BUSINESS & FINANCE

Τα ορόσημα για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης

Τα ορόσημα για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης

Το νέο πακέτο μέτρων  στήριξης που αναμένεται να ξεδιπλωθεί λίγο πριν τις εκλογές, θα κριθεί μέσα στον μήνα που τρέχει.

Πρώτο ορόσημο, το τέλος του μήνα, καθώς τότε «κλειδώνει» ο Προϋπολογισμός του 2022, με τις τελευταίες εισπράξεις φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και τελών κυκλοφορίας. Τα στοιχεία αυτά θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για το εύρος του εκτιμώμενου δημοσιονομικού χώρου.

Τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου η ΕΛΣΤΑΤ θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας του περασμένου έτους, οπότε τότε η εικόνα θα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη για το ποιος είναι ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε.

Την επόμενη εβδομάδα θα εξελιχθεί ακόμη ένα σημαντικό ραντεβού των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, στο Eurogroup στις 13 Φεβρουαρίου και στο Ecofin την επόμενη ημέρα, καθώς θα βρεθεί ξανά  στο τραπέζι η νέα πρόταση για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι όποιες αποφάσεις θα επηρεάσουν και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης.   

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε στις αρχές Νοεμβρίου, οι τιμές αναφοράς της Συνθήκης πως το δημοσιονομικό έλλειμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3%  και η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ το 60%, παραμένουν αμετάβλητες.  Ο κανόνας όμως που αφαιρείται είναι ο λεγόμενος κανόνας 1/20, που αφορά τον ρυθμό μείωσης τους χρέους, εντούτοις τα κράτη μέλη θα πρέπει να κλειδώσουν μια οροφή δαπανών, θα υπάρχει δηλαδή μια συμφωνημένη πορεία των καθαρών δαπανών για μια τετραετία. 

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καταθέσουν εθνικά σχέδια που θα οδηγούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Τα σχέδια αυτά θα είναι διαφορετικά ανά χώρα, ανάλογα με τους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει μια οικονομία αλλά και το ύψος του χρέους της. Τα σχέδια θα ενσωματώνουν δημοσιονομικούς, μεταρρυθμιστικούς και επενδυτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την αντιμετώπιση μακροοικονομικών ανισορροπιών όπου χρειάζεται.

Άλλος ένας παράγοντας που θα κρίνει τις εξελίξεις είναι και οι τιμές του φυσικού αερίου όπου θα υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα  και με την  ενεργοποίηση της πλατφόρμας της κοινής προμήθειας. 

Όλες αυτές οι εξελίξεις κατά τη διάρκεια του μήνα θα συνεκτιμηθούν ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει  σε ένα νέο κύκλο παροχών. Ένα από τα μέτρα το οποίο θεωρείται κλειδωμένο είναι η επιταγή ακρίβειας και μάλιστα θα είναι αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα Χριστούγεννα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του MR, θα φθάνει τα 300 ευρώ από τα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα. Οι δικαιούχοι θα είναι οι ίδιοι με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται κοντά στα 400-500 εκατ. ευρώ.

Το νούμερο δύο μέτρο αφορά τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, που δεν έλαβαν την αύξηση του 7,75% πραγματικά αλλά μόνο λογιστικά, οι οποίοι όμως δεν ενισχύθηκαν με κανένα άλλο μέτρο και δεν θα ενισχυθούν ούτε μέσω του τρίτου γύρου της επιταγής ακρίβειας. Όπως φαίνεται για αυτούς έχει κλειδώσει ένα έκτακτο επίδομα ύψους έως 400 ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος για αυτό το μέτρο εκτιμάται κοντά στα 56 εκατ. ευρώ.

Και οι δύο παρεμβάσεις αποτελούν έκτακτα μέτρα  που αποτελούν ενέσεις ρευστότητας προς τα ευάλωτα νοικοκυριά. Πάντως, όπως έχει γράψει παλαιότερα το MR, τα μέτρα που θα προκριθούν σε αυτή τη φάση είναι έκτακτα καθώς μόνιμα μέτρα όπως για παράδειγμα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών παραπέμπεται  για τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: 

Περιθώριο για έναν τελευταίο γύρο παροχών πριν τις εκλογές

Νέος κύκλος επιταγής ακρίβειας – Πάνω από 2 δισ. ο λογαριασμός  των επιδοτήσεων

Προς νέο πακέτο στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά – Τα σενάρια που εξετάζονται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News