Business & Finance Πέμπτη 9/02/2023, 16:55
BUSINESS & FINANCE

Πράσινο φως για τέσσερα νέα έργα ΣΔΙΤ 527 εκατ. ευρώ

Πράσινο φως για τέσσερα νέα έργα ΣΔΙΤ 527 εκατ. ευρώ

Τέσσερα νέα έργα ΣΔΙΤ, συνολικού κόστους επένδυσης 527 εκατ. ευρώ, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ σε σημερινή συνεδρίασή της υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση.

Τα έργα

 • Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση του Αρδευτικού Δικτύου Αλμωπαίου 
 • Υλοποίηση αρδευτικού δικτύου Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας 
 • Ολική ανακαίνιση της παλιάς φοιτητικής εστίας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου 
 • Ανάταξη, αναβάθμιση και συντήρηση του Σιδηροδρομικού Άξονα Βορείου Ελλάδος 

Αναλυτικά:

 1. Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση του αρδευτικού δικτύου Αλμωπαίου μέσω ΣΔΙΤ

Το αρδευτικό δίκτυο Αλμωπαίου προβλέπεται να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και πιο συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό τμήμα της δυτικής πεδιάδας Θεσσαλονίκης/ Γιαννιτσών. Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να υπάρξει άμεση ενίσχυση του αρδευτικού συστήματος και σημαντική ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας ενώ μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας της επιχειρηματικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές αναμένεται η προσέλκυση νέων γεωργών αλλά και η αποτελεσματική υποστήριξη των αγροτών. 

 1. Υλοποίηση αρδευτικού δικτύου Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας μέσω ΣΔΙΤ

Η προτεινόμενη σύμπραξη αφορά στην μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση του σωληνωτού αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων των αγροκτημάτων Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών & Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και Ορφανών, Φύλλου και Λεύκης του Νομού Καρδίτσας. Πρόκειται για εκτάσεις συνολικά 74.300 στρεμμάτων, όπου λειτουργούν οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Τιτανίου και Φαρσάλων.

Το δίκτυο αναμένεται να ενσωματώνει έξυπνες τεχνολογίες με αισθητήρες και αυτόματους διακόπτες, για τη βελτιστοποίηση της άρδευσης και την ελαχιστοποίηση των απωλειών νερού και των δαπανών ενέργειας.

 1. Ολική ανακαίνιση της Παλαιάς Φοιτητικής Εστίας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου μέσω ΣΔΙΤ

Η προτεινόμενη σύμπραξη αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, ανακατασκευή, λειτουργία και τεχνική διαχείριση, καθώς και υπηρεσίες ασφάλειας/φύλαξης και καθαριότητας, των φοιτητικών εστιών της Παλαιάς Φοιτητικής Εστίας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτό θα ανακαινιστεί το κτίριο της Παλαιάς Φοιτητικής Εστίας με στόχο να δημιουργηθούν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στέγασης και σίτισης για τους σπουδαστές. Πρόκειται για το κεντρικό κτίριο 10 ορόφων το οποίο περιλαμβάνει χώρους διαμονής συνολικής δυναμικότητας περίπου 552 κλινών (454 δωματίων) καθώς και για το κινηματοθέατρο και το εστιατόριο, συνολικού εμβαδού κλειστών χώρων και ημι-υπαίθριων περίπου 23.090,06 τ.μ. Στο πλαίσιο του έργου θα διαμορφωθούν ανοιχτοί υπαίθριοι χώροι και περιβάλλων χώρος συνολικού εμβαδού περίπου 2.500 τ.μ.

 1. Ανάταξη, αναβάθμιση και συντήρηση του Σιδηροδρομικού Άξονα Βορείου Ελλάδος μέσω ΣΔΙΤ

Η προτεινόμενη σύμπραξη αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση και αναβάθμιση του υφιστάμενου Σιδηροδρομικού Άξονα Βορείου Ελλάδος, μέσω εργασιών ανάταξης σε σημεία όπου το δίκτυο έχει υποστεί σημαντικές φθορές καθώς και συντήρηση του δικτύου στα προβλεπόμενα επίπεδα ποιοτικής λειτουργίας του. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, κρίνεται αναγκαία, δεδομένου ότι οι πάγιες εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στα συγκεκριμένα τμήματα έχουν κατασκευαστεί πολλά χρόνια πριν και είναι παρωχημένες σε σχέση με τις ισχύουσες προδιαγραφές, τόσο τις Εθνικές όσο και τις Ευρωπαϊκές. 

