BUSINESS & FINANCE

Aνακοινώνεται σήμερα το έκτακτο επίδομα έως 400 ευρώ για τους συνταξιούχους

Aνακοινώνεται σήμερα το έκτακτο επίδομα έως 400 ευρώ για τους συνταξιούχους

Κλείδωσε το έκτακτο επίδομα για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και σήμερα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για ένα έκτακτο επίδομα  εφάπαξ, που θα δοθεί πριν το Πάσχα,   για τους «χαμένους» συνταξιούχους των αυξήσεων, δηλαδή όσους είχαν προσωπική διαφορά και δεν είδαν πραγματική αύξηση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΜR, οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι τουλάχιστον 140.000 με δυνατότητα να φθάσουν ακόμη και τους 850.000 ενώ το επίδομα θα είναι εν τέλει κλιμακωτό. 

Από τι θα εξαρτηθεί το ύψος του επιδόματος

Τέσσερις είναι οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν από το υπουργείο Εργασίας για το επίδομα που θα δοθεί στους συνταξιούχους:

1) Εάν έλαβαν την αύξηση του 7,75%. Ανάμεσα σε  αυτούς που  αποκλείστηκαν  από τις αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς συμπεριλαμβάνονται χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και υψηλοσυνταξιούχοι.

2) Το ύψος της σύνταξης. Όσο μικρότερη είναι η σύνταξη τόσο μεγαλύτερο το ποσό και αντίστροφα.

3) Στον αλγόριθμο του υπολογισμού θα μπει και το εάν οι εν λόγω συνταξιούχοι έλαβαν τα Χριστούγεννα επιταγή ακρίβειας.

4) Άλλος ένας παράγοντας είναι εάν οι συνταξιούχοι ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Όλοι  οι παραπάνω παράγοντες θα συνεκτιμηθούν και θα προκύψει το τελικό ποσό που θα πρέπει να λάβει ο κάθε συνταξιούχος, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα φθάνει  ίσως και τα 350-400 ευρώ. 

Οι ομάδες των συνταξιούχων που εντάσσονται 

Η πρώτη ομάδα αφορά αυτούς τους 140.000 συνταξιούχους που δεν έλαβαν καμία ενίσχυση ούτε μέσω της αύξησης του 7,75%, ούτε μέσω της επιταγής ακρίβειας αλλά ούτε και μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Μια δεύτερη, μεγαλύτερη ομάδα δικαιούχων, είναι οι περίπου 340.000 συνταξιούχοι, που πήραν μικρότερη αύξηση από 7,75% λόγω της προσωπικής διαφοράς. 

Υπάρχει όμως και μια τρίτη ομάδα συνταξιούχων, που πιθανότατα θα μπει  στη λίστα των δικαιούχων του έκτακτου επιδόματος περίπου 500.000 οι οποίοι είχαν πολύ μικρό όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.  

Πάντως, σύμφωνα και με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά  είναι 910.000. Το 83% εξ αυτών  είδε ενίσχυση του εισοδήματος, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο και συγκεκριμένα,  οι 260.000 από αυτούς έλαβαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα (είχαν λάβει και επιπλέον 250 ευρώ το Πάσχα) και 515.000 είδαν αύξηση συντάξεων μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 

Επομένως, οι εναπομείναντες, δηλαδή όσοι δεν ωφελήθηκαν μέσου κανενός μέτρου ενίσχυσης είναι 135.000. Στους εν δυνάμει δικαιούχους πιθανόν να προστεθούν και άλλοι περίπου 400.000 που  έλαβαν στο τέλος Ιανουαρίου μικρές αυξήσεις. 

Διαβάστε επίσης: 

Κλειδώνει το προεκλογικό πακέτο παροχών – Ποια θα είναι τα μέτρα

Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν το επίδομα στους συνταξιούχους που είχαν προσωπική διαφορά

Έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News