Business & Finance Σάββατο 18/02/2023, 21:17
BUSINESS & FINANCE

Τέσσερις συμβουλές για έξυπνη διαχείριση των χρημάτων όταν ταξιδεύεις μόνη

Τέσσερις συμβουλές για έξυπνη διαχείριση των χρημάτων όταν ταξιδεύεις μόνη

Τα σόλο ταξίδια είναι ένα από τα αγαπημένα προνόμια των εργένηδων. Φυσικά, ο καθένας μπορεί να κλείσει ένα ταξίδι μόνος του, αλλά όσοι έχουν ένα σύντροφο είναι λιγότερο πιθανό να αφήσουν το έτερον τους ήμισυ στο σπίτι για να ταξιδέψουν μόνοι τους. Επιπλέον, όπως και τα καθημερινά έξοδα που αυξάνονται γεωμετρικά για τους εργένηδες, τα να ταξιδεύουν μόνοι τους μπορεί συχνά να είναι πιο ακριβό από το να πηγαίνουν με σύντροφο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ξενοδοχεία και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες καθορίζουν ως επί το πλείστον τις τιμές των δωματίων με βάση τη διπλή πληρότητα, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά καλούνται να πληρώσουν δωμάτιο για δύο άτομα, ακόμη και αν μόνοι τους.

Μάλιστα οι χαμηλότεροι μισθοί, με τους οποίους αμείβονται συνήθως οι γυναίκες μπορεί να κάνουν το να ταξιδεύει μία κοπέλα μόνη της ακόμα πιο δύσκολο, αλλά, σύμφωνα με το Google Trends, το τελευταίο διάστημα φαίνεται το ενδιαφέρον και η αναζήτηση για σόλο ταξίδια γυναικών να βρίσκεται σε υψηλά δεκαετίας.

Ακολουθούν τέσσερις συμβουλές από την Kamaron McNair η οποία έχει επιλέξει να ταξιδεύει μόνη της και η οποία μοιράζεται τρόπους για οικονομικά ταξίδια

1. Χαλαρώνετε τον προϋπολογισμό σας, αλλά με όρια

«Είμαι σε διακοπές» είναι η αγαπημένη δικαιολογία για να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα, και σίγουρα η χαλάρωση του προϋπολογισμού είναι μέρος του οφέλους του να πηγαίνετε διακοπές. 

Η κράτηση ξενοδοχείων, εκδρομών και ψυχαγωγίας εκ των προτέρων βοηθά στο να είναι υπό έλεγχο τα έξοδα του ταξιδιού, επειδή σίγουρα ο υπολογισμός των εξόδων δεν είναι προτεραιότητα. Ο σχεδιασμός μιας οικονομικά υγιούς απόδρασης μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να κάνω συμβιβασμούς, όπως να προτιμήσω ένα φθηνότερο ξενοδοχείο ώστε να μπορώ να ξοδέψω περισσότερα χρήματα για τα αξιοθέατα.

2. Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα που σας επιτρέπει να ξοδέψετε το χρόνο και τα χρήματά σας όπως θέλετε

Οι άνθρωποι ταξιδεύουν για διαφορετικούς λόγους, και όταν είστε σε μια ομάδα μπορεί να γίνει δύσκολο να όλοι ευχαριστημένοι. Τα ατομικά ταξίδια είναι ακριβώς το αντίθετο – μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε. Αυτό σημαίνει ότι αν εσείς θέλετε ξοδεύετε το 75% του χρόνου σας τρώγοντας σε νέα εστιατόρια μπορείτε να το κάνετε. Αλλά αν προτιμάτε να κάνετε περισσότερες αγορές, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να επιμείνετε σε γεύματα χαμηλού κόστους.

Ο ίδιος ο προορισμός μπορεί να αποτελέσει ακόμη και μια ευκαιρία για εσάς να εξοικονομήσετε χρήματα. Αν ενδιαφέρεστε λιγότερο για τουριστικές τοποθεσίες από κάποιον που θα ταξίδευε μαζί σας, μπορεί να πετύχετε φθηνότερες πτήσεις και καταλύματα σε λιγότερο πολυσύχναστα μέρη. 

Αν δεν έχετε αποφασίσει για έναν συγκεκριμένο προορισμό, μπορείτε να ορίσετε έναν προϋπολογισμό και να εξερευνήσετε επιλογές που σας ταιριάζουν. Μπορείτε για παράδειγμα να χρησιμοποιείτε το Google Flights για να ιδέες και για σύγκριση των τιμών των ταξιδιών. Μπορείτε να εισαγάγετε ημερομηνίες ή την επιθυμητή διάρκεια του ταξιδιού σας και ακόμη και να φιλτράρετε για πτήσεις στο εύρος των τιμών που εσείς επιθυμείτε να ξοδέψετε για να δείτε τι είναι διαθέσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο. 

