Business & Finance Σάββατο 4/02/2023, 08:06
BUSINESS & FINANCE

Επιδοτήσεις ρεύματος στην ενεργοβόρο βιομηχανία

Επιδοτήσεις ρεύματος στην ενεργοβόρο βιομηχανία

Σε προτεραιότητα θέτει η κυβέρνηση τη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας με επιδοτήσεις της τάξεως των 50-70 ευρώ/μεγαβατώρα, καθώς άρχισαν να γίνονται αισθητές οι πιέσεις στην ανταγωνιστικότητά τους μετά τη λήξη των συμβάσεων σταθερής τιμολόγησης με τη ΔΕΗ τον Δεκέμβριο του 2022.

Τα συναρμόδια υπουργεία, μετά και την κοινή παρέμβαση των εννέα βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας για το ζήτημα του ενεργειακού κόστους μέσω επιστολής προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας, έχει αποφασίσει –σύμφωνα με πληροφορίες– να προχωρήσει σε άμεσες επιδοτήσεις, αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Το ελάχιστο ποσό επιδότησης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι αυτό των 50 ευρώ/μεγαβατώρα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κρατάει και τα «κλειδιά» του κρατικού ταμείου, και το μέγιστο τα 70 ευρώ/μεγαβατώρα που προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το συνολικό ετήσιο κόστος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες υψηλής και μέσης τάσης έχει υπολογιστεί με βάση την επιδότηση των 50 ευρώ/μεγαβατώρα σε κάτι λιγότερο από 200 εκατ. ευρώ και τα συναρμόδια υπουργεία αναζητούν αυτή την περίοδο τα κονδύλια διερευνώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού.

Το μέτρο πάντως αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα, με τους συναρμόδιους υπουργούς να προετοιμάζουν και τη σχετική νομοθετική ρύθμιση για να συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Η επιδότηση θα είναι ετήσιας διάρκειας και θα ισχύει για όσο διάστημα οι τιμές φυσικού αερίου διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα. Ο μηχανισμός των άμεσων επιδοτήσεων απευθείας από το κράτος αποδεσμεύει για πρώτη φορά την ενεργοβόρο βιομηχανία από τη ΔΕΗ, αφού μέχρι σήμερα οι όποιες ελαφρύνσεις περνούσαν μέσω των τιμολογίων της, και δημιουργεί έδαφος για άνοιγμα του ανταγωνισμού και στην υψηλή τάση, όπου κυριαρχεί σχεδόν αποκλειστικά η ΔΕΗ με μερίδιο κοντά στο 90%.

Η κυβέρνηση φέρεται να καταθέτει άμεσα νομοθετική ρύθμιση στη Bουλή ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι πιέσεις στην ανταγωνιστικότητα των εγχώριων βιομηχανιών, που από τις αρχές του έτους είναι εκτεθειμένες στις ευμετάβλητες διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, χωρίς δυνατότητα προβλεψιμότητας, παράγοντας που καθιστά εξαιρετικά υψηλού ρίσκου τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τους πελάτες τους. Το ζήτημα επισήμαναν, με κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, οι εννέα βιομηχανικοί σύνδεσμοι της χώρας με επικεφαλής τον ΣΕΒ.

«Η ένταση των προβλημάτων, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και για τη βιομηχανία έντασης ενέργειας, λαμβάνει πια διαστάσεις υπαρξιακού κινδύνου», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή προς τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας και τις πρόσθετες ανισότητες που προκύπτουν για την ελληνική βιομηχανία σε σχέση με τις ευρωπαϊκές από το γεγονός ότι άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ξεδιπλώνουν όλο και πιο αποτελεσματικά μέτρα στήριξης της βιομηχανίας τους.

Απογοήτευση για Ε.Ε.

Η εγχώρια βιομηχανία αναγνωρίζει τις περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες στήριξης της χώρας και γι’ αυτό εμφανίζεται απογοητευμένη από το σχέδιο που ανακοίνωσε η Ε.Ε. για να απαντήσει στα πακέτα στήριξης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του νόμου της τελευταίας για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA). «Ο νόμος IRA των ΗΠΑ, που προσφέρει σημαντικά κίνητρα στη βιομηχανία να επενδύσει στις ΗΠΑ, πιέζει την Ευρώπη να λειτουργήσει με ταχύτητα και να προσθέσει κίνητρα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος μιλώντας στο επιχειρηματικό ακροατήριο της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Τόκιο. Στην Ευρώπη, παράλληλα με τα κίνητρα για επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, ισχύουν και αντικίνητρα που δημιουργούν κόστη στη βιομηχανία μέσω του κόστους των εκπομπών ρύπων. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην επιβάλουν πρόστιμο εκπομπών και δεν λειτουργούν «με μαστίγιο αλλά μόνο με καρότο», και με δεδομένο ότι και το ενεργειακό κόστος είναι πολύ μικρότερο στις ΗΠΑ, η παραγωγή εκεί έχει γίνει πολύ ανταγωνιστική, είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Eurometaux

Στο ίδιο μήκος κύματος, λίγες ημέρες νωρίτερα, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τα μέλη της Eurometaux, ο πρόεδρος του συνδέσμου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, τόνισε: «Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ έδειξε σε όλους μας πώς πρέπει να μοιάζει μια προληπτική βιομηχανική πολιτική» και συνέχισε ανεβάζοντας τους τόνους: «Χρειαζόμαστε περισσότερο καρότο και λιγότερο μαστίγιο από τις ευρωπαϊκές πολιτικές».

Διαβάστε επίσης: 

Νέα επιδείνωση στη μεταποίηση: Μείωση στις παραγγελίες, σταθερή η παραγωγή

Eurometaux: Ζητεί στήριξη της βιομηχανίας μετάλλων βάσει του αμερικανικού μοντέλου

Ενέργεια: Οι προτάσεις των βιομηχανικών οργανώσεων προς τον πρωθυπουργό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News