Business & Finance Κυριακή 19/02/2023, 21:09
BUSINESS & FINANCE

Η ΕΚΤ επικρίνει την Deutsche Bank για μεθοδολογικές ελλείψεις στην αγορά παραγώγων, λένε οι FT

Η ΕΚΤ επικρίνει την Deutsche Bank για μεθοδολογικές ελλείψεις στην αγορά παραγώγων, λένε οι FT

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές είπαν στην Deutsche Bank AG ότι «δεν είναι ικανοποιημένες» με την εσωτερική εξέταση του γερμανικού πιστωτικού ιδρύματος που διαπίστωσε ότι ορισμένοι υπάλληλοι παρέκαμψαν σκόπιμα τους ελέγχους για να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη από την καταχρηστική πώληση παραγώγων συναλλάγματος, ανέφεραν οι Financial Times.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η γερμανική χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή BaFin έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την έρευνα, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη άτομα που έχουν ενημερωθεί για το θέμα και τα οποία δεν κατονόμασε.

Οι ρυθμιστικές αρχές επικαλέστηκαν μεθοδολογικές ελλείψεις, καθώς και το μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για τη διεξαγωγή της έρευνας και την τιμωρία των εμπλεκομένων και υποστήριξαν ότι η λήψη ενός ευρύτερου δείγματος συναλλαγών κατά τον έλεγχο της ποιότητας των εσωτερικών ελέγχων θα ήταν μια καλύτερη προσέγγιση, σύμφωνα με τους FT.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Deutsche Bank και η BaFin δεν απάντησαν άμεσα την Κυριακή σε ηλεκτρονικά αιτήματα του Bloomberg για σχολιασμό.

Η έρευνα της τράπεζας -γνωστή ως Project Teal- έδειξε ότι ορισμένοι υπάλληλοι σε γραφείο συναλλάγματος με έδρα το Λονδίνο πωλούσαν παράγωγα σε μικρές και μεσαίες ισπανικές εταιρείες, παρόλο που γνώριζαν ότι τα προϊόντα ήταν πολύ περίπλοκα για τους πελάτες αυτούς, δήλωσαν στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το προσωπικό εκμεταλλεύτηκε τις ελλείψεις στους ελέγχους για να διατηρήσει την επικερδή επιχείρηση για αρκετά χρόνια, είπαν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν συζητώντας εμπιστευτικές πληροφορίες.

Λιγότεροι από δώδεκα υπάλληλοι της Deutsche Bank έχουν υποστεί κυρώσεις ως αποτέλεσμα της έρευνας, η οποία στόχευσε το γραφείο του Λονδίνου και ορισμένα τμήματα των ισπανικών δραστηριοτήτων του πιστωτικού ιδρύματος, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. Ορισμένοι έχουν αποχωρήσει και άλλοι έχουν υποστεί πειθαρχικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στα μπόνους, δήλωσε το άτομο.

Εκπρόσωπος της Deutsche Bank δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το πιστωτικό ίδρυμα είχε «λάβει τα κατάλληλα μέτρα» μετά από επανεξέταση των δραστηριοτήτων πωλήσεων σε δομημένα παράγωγα συναλλάγματος, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει «τις λεπτομέρειες αυτών των θεμάτων».

«Όπως θα περιμέναμε εμείς και οι ρυθμιστικές μας αρχές, βελτιώνουμε τις διαδικασίες μας και ενισχύουμε τους ελέγχους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Παχυλά κέρδη από τις επιτοκιακές αυξήσεις – Δεν τα περνούν στους καταναλωτές

Πληθωρισμός: Αναμένεται πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% έως και το 2025

Deutsche Bank: Τα σύννεφα για την Ευρώπη διαλύονται – Μεγάλη αναβάθμιση στις προβλέψεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News