BUSINESS & FINANCE

Νέα ανάσα για τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Νέα ανάσα για τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων επιχειρήσεων που είχαν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης βάζει το Υπουργείο Οικονομικών με νέα απόφαση  καθώς παρατείνεται ο χρόνος υποβολής των δικαιολογητικών αλλά και η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Η ΑΑΔΕ δεν είχε προχωρήσει στην έκδοση του σημειωμάτων όλο το προηγούμενο διάστημα καθώς σε χιλιάδες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί λάθη και παραλείψεις, που δεν διορθώθηκαν ούτε με την απόφαση που  είχε εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών  τον περασμένο Νοέμβριο βάσει της οποίας  τροποποίησε  ευνοϊκά τους όρους του προγράμματος για την ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και έδωσε  και περιθώριο ώστε οι επιχειρήσεις να αποστείλουν τα  ελλιπή δικαιολογητικά.

Ωστόσο, η προηγούμενη απόφαση δεν ήταν αρκετή, καθώς έχουν καταγραφεί περαιτέρω προβλήματα, για αυτό άλλωστε υπήρξε η  νέα απόφαση  του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να δοθεί  εκ νέου χρόνος ειδικά για τις περιπτώσεις που θα πρέπει να επιστρέψουν εφάπαξ τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά. Έτσι, σύμφωνα με τη νέα απόφαση:  

1ον. Παρατείνεται έως τις 31/05/2023 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και

2ον. Παρατείνεται έως τις 30/06/2023 η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Δεύτερη ευκαιρία για όσους κόπηκαν 

Οι υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης όμως ελέγχουν  και χιλιάδες αιτήσεις επιχειρήσεων  που ναι μεν είχαν προχωρήσει σε αίτηση αλλά είχαν μείνει εκτός  των επιστρεπτέων προκαταβολών. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων και εφόσον προκύψουν περιπτώσεις που αδίκως κόπηκαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, θα δοθεί εντολή να πιστωθούν τα σχετικά ποσά σε όσους δικαιούνται στους λογαριασμούς τους. 

Διαβάστε επίσης: 

Επιστρεπτέα: Παράταση υποβολής δικαιολογητικών και καταβολής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών

Ποιες επιχειρήσεις γλιτώνουν από τα ραβασάκια της επιστρεπτέας προκαταβολής

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Νέες προθεσμίες και διορθωτικές παρεμβάσεις στους όρους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News