Business & Finance Δευτέρα 4/01/2021, 21:56
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Ευρωζώνη: Γιατί κινδυνεύει να γίνει «Ιαπωνία» μέσα στην επόμενη 5ετία

Ευρωζώνη: Γιατί κινδυνεύει να γίνει «Ιαπωνία» μέσα στην επόμενη 5ετία

Η πανδημία του κορωνοϊού, πέραν όλων των άλλων επιπτώσεων, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να τονώσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

Παρά το πακέτο – μαμούθ του 1,8 τρισ. ευρώ (σ.σ. αγορές κρατικών ομολόγων) αλλά και των μηδενικών επιτοκίων, τα στοιχεία της Eurostat παραμένουν απογοητευτικά, απέχοντας παρασάγγας από τον στόχο του 2%.

Σύμφωνα με το Bloomberg δε, ο κίνδυνος μιας επί μακρόν περιόδου μικρού πληθωρισμού, δηλαδή κάτω του 1%, αρχίζει και καθίσταται ολοένα και πιο ορατός. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, όσοι κάνουν λογο για «ιαπωνοποίηση» της Ευρωζώνης. Δηλαδή, πολύ χαμηλός πληθωρισμός και πολύ υψηλό δημόσιο χρέος.

«Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία, ανάλογα με την περίπτωση, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον προκαθορισμένο στόχο με βιώσιμο τρόπο» είχε σημειώσει η Κριστίν Λαγκάρντ, στην τελευταία συνεδρίαση του 2020, εκφράζοντας την ανησυχία της.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, παρέμεινε αμετάβλητος στο -0,3%, με την εκτίμηση της ΕΚΤ για το σύνολο του 2020 να ανέρχεται μόλις στο +0,2%. Το 2021 θα ενισχυθεί στο +1%, το 2022 στο +1,1% και το 2023 στο +1,4%.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, η πιθανότητα εδραίωσης ενός χαμηλού πληθωρισμού, ύψους 0,5% έως 1%, για την επόμενη 5ετία ανέρχεται πλέον άνω του 50%, αποτελώντας το επικρατέστερο σενάριο.

Ακολουθεί με σχεδόν 30% η πιθανότητα για πληθωρισμό 1% έως 1,5%, ενώ ελάχιστη είναι η πιθανότητα ο πληθωρισμός να υπερβεί το 1,5% και να προσεγγίσει τον στόχο του 2%. Εξαιρετικά μικρό, τέλος, είναι και το σενάριο του μηδενικού ή αρνητικού πληθωρισμού.

Φωτ. Bloomberg

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News