BUSINESS & FINANCE

Ανάπτυξη κοντά στο 2% περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο – Οι παράγοντες

Ανάπτυξη κοντά στο 2% περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο – Οι παράγοντες

Xαμόγελα φέρνει στο οικονομικό επιτελείο η καλύτερη πορεία των εσόδων τον πρώτο μήνα του έτους καθώς όπως αναφέρουν στελέχη του, πλέον μεγαλώνουν οι προσδοκίες τόσο για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα  όσο και για την ανάπτυξη. Τον Ιανουάριο, μάλιστα, τα φορολογικά έσοδα, υπερέβησαν το στόχο κατά 620 εκατ. ευρώ (+14,1%).

Οι τιμές του φυσικού αερίου, όπως φαίνεται, είναι ο μεγάλος «παράγοντας» και για το πού θα κάτσει η μπίλια για την ανάπτυξη το 2023, με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να μην  αποκλείει το ενδεχόμενο  η ανάπτυξη  να σκαρφαλώσει ακόμα και στα επίπεδα του 2% (1,8% είναι η εκτίμηση που έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό) αν και βρισκόμαστε στον πρώτο μήνα του έτους.

Είναι σίγουρο πως θα αναθεωρήσουμε τον στόχο της ανάπτυξης το επόμενο διάστημα εάν, βέβαια, είμαστε στη θέση μας ξανά, αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Η έως τώρα σταθεροποίηση των τιμών του φυσικού αερίου  κοντά στα  60 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η εκτίμηση πως αυτές οι τιμές θα υπάρχουν στο ταμπλό μέχρι το καλοκαίρι, θα δώσουν αβάντα στην οικονομία, καθώς η σύνταξη του προϋπολογισμού βασίστηκε στη παραδοχή πως θα έχουμε τιμές  φυσικό αερίου  στα 120 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να δημιουργηθεί, όσο οι τιμές παραμένουν καρφωμένες σε χαμηλά επίπεδα, αυτό σημαίνει  πως το μαξιλαράκι των 600 εκατ. ευρώ που είναι στην άκρη για την ενεργειακή κρίση, περισσεύει. 

Ο δεύτερος παράγοντας  για την καλύτερη πορεία της οικονομίας είναι η εκτίμηση πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία.

Και ενώ υπάρχουν  ισχυρές πλέον  ενδείξεις πως θα υπάρξει και άλλος  δημοσιονομικός χώρος πέρα από αυτόν που  ξοδεύτηκε για το τελευταίο πακέτο, που ανήλθε περίπου στα 800 εκατ., τόσο ο  πρωθυπουργός χθες σε συνέντευξη του όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έδωσαν το μήνυμα ότι δεν υπάρξει άλλο προεκλογικό πακέτο παροχών.

Βέβαια, οι εκλογές είναι μπροστά και η επιδίωξη της ψήφου  ίσως υπερισχύσει έναντι της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής  και βάλει τελικά σε δεύτερες σκέψεις την κυβέρνηση για το εάν πρέπει να δώσει λίγα ακόμη λίγο πριν τις εκλογές, όπως για παράδειγμα έναν νέο γύρο επιταγής ακρίβειας. 

Διαβάστε επίσης: 

Τα μηνύματα για τα έσοδα του Δημοσίου και τα σενάρια για προεκλογικές παροχές

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,76 δισ. τον Ιανουάριο – Πάνω από τον στόχο

Περιθώριο για έναν τελευταίο γύρο παροχών πριν τις εκλογές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News