Business & Finance Κυριακή 19/02/2023, 22:58
BUSINESS & FINANCE

Λίβανος: Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας δεν θα ανανεώσει τη θητεία του

Λίβανος: Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας δεν θα ανανεώσει τη θητεία του

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου, ο Riad Salameh, δήλωσε την Κυριακή ότι θα εγκαταλείψει τη θέση του μόλις λήξει η τελευταία θητεία του τον Ιούλιο, ακόμη και αν του ζητηθεί να παραμείνει.

«Κανείς δεν μου έχει ζητήσει να συνεχίσω [ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας], αλλά ακόμη και αν το κάνουν, νομίζω ότι αυτό είναι αρκετό», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο αιγυπτιακό AlQahera News την Κυριακή.

Ο Salameh, ο οποίος έγινε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας το 1993, έχει τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό από τότε που το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Λιβάνου άρχισε να διαλύεται το 2019.

Η κατάρρευση έχει αποκλείσει τους περισσότερους καταθέτες από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και έχει ωθήσει πάνω από το 80% του πληθυσμού του Λιβάνου κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο Salameh, εν τω μεταξύ, ερευνάται στο Λίβανο και στο εξωτερικό για φερόμενη υπεξαίρεση. Ο υπουργός Οικονομικών του Λιβάνου δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο να αντικατασταθεί μόλις λήξει η θητεία του.

Την Κυριακή, ο Salameh δήλωσε ότι η οικονομική κρίση οφειλόταν στη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια και ότι τα ανεπαρκή συναλλαγματικά αποθέματα οδήγησαν σε παράλληλες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Λίβανος υποτίμησε επίσημα το εθνικό νόμισμα για πρώτη φορά σε περισσότερες από δύο δεκαετίες σε 15.000 λίρες ανά δολάριο ΗΠΑ, μια υποτίμηση 90% από την προηγούμενη ισοτιμία των 1.507 λιρών.

Αυτό εξακολουθεί να απέχει πολύ από την παράλληλη αγορά, η οποία την τελευταία εβδομάδα κυμάνθηκε γύρω στις 80.000 λίρες ανά δολάριο ΗΠΑ που αποτελούν ρεκόρ.

Ο Salameh δήλωσε την Κυριακή ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα του Λιβάνου ανέρχονται σήμερα σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι είναι υπέρ της ενοποίησης όλων των συναλλαγματικών ισοτιμιών – μία από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αποκτήσει ο Λίβανος πρόσβαση σε κεφάλαια οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στις προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνεται επίσης ο έλεγχος της συναλλαγματικής θέσης της κεντρικής τράπεζας, η οποία περιλαμβάνει και τον χρυσό.

Ο Salameh δήλωσε την Κυριακή ότι τα αποθέματα χρυσού του Λιβάνου αποτιμώνται σε 17 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο του 2022 ότι μια εξειδικευμένη και επαγγελματική διεθνής ελεγκτική εταιρεία είχε ολοκληρώσει τον έλεγχο των αποθεμάτων χρυσού, αλλά δεν είχε ανακοινώσει την αξία του.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News