Business & Finance Παρασκευή 24/03/2023, 06:00 ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ασφάλιση Εγγυήσεων: Παράγοντας επιτυχίας για τα κατασκευαστικά έργα

Ασφάλιση Εγγυήσεων: Παράγοντας επιτυχίας για τα κατασκευαστικά έργα

Του Νίκου Κατσιμπέρη, CEO και Αντιπροέδρου της NAK Katsiberis

Τόσο η περσινή χρονιά, όσο και η φετινή μπορούν να χαρακτηριστούν καταιγιστικές.  Αυξημένος πληθωρισμός, αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, γεωπολιτικές εντάσεις, φυσικές καταστροφές και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Το εκρηκτικό αυτό μίγμα ενδέχεται να εκτροχιάσει τον σχεδιασμό πολλών επιχειρηματικών σχεδίων και για να θωρακιστούν οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί μπορούν να αξιοποιήσουν την ασφάλιση εγγυήσεων (Surety Bonds), ένα πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης που δίνει λύσεις και σε εποχές γεμάτες προκλήσεις.

Ασφάλιση Εγγυήσεων: Παράγοντας επιτυχίας για τα κατασκευαστικά έργα-1Από το 2016 που η ΝΑΚ Katsiberis αποφάσισε να φέρει το προϊόν των Surety Bonds ξανά στην Ελλάδα, μέχρι την πρώτη έκδοσή του το 2017 και τη θεσμική παρέμβαση από μέρους της εταιρείας για την αποδοχή τους και από τον Δημόσιο Τομέα το 2018, η χώρα μας ήρθε πιο κοντά στα διεθνή δεδομένα: Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 25% των εγγυητικών επιστολών εκδίδεται από ασφαλιστικές εταιρείες, με τα συνολικά εγγυημένα κεφάλαια να ξεπερνούν τα 900 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έχει γίνει αντιληπτό και στην Ελλάδα πως η ασφάλιση εγγυήσεων υπηρετεί σαφώς την pro-business agenda που οφείλει να έχει κάθε χώρα που θέλει να κατατάσσεται μεταξύ των ανεπτυγμένων, καθώς τα προσφερόμενα πλεονεκτήματα  είναι ξεκάθαρα. Σε αντίθεση με τις εγγυητικές που χορηγούνται από τις τράπεζες, τα surety bonds δεν απαιτούν την παροχή εξασφαλίσεων και συντελούν στην ενίσχυση ρευστότητας, καθώς δεν δεσμεύουν κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά. Παράλληλα, έχουν υψηλές βαθμολογίες από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενώ είναι και συντομότερες οι διαδικασίες έκδοσής τους, καθώς δεν απαιτείται χρόνος για νέες εγκρίσεις γραμμών χρηματοδότησης, όπως συμβαίνει στις τράπεζες.

Ιδανική λύση για τον κλάδο κατασκευών

 Ειδικά ο κατασκευαστικός κλάδος μπορεί  να ωφεληθεί σε  μεγάλο βαθμό από την ασφάλιση εγγυήσεων. Πρόσφατη έρευνα της Ernst & Young για τον εν λόγω κλάδο στην Αμερική ποσοτικοποιεί τα δυνητικά οφέλη αυτά, καθώς με βάση τα ευρήματα, η πιθανότητα πτώχευσης είναι δέκα φορές αυξημένη για τα πρότζεκτ που δεν καλύπτονται από ασφάλιση εγγυήσεων, συγκριτικά με αυτά που έχουν την κάλυψη αυτή, ενώ το κόστος ολοκλήρωσης των πρότζεκτ σε περίπτωση πτώχευσης του κατασκευαστή είναι αυξημένο κατά 85%. Παράλληλα, τα έργα  που καλύπτονται από  surety bond είναι πιθανότερο να ολοκληρωθούν στην ώρα τους ή και συντομότερο από το αναμενόμενο, ενώ οι τιμές κατασκευαστή είναι χαμηλότερες.  

 Μικρότερη πιθανότητα πτώχευσης, χαμηλότερα κόστη και έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου είναι τα βασικά οφέλη των  Surety Bonds, τα οποία όμως δεν εξαντλούνται εδώ. Τα όρια και τα χρονικά ορόσημα που τίθενται κατά την έκδοση της εγγυητικής, αποτελούν «οδηγό» για την ολοκλήρωση του κάθε έργου.

 Πώς γίνεται η αξιολόγηση

Για την αξιολόγηση μιας αίτησης έκδοσης ασφάλισης εγγυήσεων, οι surety underwriters ερευνούν τον υποψήφιο λήπτη σε τρία επίπεδα και εξετάζουν τα τρία Cs:

α) Character, την υπόσταση και τη φήμη του στην αγορά που δραστηριοποιείται, όπως και το ιστορικό ζημιών και τυχόν εκκρεμών νομικών υποθέσεων,

β) Consistency, την εμπειρία του, την εξειδίκευση, αλλά και το μέγεθος των έργων που έχει υλοποιήσει στο παρελθόν,

γ) Capital, το οικονομικό προφίλ, την εκτιμώμενη κερδοφορία του και τα διαθέσιμα κεφάλαια για την ολοκλήρωση του έργου.

Ολιστική υποστήριξη στη διαχείριση ρίσκου

Μέσα από μια διαδρομή 88 ετών  η ΝΑΚ Katsiberis έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη εταιρεία διαχείρισης ρίσκου, σε έναν πολύτιμο στρατηγικό συνεργάτη με βαθιά εξειδίκευση στους επιχειρηματικούς κινδύνους και τεχνογνωσία στα ειδικά ασφαλιστικά προϊόντα.

Όντας πρωτοπόρα στις εξειδικευμένες ασφαλιστικές υπηρεσίες, η εταιρεία σήμερα αποτελεί ηγέτιδα στον κλάδο των Surety  Bonds στην ελληνική αγορά, καθώς γνωρίζει σε βάθος το προϊόν και τις ιδιαιτερότητές του.  Παράλληλα, παρέχει τις πλέον ολοκληρωμένες  υπηρεσίες σε θέματα επιχειρηματικής ασφάλισης και πιστώσεων, με συνεργασίες που εκτείνονται στο εγχώριο αλλά και διεθνές περιβάλλον.

Η διαχείριση ρίσκου σε κάθε επίπεδο παραμένει κεφαλαιώδους σημασίας στο σημερινό ρευστό σκηνικό. Με την αξιοποίηση των κατάλληλων ασφαλιστικών προϊόντων, οι οργανισμοί μπορούν να απελευθερώσουν πολύτιμα assets που θα τους βοηθήσουν να εξασφαλίσουν τη θέση στην αγορά και το μέλλον που οραματίζονται.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News