BUSINESS & FINANCE

Οι 9 προκλήσεις για το οικονομικό επιτελείο το 2021

Οι 9 προκλήσεις για το οικονομικό επιτελείο το 2021

Μία βαριά ατζέντα πρέπει να φέρει σε πέρας το οικονομικό επιτελείο το 2021 και μάλιστα μέσα σε ένα καθόλου ευνοϊκό περιβάλλον λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης που έχει επιδεινώσει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

1.       Πιθανότατα η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η έγκριση, από το Eurogroup (μάλλον τον Μάρτιο), τού Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση, μέσα στο 2021, περίπου 5,5 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

2.       Παράλληλα, αναμένεται αφενός η ενεργοποίηση του επόμενου ΕΣΠΑ της περιόδου 2021 – 2027 και αφετέρου οι πρώτες εκταμιεύσεις. Για το τρέχον έτος αναμένονται κοινοτικές εισροές περίπου 6 δισ. ευρώ από την επόμενη προγραμματική περίοδο (2021 – 2027) και περίπου 4 δις. ευρώ από την προηγούμενη περίοδο (2014 – 2020).

3.       Εντός του δευτέρου τριμήνου να αναμένεται και η ολοκλήρωση της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης από τους Θεσμούς. Αν και λόγω της πανδημίας οι διαβουλεύσεις δεν αναμένονται ιδιαίτερα αυστηρές, ωστόσο θα υπάρξουν «καυτά» ζητήματα, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού δικαίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, οι αποκρατικοποιήσεις και η περαιτέρω ψηφιοποίηση της λειτουργίας του Δημοσίου. Εφόσον ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο η 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, θα εκταμιευθούν προς τη χώρα μας περίπου 640 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από τη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων.

4.       Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης διείσδυσης των ψηφιακών υπηρεσιών στη λειτουργία του Δημοσίου, εντάσσεται και η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, προκειμένου να ελεγχθούν καλύτερα οι συναλλαγές στην αγορά και να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Το έργο αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά για ένα σημαντικό κομμάτι των επιχειρήσεων πριν το τέλος του 2021. Για το λόγο αυτό προχωρά και η σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών στις επιχειρήσεις.

5.       Εντός του 2021 είναι πιθανόνα δρομολογηθεί και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές του έτους. Ωστόσο, η διαδικασία πήρε παράταση και η αρμόδια επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις τελικές της προτάσεις μετά τα μέσα του έτους. Οι πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξουν συγκρατημένες αυξήσεις σε ορισμένες από τις αποκαλούμενες «μικρομεσαίες» περιοχές.
6.       Παράταση έχει δοθεί και στην ενεργοποίηση του πτωχευτικού κώδικα και τη θεσμοθέτηση της λεγόμενης δεύτερης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων. Η λειτουργία του νέου πλαισίου τοποθετείται για μετά το καλοκαίρι και δεν αποκλείεται να παραταθεί περαιτέρω, ανάλογα με την επέκταση που θα δοθεί στην αναστολή δόσεων δανείων για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

7.       Εντός του 2021 θα πρέπει η Ελλάδα να βγει τουλάχιστον τέσσερις φορές στις αγορές, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, να διατηρήσει τα ταμειακά διαθέσιμα σε ασφαλές επίπεδο και να αποπληρώσει πρόωρα κάποιες δόσεις του ΔΝΤ ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Οι συνθήκες, στην παρούσα φάση, είναι ευνοϊκές και δεν αποκλείεται να αντληθούν πάνω από 12 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος του ΟΔΔΗΧ.

8.       Ιδιαίτερα κρίσιμο παραμένει για το οικονομικό επιτελείο το στοίχημα των κόκκινων δανείων, τα οποία θα πρέπει να μειωθούν το 2021 κατά περίπου 30 δισ. ευρώ

9.       Τέλος, τη φετινή χρονιά το οικονομικό επιτελείο έχει σχεδιάσει ένα πακέτο μέτρων 7,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών, εργαζομένων και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα στην οικονομία.
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News