Business & Finance Πέμπτη 9/02/2023, 22:33
BUSINESS & FINANCE

ChatGPT: Απειλεί να ρίξει από τον «θρόνο» της τη Google;

ChatGPT: Απειλεί να ρίξει από τον «θρόνο» της τη Google;

Επί δύο δεκαετίες, η μηχανή αναζήτησης της Google είναι το «παράθυρο στο Διαδίκτυο» για τους περισσότερους χρήστες παγκοσμίως, αλλά και η «οδός προς τους χρήστες», για τους περισσότερους διαφημιστές. 

Κάθε δευτερόλεπτο που περνά, η Google επεξεργάζεται περίπου 100.000 διαδικτυακές αναζητήσεις – και, χάρη στον έξυπνο αλγόριθμό της, προσφέρει εξαιρετικά σχετικές απαντήσεις. Αυτή η συνέπεια έχει κάνει το «Google» ρήμα. Παράλληλα προσφέρει καθημερινά δισεκατομμύρια ευκαιρίες για διαφήμιση, κάθε φορά που απαντά στα ερωτήματα των χρηστών. Η ακρίβεια των αποτελεσμάτων κερδίζει την εμπιστοσύνη των χρηστών που επιστρέφουν στη σελίδα κάθε φορά που αναζητούν κάτι. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα για τους ανταγωνιστές της Google, αφού όλες οι άλλες μηχανές αναζήτησης μαζί, διεκπεραιώνουν μόλις το ένα δέκατο των καθημερινών, διαδικτυακών αναζητήσεων παγκοσμίως.

Οι διαφημιζόμενοι πληρώνουν αδρά για την πρόσβαση στους χρήστες της Google και συνήθως χρεώνονται μόνο όταν κάποιος επισκέπτεται τον ιστότοπό τους. Από το 2011, τα έσοδα της μητρικής εταιρείας της Google, της Alphabet, αυξάνονται κατά μέσο όρο 20% ετησίως. Στο μεσοδιάστημα η εταιρεία έχει αποκομίσει πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια, και τα περισσότερα είναι από την υπηρεσία αναζήτησης.

Η αξία της έχει υπερτριπλασιαστεί, αγγίζοντας πλέον τα 1,3 τρισ. δολάρια. Είναι η τέταρτη πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο και, σε αντίθεση με την Apple και τη Microsoft, δεν είχε δεχθεί ποτέ καμία πραγματική ανάγκη να εφεύρει εκ νέου τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων της. Μέχρι τώρα.

Τι άλλαξε

Αιτία της πρόσφατης κινητικότητας στην Google είναι η ταχύτατη ανάπτυξη του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT από τη startup OpenAI, στην οποία η Microsoft επενδύει δισεκατομμύρια. Το νέο εργαλείο είναι ικανό, μεταξύ άλλων, να συζητά κυριολεκτικά με τους χρήστες, να γράφει εργασίες, αναλύσεις και ποιήματα κατά παραγγελία, καθώς και κώδικα.  

ChatGPT: Απειλεί να ρίξει από τον «θρόνο» της τη Google;-1
Πηγή Unsplash

Η τράπεζα UBS εκτιμά πως, από το δημόσιο (και δωρεάν) ντεμπούτο του ChatGPT τον Νοέμβριο έως και σήμερα, το chatbot έχει ήδη φτάσει τους 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, ορόσημο που ακόμα και το TikTok (η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης) χρειάστηκε εννιά μήνες για να πετύχει. 

Άλλα συστήματα νοημοσύνης μπορούν να ζωγραφίσουν, να συνθέσουν μουσική και να τραγουδήσουν. Ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft, χαρακτήρισε αυτή την τεχνολογική εξέλιξη «εξίσου σημαντική με αυτή του προσωπικού υπολογιστή και του Διαδικτύου».

Τεχνητός φίλος του ανθρώπου, φυσικός εχθρός της Google

Για τον Έρικ Σμιτ, πρώην διευθυντή της Google, το ChatGPT είναι το πρώτο χαρακτηριστικό και διαδεδομένο παράδειγμα ενός συστήματος ΑΙ – «φίλου» των ανθρώπων στο διαδίκτυο. 

Αντιθέτως, για την Google, το ανταγωνιστικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είναι η πρώτη ορατή απειλή για την κυριαρχία της στις υπηρεσίες διαδικτυακής αναζήτησης, σχολιάζει ο Economist, και αυτό «διότι το Chatgpt μπορεί να απαντήσει σε είδη των ερωτήσεων που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να θέσουν στην Google».

Η OpenAI συνεργάζεται τώρα με τη Microsoft, η οποία εποφθαλμιά τα κέρδη της Google. Πριν λίγα 24ωρα, η Microsoft ανακοίνωσε πως τα αποτελέσματα στη δική της μηχανή αναζήτησής, Bing, θα συνοδεύονται πλέον από μία περίληψη των δεδομένων, γραμμένη από σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.

Η Microsoft παρουσίασε νέες δυνατότητες, όπως η δημιουργία αναλυτικής λίστας αγορών, με βάση τα προγραμματισμένα γεύματα της εβδομάδας. «Είναι μια νέα μέρα στην αναζήτηση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα.

Η Baidu, η κορυφαία μηχανή αναζήτησης στην Κίνα (όπου η Google απαγορεύεται), θα λανσάρει τον Μάρτιο τη δική της υπηρεσία αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα στο kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News