BUSINESS & FINANCE

Κλειδώνει το προεκλογικό πακέτο παροχών – Ποια θα είναι τα μέτρα

Κλειδώνει το προεκλογικό πακέτο παροχών – Ποια θα είναι τα μέτρα

Την  Τετάρτη αναμένονται τα «αποκαλυπτήρια» της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον πρώτο μήνα του έτους, που θα κρίνουν και ποιος είναι τελικά ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται. Συνδυαστικά, το οικονομικό επιτελείο θα έχει λάβει  από την Ευρώπη (από Eurogroup και Εcofin) και τα πρώτα μηνύματα για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε το νέο πακέτο παροχών να είναι σωστά σταθμισμένο, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια για κανένα στραβοπάτημα.

Στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως έχει επικρατήσει η άποψη των προσεκτικών και λελογισμένων παροχών, ώστε η χώρα να μην βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις μιας και η αβεβαιότητα του διεθνούς περιβάλλοντος και ειδικότερα το θέμα της ενέργειας είναι ακόμη «εκεί έξω και παραμονεύουν». 

Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης υπολογίζεται περί τα 700 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, σε έναν τέτοιο εν δυνάμει χώρο είχε αναφερθεί το προηγούμενο διάστημα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. 

Αυτές τις μέρες «κλειδώνουν» ένα-ένα τα μέτρα του νέου πακέτου. Τα μέτρα που φαίνεται πως προχωρούν είναι τα εξής: 

Το μέτρο το οποίο θεωρείται κλειδωμένο είναι η επιταγή ακρίβειας και μάλιστα θα είναι αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα Χριστούγεννα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του MR, θα φθάνει τα 300 ευρώ από τα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα. Οι δικαιούχοι θα είναι οι ίδιοι, με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται κοντά στα 400-500 εκατ. ευρώ.

Το νούμερο δύο μέτρο αφορά τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που δεν έλαβαν την αύξηση του 7,75% πραγματικά αλλά μόνο λογιστικά, και οι οποίοι δεν ενισχύθηκαν με κανένα άλλο μέτρο και δεν θα ενισχυθούν ούτε μέσω του τρίτου γύρου της επιταγής ακρίβειας. Όπως φαίνεται, για αυτούς έχει κλειδώσει ένα έκτακτο επίδομα ύψους έως 300-400 ευρώ και οι δικαιούχοι θα είναι κοντά στους 140.000.

Και οι δύο παρεμβάσεις αποτελούν έκτακτα μέτρα  που αποτελούν ενέσεις ρευστότητας προς τα ευάλωτα νοικοκυριά. Πάντως, όπως έχει γράψει παλαιότερα το MR, τα μέτρα που θα προκριθούν σε αυτή τη φάση είναι έκτακτα, καθώς μόνιμα μέτρα, όπως για παράδειγμα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών παραπέμπεται  για τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης.

Στο τραπέζι υπάρχει και η αναβίωση της ρύθμισης χρεών  σε 120 δόσεις σε καμία όμως περίπτωση η ρύθμιση αυτή δεν θα είναι οριζόντια  δηλαδή για παλιά και νέα χρέη. Η πρόταση που  κερδίζει έδαφος είναι μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους απώλεσαν τις ρυθμίσεις τους, λόγω πανδημίας ή ενεργειακής κρίσης.  

Επιπλέον σκέψεις  υπάρχουν και για το  ενδεχόμενο παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές. 

Διαβάστε επίσης: 

Η ΤτΕ «βλέπει» δημοσιονομικό χώρο – Το δίλημμα της κυβέρνησης

Τα ορόσημα για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης

Περιθώριο για έναν τελευταίο γύρο παροχών πριν τις εκλογές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News