Business & Finance Τρίτη 31/01/2023, 21:05
BUSINESS & FINANCE

Η Amazon απείλησε παράνομα εργαζόμενους πριν από τις ψηφοφορίες του συνδικάτου, διαπιστώνει ο δικαστής

Η Amazon απείλησε παράνομα εργαζόμενους πριν από τις ψηφοφορίες του συνδικάτου, διαπιστώνει ο δικαστής

Η Amazon.com Inc απείλησε παράνομα να παρακρατήσει αυξήσεις και παροχές από τους εργαζόμενους σε δύο αποθήκες της Νέας Υόρκης εάν ψήφιζαν στις εκλογές του συνδικάτου, αποφάνθηκε δικαστής του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων (NLRB).

Σε απόφαση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, ο διοικητικός δικαστής Benjamin Green δήλωσε ότι οι προϊστάμενοι της Amazon είπαν στους εργαζόμενους ότι θα έχαναν τις τακτικά προγραμματισμένες αυξήσεις και τις βελτιωμένες παροχές, εάν η εταιρεία υποχρεωνόταν σε μακρόχρονες διαπραγματεύσεις για το συνδικάτο.

Η εργατική νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύει στους εργοδότες να διατυπώνουν απειλές ή υποσχέσεις προκειμένου να αποθαρρύνουν τη συνδικαλιστική οργάνωση.

Οι εργαζόμενοι στο κέντρο εκπλήρωσης JFK8 της Amazon στο Στάτεν Άιλαντ ψήφισαν υπέρ της ένταξης στο Εργατικό Συνδικάτο της Amazon (ALU) τον περασμένο Απρίλιο, κάτι που έγινε για πρώτη φορά για την εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Μάιο, οι εργαζόμενοι σε μια μικρότερη κοντινή εγκατάσταση αποθήκευσης απέρριψαν μια συνδικαλιστική εκστρατεία.

Ο Green δήλωσε ότι η Amazon παραβίασε επίσης την ομοσπονδιακή εργατική νομοθεσία το 2021, αφαιρώντας μια ανάρτηση από έναν εσωτερικό πίνακα μηνυμάτων που ζητούσε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν μια αίτηση που υποστηριζόταν από το συνδικάτο για να γίνει η Juneteenth αμειβόμενη αργία.

Η Amazon δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Ούτε και η ALU.

Ο γενικός σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος ενεργεί ως εισαγγελέας, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την υπόθεση για να πείσει το πενταμελές συμβούλιο να απαγορεύσει τις υποχρεωτικές αντι-συνδικαλιστικές συναντήσεις. Οι λεγόμενες συνεδριάσεις “αιχμάλωτου ακροατηρίου” αποτελούν εδώ και δεκαετίες ένα συνηθισμένο εργαλείο που χρησιμοποιούν οι εργοδότες για να αποθαρρύνουν τη δημιουργία συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο Green δεν αποφάνθηκε επί του θέματος αυτού, διότι οι διοικητικοί δικαστές δεν μπορούν να δημιουργήσουν νέο νομικό προηγούμενο. Αλλά το διοικητικό συμβούλιο πιθανότατα θα ασχοληθεί με το θέμα αν η Amazon ασκήσει έφεση.

Η Amazon έχει αντιμετωπίσει δεκάδες καταγγελίες από εργαζόμενους και την ALU καθώς το συνδικάτο προσπαθεί να οργανώσει αποθήκες σε όλη τη χώρα. Η εταιρεία έχει γενικά αρνηθεί την παράβαση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας αξιωματούχος του NLRB απέρριψε την αίτηση της Amazon να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών της JFK8. Η εταιρεία δήλωσε ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής στο συμβούλιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News