Business & Finance Παρασκευή 17/02/2023, 12:51
BUSINESS & FINANCE

BofA: Η Fed απέτυχε – Ψευδαίσθηση και ύβρις στις αγορές – Έρχεται βουτιά 7%

BofA: Η Fed απέτυχε – Ψευδαίσθηση και ύβρις στις αγορές – Έρχεται βουτιά 7%

«Mission unaccomplished» είναι το πόρισμα της Bank of America για την προσπάθεια της Fed να ρίξει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς έπειτα από αυξήσεις επιτοκίων 450 μονάδων βάσης σε 11 μήνες, οι τιμές επιταχύνονται και πάλι. Σε αυτό το περιβάλλον, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος προειδοποιεί ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα φέρει «απότομη προσγείωση» τόσο στις αγορές όσο και στην οικονομία και μάλιστα βλέπει βουτιά του S&P 500 έως τις 3.800 μονάδες -δηλαδή σε επίπεδα κατά 7% χαμηλότερα των σημερινών- έως τις 8 Μαρτίου.

Από την αρχή του έτους, τα κρυπτονομίσματα έχουν ενισχυθεί κατά 48,9%, οι μετοχές και 8%, τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων κατά 3,1%, τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας κατά 1,9% και τα κρατικά ομόλογα κατά 0,4%. Αποδόσεις 0,5% έχουν δώσει τα μετρητά, 0,4% ο χρυσός, 0,4% το δολάριο, ενώ τα εμπορεύματα έχουν υποχωρήσει κατά 1,2% και το πετρέλαιο κατά 2,1%.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της BofA, την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα χρηματιστήρια που παρακολουθεί ο οίκος δίνει το ΧΑ, με άνοδο 18,1% από τις αρχές του έτους, σε δολαριακή βάση.

BofA: Η Fed απέτυχε – Ψευδαίσθηση και ύβρις στις αγορές – Έρχεται βουτιά 7%-1

Την ίδια στιγμή, η αγορά της Αθήνας είναι ανάμεσα σε εκείνες που θεωρούνται οι πιο «υπερ-αγορασμένες».

BofA: Η Fed απέτυχε – Ψευδαίσθηση και ύβρις στις αγορές – Έρχεται βουτιά 7%-2

Οι αγορές ανεβαίνουν γιατί πιστεύουν ότι η «προσγείωση» των οικονομιών αποφεύχθηκε, σημειώνει η Bank of America. Οι επενδυτές θεωρούν ότι έπειτα από τις 416 αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες κατά τα τελευταία δύο χρόνια, ο κύκλος της αύξησης του κόστους χρήματος τελειώνει και έρχεται μια νέα εποχή με μειώσεις επιτοκίων (μάλιστα οι αναλυτές θυμίζουν τις 11.634 μειώσεις επιτοκίων που έγιναν από τη χρεοκοπία της Lehman το 2008 έως τον Φεβρουάριο του 2021).

Όμως, σύμφωνα με την BofA, εάν το 2023 φέρει την εκ νέου επιτάχυνση του πληθωρισμού και την επανεκκίνηση του κύκλου νομισματικής σύσφιγξης, τότε τα πράγματα θα γίνουν άσχημα.

Οι ανησυχίες του οίκου στηρίζονται στις ενδείξεις ότι ο πιο επιθετικός κύκλος αυξήσεων επιτοκίων εδώ και δεκαετίες από τη Fed δεν είχε τα αποτελέσματα που επιδιώκει η κεντρική τράπεζα: Έπειτα από 450 μονάδες βάσης αύξησης επιτοκίων σε 11 μήνες, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό, η ανεργία σε χαμηλό 43 ετών, οι νέες θέσεις εργασίας ξεπέρασαν τις 500 χιλιάδες τον Ιανουάριο και τόσο οι τιμές καταναλωτή όσο και οι τιμές παραγωγού επιταχύνονται εκ νέου.

Η σύσφιγξη της Fed πάντα προκαλεί μία «ζημιά», τονίζουν οι αναλυτές της BofA και εξηγούν ότι η βίαιη στροφή του αφηγήματος από την ύφεση στην τέλεια προσγείωση και από εκεί στην εκ νέου επιτάχυνση του πληθωρισμού πλήττει την αξιοπιστία της Fed και του αμερικανικού κράτους.

BofA: Η Fed απέτυχε – Ψευδαίσθηση και ύβρις στις αγορές – Έρχεται βουτιά 7%-3

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η αποτυχία του S&P 500 να διασπάσει τις 4.200 μονάδες σημαίνει βουτιά στις 3.800 μονάδες έως τις 8 Μαρτίου, σημειώνει ο οίκος.

Άλλωστε, όπως εξηγούν οι αναλυτές, η θετική εικόνα των αγορών κατά τα δύο τελευταία χρόνια είναι μόνο μια ψευδαίσθηση. Ο πληθωρισμός στο διάστημα αυτό έχει αυξηθεί κατά 16% στη Βρετανία, 14,6% στη Γερμανία, 14,4% στις ΗΠΑ, 11,9% στην Αυστραλία, 11,6% στον Καναδά, 9% στη Γαλλία. Σε ονομαστική βάση, οι αγορές σημειώνουν άνοδο περίπου 10-15% σε όλο τον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια.

Όμως, σε πραγματική βάση, δηλαδή μετά τον πληθωρισμό, οι επιδόσεις των αγορών δεν είναι τόσο καλές: Γαλλία 4,7%, Καναδάς 2,1%, Βρετανία -1,6%, Αυστραλία -4,3%, ΗΠΑ -9,4%, Γερμανία -23,9%.

Και την ίδια στιγμή, η BofA μιλά για ύβρη στις αγορές και εντοπίζει ενδείξεις υπερβολής. Μια από αυτές είναι το νέο ιστορικό ρεκόρ που σημείωσε το χρηματιστήριο του Παρισιού αυτή την εβδομάδα, με την αγορά της Γαλλίας μάλιστα να ξεπερνά εκείνη της Βρετανίας, για να γίνει η μεγαλύτερη της Ευρώπης (3,2 τρισ.  δολάρια έναντι 3,1 τρισ. δολαρίων), καθώς η LVMH γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία στην ιστορία με κεφαλαιοποίηση άνω των 400 δισ. ευρώ.

Όπως θυμίζουν οι αναλυτές, οι επενδυτές θα πρέπει «να αγοράζουν στην ταπείνωση και να πουλάνε στην ύβρη». Υπενθυμίζουν, άλλωστε, ότι αυτή την εποχή πέρυσι, μετοχές όπως οι Moderna, Tesla και Apple θεωρούνταν «must» για τα χαρτοφυλάκια, ενώ φέτος τη θέση τους έχουν πάρει ονόματα όπως Exxon, Raytheon, Hermes.

Διαβάστε επίσης: 

Πτώση των αγορών βλέπει η JP Morgan: Πουλήστε μετοχές λέει ο Marko Kolanovic

BofA: Οι επενδυτές δεν φοβούνται πια την ύφεση – Αλλά τα καλά νέα έχουν προεξοφληθεί

Καμπανάκι από Morgan Stanley για το ράλι: Το «μαξιλάρι» ασφαλείας ξεφουσκώνει

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News