3. Ξοδέψτε τα χρήματά σας με σύνεση και οργάνωση

Ένα από τα θέματα όσων ταξιδεύουν με παρέα είναι όταν μοιράζονται έναν λογαριασμό, είτε πρόκειται για δείπνο είτε για μερικές μέρες σε ένα Airbnb, είναι το άλλο άτομο προσφέρεται να πληρώσει προκαταβολικά και εσείς να του τα επιστρέψετε. Είναι αρκετά εύκολο με όλες τις διαθέσιμες επιλογές πληρωμής peer-to-peer στις μέρες μας, αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συγκεντρώσετε τους αντίστοιχους πόντους και να εξοικονομήσετε έτσι χρήματα από τις ανταμοιβές των πιστωτικών καρτών.

Αυτό είναι άλλο ένα πλεονέκτημα των σόλο ταξιδιών – μπορείτε να πληρώνετε όπως θέλετε. Η Kamaron McNair σημειώνει ότι όταν προγραμματίζει ένα ταξίδι και δίνει χρόνο στον εαυτό της να αποταμιεύσει γι’ αυτό, χρησιμοποιεί ένα ταμιευτήριο που αποθηκεύει σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό υψηλής απόδοσης. (“Sinking fund” είναι απλώς ένας όρος για τις αποταμιεύσεις που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε για ένα συγκεκριμένο πράγμα, σε αντίθεση με το ταμείο έκτακτης ανάγκης, το οποίο είναι για τα απρόοπτα).

Στόχος είναι η αποταμίευση αρκετών χρημάτων για το ταξίδι πολύ πριν γίνει η κράτηση, και στη συνέχεια να γίνουν όλες τις προπληρωμές που απαιτούνται χρησιμοποιώντας την πιστωτική κάρτα. 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού καλό είναι να βασίζεστε κυρίως σε μετρητά, για διάφορους λόγους:

  1. Βοηθάει στο να μείνετε εντός προϋπολογισμού, επειδή βλέπετε τα χρήματά σας να εξαφανίζονται σε πραγματικό χρόνο αντί να πρέπει να συνδεθείτε  και να ελέγξετε τον λογαριασμό σας.
  2. Συχνά με μετρητά έχετε καλύτερη τιμή ειδικά σε τοπικό νόμισμα από ό,τι όταν χρησιμοποιείτε κάρτα. Συνήθως πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό διαφοράς, αλλά μπορεί να αυξηθεί με μερικές κινήσεις.
  3. Η προσβασιμότητα σε χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένη σε όλες τις χώρες. 

4. Πάντα αφήνετε περιθώριο για λάθη – Δεν μπορείτε να υπολογίσετε όλες τις πτυχές του ταξιδιού

Προγραμματίζετε τα πάντα εκ των προτέρων αλλά να δίνετε ένα περιθώριο για την πιθανότητα λάθους γιατί πάντα υπάρχουν πτυχές του ταξιδιού που δεν μπορείτε να υπολογίσετε. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πάρετε ένα Uber για το αεροδρόμιο αντί να βασιστείτε στις δημόσιες συγκοινωνίες. Σε ορισμένα ταξίδια, ειδικά, π.χ. κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ταξιδιωτική ασφάλεια ήταν επιβεβλημένη καθώς η περίπτωση ασθένειας και παράτασης του ταξιδιού ήταν πολύ πιθανή.

Το θέμα είναι ότι το ταξίδι σας είναι μια επένδυση. Σκοπός σας είναι να μάθετε κάτι, να δείτε κάτι καινούργιο ή να γνωρίσετε μια νέα κουλτούρα – το να ανησυχείτε για την κίνηση, τις καθυστερήσεις ή ακόμη και την ασφάλεια μπορεί να μειώσει αυτές τις «απολαύσεις». Αξίζει να υπολογίσετε τέτοιου είδους έξοδα στον προϋπολογισμό σας.

Περιμένετε το απροσδόκητο – ακόμη και όταν βρίσκεστε σε διακοπές και μία τελευταία συμβουλή: Βεβαιωθείτε ότι το ταμείο έκτακτης ανάγκης σας είναι σε καλή κατάσταση προτού κάνετε κράτηση πτήσης.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Σχεδιάζεις ταξίδι μέσα στο 2023; Αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για φθηνά εισιτήρια

Δεν είναι η Βενετία: Αυτός είναι ο πιο ρομαντικός προορισμός της Ευρώπης

Προκάλεσε εξεγέρσεις, κέρδισε πολέμους και πήγε στο διάστημα: Το προϊόν που άλλαξε τον κόσμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News