Business & Finance Πέμπτη 23/02/2023, 20:37
ΒUSINESS & FINANCE

Παγκόσμια Τράπεζα: Ο Μπάιντεν προτείνει για πρόεδρο τον πρώην CEO της Mastercard

Παγκόσμια Τράπεζα: Ο Μπάιντεν προτείνει για πρόεδρο τον πρώην CEO της Mastercard

Ο Τζο Μπάιντεν πρότεινε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Mastercard, Ajay Banga, για την θέση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, επιλέγοντας έναν βετεράνο της Wall Street που έχει Ινδική καταγωγή για να αναλάβει το τιμόνι του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος με τη μεγαλύτερη αποστολή σε διάρκεια μίας γενιάς. 

Η υποψηφιότητα του Banga, μία εβδομάδα μετά την ξαφνική παραίτηση του νυν προέδρου Ντέιβιντ Μάλπας, λαμβάνει χώρα την ώρα που οι ΗΠΑ και οι χώρες μέτοχοι προσπαθούν να επεκτείνουν τον ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας ώστε να συμπεριλάμβει και τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι ο Banga γνωρίζει καλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες χώρες και έχει «μεγάλη εμπειρία» στην κινητοποίηση του ιδιωτικού κεφαλαίου για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της κλιματικής αλλαγής. 

Παρότι οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, είθισται να επιλέγουν τον πρόεδρο της τράπεζας, χρειάζονται την έγκριση και των υπόλοιπων χωρών μελών. Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία είναι επίσης μεγάλοι μέτοχοι. 

Η υποψηφιότητα του 63 χρονου Banga, του επονομαζόμενου «Iνδού», θα μπορούσε να βοηθήσει στη στήριξη των αναδυόμενων χωρών, ορισμένες εκ των οποίων εμφανίζονται ανήσυχες από τη στροφή της τράπεζας από την φτώχεια προς την κλιματική αλλαγή. 

Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα θα προτιμούσε και θα ενθάρρυνε μία γυναίκα στο αξίωμα αυτό. 

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών μελών του G20 αναμένεται να συζητήσουν για το μέλλον της τράπεζας στη συνάντησή τους αύριο Παρασκευή και οι υποψηφιόητες θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως τις 29 Μαρτίου, πολύ πιο πριν από το Μάιο, οπότε αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος.

Ο Banga, νυν αντιπρόεδρος της General Atlantic, αμερικανικού ομίλου στον χώρο του ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πληρωμών Mastercard έως τα τέλη του 2020. 

Επίσης, είχε υπηρετήσει πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας συμμετοχών Exor, η οποία διακρατεί μερίδιο ελέγχου στην Juventus καθώς και ως ανεξάρτητος διευθυντής της Temasek, του επενδυτικού κρατικού ταμείου της Σιγκαπούρης. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Τράπεζα: Ο πρόεδρος Μάλπας σχεδιάζει να παραιτηθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News