Business & Finance Τρίτη 7/02/2023, 22:34
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Κατηγορίες για παραβίαση κυρώσεων σε συνεργάτη του Ρώσου ολιγάρχη Βέξελμπεργκ

ΗΠΑ: Κατηγορίες για παραβίαση κυρώσεων σε συνεργάτη του Ρώσου ολιγάρχη Βέξελμπεργκ

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν Ρώσο πολίτη, ο οποίος ήταν επίσης κάτοικος των ΗΠΑ, για διευκόλυνση ενός σχεδίου αποφυγής κυρώσεων και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε σχέση με τον δισεκατομμυριούχο Ρώσο ολιγάρχη Βίκτορ Βέξελμπεργκ.

Ο Βλαντιμίρ Βοροντσένκο, 70 ετών, από τη Μόσχα, κατηγορείται ότι συμμετείχε σε ένα σχέδιο για την πραγματοποίηση πληρωμών συνολικού ύψους άνω των 4 εκατομμυρίων δολαρίων για τη συντήρηση τεσσάρων αμερικανικών ακινήτων που ανήκαν στον Βέξελμπεργκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Βοροντσένκο, ο οποίος μοίραζε το χρόνο του μεταξύ Νέας Υόρκης, Φλόριντα και Ρωσίας, εμφανιζόταν ως επιτυχημένος επιχειρηματίας, συλλέκτης έργων τέχνης, έμπορος έργων τέχνης και στενός φίλος και επιχειρηματικός συνεργάτης του Βέξελμπεργκ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στον Βέξελμπεργκ το 2018 λόγω της φερόμενης ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και το 2022 λόγω των δεσμών του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο αρνείται ότι παρενέβη στις εκλογές και αποκαλεί τις ενέργειές του στην Ουκρανία ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι κατηγόρησε δύο επιχειρηματίες, έναν Ρώσο και έναν Βρετανό, για διευκόλυνση ενός σχεδίου αποφυγής κυρώσεων και ξεπλύματος χρήματος σε σχέση με ένα γιοτ του Βέξελμπεργκ αξίας 90 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Βοροντσένκο κατηγορήθηκε επίσης για περιφρόνηση του δικαστηρίου σε σχέση με την φυγή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την παραλαβή κλήσης από το δικαστήριο που απαιτούσε την εμφάνιση του και κατάθεση, πρόσθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τον Μάιο του 2022, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες επέδωσαν στον Βοροντσένκο κλήτευση από το σώμα ενόρκων, η οποία απαιτούσε την εμφάνιση του για κατάθεση. Περίπου εννέα ημέρες αργότερα, ο Βοροντσένκο πήρε μια πτήση από το Μαϊάμι της Φλόριντα στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στη συνέχεια πήγε στη Μόσχα, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι ο Βοροντσένκο δεν εμφανίστηκε ενώπιον του σώματος ενόρκων και δεν έχει επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News