BUSINESS & FINANCE

DBRS: Θετικό σήμα για την ελληνική αξιολόγηση – Τι λέει για τις εκλογές

DBRS: Θετικό σήμα για την ελληνική αξιολόγηση – Τι λέει για τις εκλογές

Το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών στην Ελλάδα θα προκαλέσει μεν κάποιες διακυμάνσεις στην αγορά των ομολόγων αλλά δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής και σε άλλες προτεραιότητες της πολιτικής, εκτιμά η DBRS, την ώρα που αξιολογεί τη χώρα μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

«Έχουμε την άποψη ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα, οι χώρες με τα μεγαλύτερα δημόσια χρέη στην Ευρώπη, θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση στο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε.», σημειώνει η DBRS, στην έκθεσή της για τις προοπτικές των κρατικών αξιολογήσεων το 2023.

Και προσθέτει πως η αφοσίωση τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιταλίας στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις τους προς την Ε.Ε. θα είναι σημαντική στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειαστεί να ενεργοποιήσει το εργαλείο κατά του κατακερματισμού (Transmission Protection  Mechanism), δηλαδή εάν υπάρξει σημαντική επιδείνωση του κόστους δανεισμού στην αγορά ομολόγων, η οποία δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη της χώρας.

Άλλωστε, όπως σημειώνει η DBRS, Ελλάδα και Ιταλία θα ωφεληθούν σημαντικά από τα κοινοτικά κονδύλια, που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Σημειώνεται ότι η DBRS είναι ένας από τους οίκους που μπορούν να «ξεκλειδώσουν» την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα φέτος, καθώς αξιολογεί τη χώρα στο ΒΒ (high). Τα επόμενα reviews της ελληνικής αξιολόγησης από την DBRS έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Μαρτίου και τις 8 Σεπτεμβρίου.

Η άποψη της DBRS ευθυγραμμίζεται με εκείνη που είχε εκφράσει προ ημερών και ο Alex Muscatelli, ο αναλυτής που καλύπτει την Ελλάδα για λογαριασμό της Fitch. Όπως είχε πει σε πρόσφατο webinar, οι εκλογές δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τη μεταβολή της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Πάντως, καθώς η Fitch δίνει αυτή τη στιγμή σταθερές προοπτικές στην αξιολόγησή της, δεν περιμένει μια αναβάθμιση να συμβεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Διαβάστε επίσης: 

Fitch για Ελλάδα: Οι εκλογές δεν είναι εμπόδιο σε μια αναβάθμιση, αλλά δεν θα έρθει σύντομα

S&P: Η ακρίβεια θα βγάλει τους Ευρωπαίους στους δρόμους – Τι λέει για την Ελλάδα

DZ Bank: Ρεαλιστικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα – Έγινε ένα βήμα μπροστά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News