Ειδικότερα, η προτεινόμενη Σύμπραξη περιλαμβάνει την ανακαίνιση, αναβάθμιση και συντήρηση του Σιδηροδρομικού Άξονα Βορείου Ελλάδος, ο οποίος αφορά τα τμήματα γραμμής από: 

 • Έξοδο Σ.Σ. Στρυμώνα έως είσοδο του Σ.Σ. Αλεξανδρούπολης, ενδεικτικού συνολικού μήκους 311.791 m.
 • Έξοδο Σ.Σ. Πλατέως έως Σ.Σ. Ν. Καύκασος , ενδεικτικού συνολικού μήκους 164.327 m.
 • Τμήμα γραμμής Μεσονήσι – Σ.Σ. Φλώρινας, ενδεικτικού συνολικού μήκους 5.645 m.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, το συνολικό μήκος γραμμών που αποτελούν αντικείμενο του έργου υπολογίζεται ενδεικτικά στα 481.763 μ.

Παράλληλα προβλέπεται και η ανακαίνιση – αναβάθμιση της υποδομής της σιδηροδρομικής γραμμής, μικρά και μεγάλα τεχνικά (γέφυρες), κτιριακές εγκαταστάσεις επιβατών και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ώστε το σιδηροδρομικό δίκτυο να υποστηρίζει σύγχρονα τρένα (μέγιστη ταχύτητα, ηλεκτροκίνηση).

«Σημαντικό αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα»

Σημειώνεται πως στη Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν ο Υπουργός  Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, o Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κ. Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιώργος Καραγιάννης.

Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Ορέστης Καβαλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ Σπύρος Πατέρας καθώς και ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής. 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε σχετικά: «Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της διϋπουργικής επιτροπής για τις νέες Συμπράξεις Δημόσιου-ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) , στην οποία με μεγάλη επιτυχία εγκρίναμε 4 νέα έργα μέσω ΣΔΙΤ με σημαντικό αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Πρόκειται για την ανάταξη, αναβάθμιση και συντήρηση του Σιδηροδρομικού Άξονα Βορείου Ελλάδος, την ολική ανακαίνιση της παλιάς φοιτητικής εστίας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και τα αρδευτικά δίκτυα Αλμωπαίου και Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας, συνολικού κόστους επένδυσης 527 εκατ. ευρώ. Η ελληνική οικονομία προχωρά με πολύ μεγάλη ταχύτητα παρά τις διεθνείς αντιξοότητες».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΣΔΙΤ, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε από την πλευρά του: «Προχωρήσαμε σήμερα στην έγκριση τεσσάρων ακόμα έργων ΣΔΙΤ, φτάνοντας αισίως τα 34 εγκεκριμένα έργα επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνησή μας, με σύγχρονα επιχειρηματικά εργαλεία δίνει λύσεις σε προβλήματα που έχουν σωρευθεί επί σειρά ετών και ενισχύει βασικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής. Με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων θα αναβαθμιστεί η ποιότητα στέγασης των φοιτητών του ΕΜΠ, θα εκσυγχρονιστεί ο σιδηροδρομικός άξονας Βορείου Ελλάδος ενώ θα εμπλουτιστεί με τεχνολογίες αιχμής το αρδευτικό σύστημα και η αντιπλημμυρική προστασία σε Θεσσαλία και Μακεδονία, οδηγώντας σε αύξηση της εγχώριας παραγωγής. Το ευρύ πρόγραμμα υλοποίησης έργων ΣΔΙΤ που προχωρά στη χώρα μας τα τελευταία τριάμισι χρόνια δημιουργεί σημαντικές υποδομές και πιστοποιεί το αναπτυξιακό άλμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ξέμεινε από εργατικά χέρια η οικοδομή – Αναζητούνται 200.000 άτομα

Μπαράζ εξαγορών και συγχωνεύσεων στις κατασκευές

Οι κατασκευαστές γεμίζουν τα ταμεία ενόψει των μεγάλων έργων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News