης 2022, ανήλθε στα €58 εκατ.

– Το EBITDA της Elpedison για το Δ’ Τρίμηνο διαμορφώθηκε στα €45 εκατ. και για το σύνολο του 2022 στα €185 εκατ., αυξημένο σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2021, λόγω λειτουργικής ευελιξίας και εκμετάλλευσης ευκαιριών στην εμπορία φυσικού αερίου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News