Business & Finance Δευτέρα 30/01/2023, 07:26
BUSINESS & FINANCE

Περιθώριο για έναν τελευταίο γύρο παροχών πριν τις εκλογές

Περιθώριο για έναν τελευταίο γύρο παροχών πριν τις εκλογές

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αποδείχθηκαν καλύτερα από τις προβλέψεις και ενίσχυσαν το οπλοστάσιο της κυβέρνησης, για έναν πιθανό νέο και τελευταίο γύρο παροχών, πριν από τις εκλογές.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 81 εκατ. ευρώ, στα οποία πρέπει να προστεθούν περίπου άλλα 300 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας που θα εισπραχθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου, μετά την παράταση που δόθηκε, ανεβάζοντας τη συνολική υπεραπόδοση των εσόδων του 2022 σχεδόν στα 400 εκατ. ευρώ.

Οπως μεταδίδουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αυτή η υπεραπόδοση των εσόδων του 2022 μεταφράζεται σε επιπλέον έσοδα το 2023 (μέσω carryover) ύψους 250-300 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη «πηγή» πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου είναι η χαμηλότερη τιμή του φυσικού αερίου, που απελευθερώνει μεγάλο μέρος ή και το σύνολο των 600 εκατ. ευρώ του αποθεματικού, το οποίο προοριζόταν για την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο προϋπολογισμός είχε συνταχθεί με παραδοχή για τιμή φυσικού αερίου 120 ευρώ και την Παρασκευή διαμορφωνόταν στα 53 ευρώ η MWH. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με αυτή την τιμή, αλλά ακόμη και με υψηλότερη, έως 90 ευρώ η MWH, δεν θα χρειαστεί να επιστρατευθεί το αποθεματικό για τους λογαριασμούς ρεύματος.

Αυτό σημαίνει ότι ο διαφαινόμενος «δημοσιονομικός χώρος» θα μπορούσε να αγγίξει συνολικά τα 900 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το ΑΕΠ και τα φορολογικά έσοδα θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω εφόσον επιβεβαιωθούν οι πρόσφατες ελαφρώς βελτιωμένες προβλέψεις για την οικονομία στην Ευρώπη. Οι προβλέψεις αυτές επικράτησαν στο Νταβός, ενώ τις τελευταίες μέρες μια σειρά από τραπεζικούς αναλυτές, με τελευταίο παράδειγμα αυτούς της Goldman Sachs και της Deutsche Bank προβλέπουν ότι η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση. Την προσεχή Τρίτη θα ανακοινώσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις αναθεωρημένες του προβλέψεις, που αναμένεται να είναι ελαφρώς βελτιωμένες, χωρίς να ανατρέπουν, φυσικά, την εικόνα.

Στον αντίποδα, βεβαίως, το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να επηρεαστεί από λίγο έως πολύ αρνητικά από την εκλογική διαδικασία.

Οι αγορές

Η κυβέρνηση έχει έναν «κόφτη» στις επιθυμίες της να μοιράσει τον εκτιμώμενο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούν τα παραπάνω δεδομένα. Αυτός ο «κόφτης» είναι οι αγορές, που θα τιμωρήσουν σκληρά τη χώρα, αν οι παροχές ξεφύγουν από τα αποδεκτά προεκλογικά όρια και θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος. Η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού και η απομάκρυνση της προοπτικής επενδυτικής βαθμίδας είναι ένα πολύ υψηλό κόστος για να το αψηφήσει μια κυβέρνηση, χάριν του αμφιλεγόμενου οφέλους μιας επιπλέον παροχής. Ετσι, παρότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης την περασμένη Δευτέρα σχολίασε και πάλι αρνητικά όσους αμφισβητούν τη λογική των παροχών, χαρακτηρίζοντάς τους illuminati, μίλησε για την ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί. «Προτιμάμε να κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες και να τις δαπανάμε όταν είμαστε σίγουροι», είπε.

Οι ανακοινώσεις για νέες παρεμβάσεις αναμένονται προς το τέλος του επόμενου μήνα, όταν η εικόνα για την πορεία της οικονομίας θα είναι ασφαλέστερη, αλλά και η ώρα της κάλπης θα πλησιάζει.

Επί του παρόντος, από το οικονομικό επιτελείο μεταδίδεται ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να διατεθούν στο σύνολό τους τα 900 εκατ. ευρώ του διαφαινόμενου δημοσιονομικού χώρου. Αλλωστε, η αβεβαιότητα, ειδικά για τις τιμές της ενέργειας, παραμένει υψηλή.

Τα μέτρα ενίσχυσης

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι μόνιμου και προσωρινού χαρακτήρα και περιλαμβάνουν:

• Μια πρόσθετη έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους την περασμένη Πέμπτη, την οποία προανήγγειλε σχεδόν ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης την Παρασκευή. Πρόκειται για το 5,5% των συνταξιούχων .

• Την παράταση έως το τέλος του χρόνου του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές, την οποία άφησε ανοιχτή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας ότι θα κοστίσει 250 εκατ. ευρώ.

• Την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στην οποία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

• Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μια ακόμη έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλόμισθους, εν είδει δώρου Πάσχα.

Για το 2024 η μεγάλη δαπάνη θα είναι το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Το δίλημμα του υπουργείου Οικονομικών για μείωση του ΦΠΑ

Νέος κύκλος επιταγής ακρίβειας – Πάνω από 2 δισ. ο λογαριασμός  των επιδοτήσεων

Προς νέο πακέτο στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά – Τα σενάρια που εξετάζονται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News