Business & Finance Κυριακή 29/01/2023, 16:28
BUSINESS & FINANCE

Κύπρος: Εγκαινιάστηκε από τον Ν. Αναστασιάδη ο τερματικός σταθμός υγραερίου στο Βασιλικό

«Η λειτουργία του τερματικού υγραερίου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, υγραερίου και ασφάλτου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού», είπε ο κ. Αναστασιάδης

Κύπρος: Εγκαινιάστηκε από τον Ν. Αναστασιάδη ο τερματικός σταθμός υγραερίου στο Βασιλικό

«Η σημερινή μέρα δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί σαν ένα ιστορικό ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή Λάρνακας. Και τούτο, καθώς εν τη ουσία η λειτουργία του τερματικού υγραερίου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, υγραερίου και ασφάλτου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης ξεκινώντας την ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του υπερσύγχρονου τερματικού υγραερίου της κοινοπραξίας VLPG των εταιρειών Petrolina Public, EKO LOGISTICS και Συνεργατική Εταιρεία Συνεργκάζ και Intergaz.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι πρόκειται για μία επένδυση που υπερβαίνει τα 35 εκατ. ευρώ, χωρίς την κρατική συμβολή και αναφέρθηκε στα πολλαπλασιαστικά οφέλη «για την οικονομία του τόπου, αλλά και την περιοχή Βασιλικού με τη λειτουργία του Ενεργειακού Κέντρου, διανοίγεται και επίσημα, πλέον, ο δρόμος πλήρους αξιοποίησης μιας υποβαθμισμένης για δεκαετίες περιοχής της Λάρνακας».

Επεσήμανε ότι πρόκειται η υποδομή είναι συνολικής χωρητικότητας 4.000 μετρικών τόνων και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει αυτόματο γεμιστήριο βυτιοφόρων, εμφιαλωτήριο και μονάδα συντήρησης κυλίνδρων υγραερίου και συγκεντρώνει πλέον σχεδόν όλες τις ενεργειακές υποδομές του νησιού.

Κύπρος: Εγκαινιάστηκε από τον Ν. Αναστασιάδη ο τερματικός σταθμός υγραερίου στο Βασιλικό-1

Στην περιοχή, είπε ο κ. Αναστασιάδης, πέραν από τα σημαντικά έργα υποδομής που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως η ανέγερση του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού, τον οποίο θα εγκαινιάσουμε στη συνέχεια, καθώς και η Πρώτη Φάση του Οδικού Δικτύου, είναι υπό υλοποίηση ή έχουν τροχοδρομηθεί τα ακόλουθα:

  • Η ολοκλήρωση της αναβάθμισης του οδικού δικτύου, που είναι υπό κατασκευή.
  • Η τοποθέτηση περιμετρικής περίφραξης με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που θα περιλαμβάνει συστήματα ασφάλειας και ελεγχόμενες πύλες εισόδου στο Ενεργειακό Κέντρο.
  • Η ανέγερση και η λειτουργία Ειδικού Κέντρου Ασφάλειας της Αστυνομίας, το οποίο θα περιλαμβάνει το κέντρο ελέγχου της περιοχής.
  • Το ενιαίο σύστημα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης της περιοχής, το οποίο θα συμπληρώσει και ενισχύσει τα συστήματα πυρασφάλειας που διαθέτει η κάθε εταιρεία στις εγκαταστάσεις της.

Έργα, τα οποία, περιλαμβανομένου και του κόστους μετακίνησης πετρελαιοειδών, στο σύνολο τους ανέρχονται στα περίπου 58 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, τόνισε ότι προωθούνται και άλλες δράσεις που σχετίζονται ευρύτερα με το ενεργειακό κέντρο, όπως:

  • Η μετακίνηση της εταιρείας Economides Metal Recycling, οι δραστηριότητες της οποίας δεν συνάδουν με την περιοχή. Η μετακίνηση της εταιρείας αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023.
  • Η εκπόνηση Σχεδίου Πολιτικής Άμυνας, το οποίο θα καλύπτει ολόκληρο το Ενεργειακό Κέντρο και θα ενεργοποιείται από τον Έπαρχο Λάρνακας σε περίπτωση συμβάντος έκτακτης ανάγκης.
  • Η λειτουργία Επιτροπής Επιτήρησης της Ασφάλειας, Υγείας και Περιβάλλοντος της Περιοχής Βασιλικού, και
  • Η σύσταση Διαχειριστικής Επιτροπής για τη διακυβέρνηση του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού.

Κλείνοντας ο κ. Αναστασιάδης συνεχάρη «τις εταιρείες πετρελαιοειδών, υγραερίου και ασφάλτου στο σύνολό τους, την Petrolina Public, τα ΕΛΠΕ Κύπρου, την Exxon Mobil Cyprus, την BP Eastern Mediterranean, την Intergaz, τη Synergas και την Iacovou Brothers, καθώς επίσης και την Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών, οι οποίες ενήργησαν στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων και συνεργάστηκαν πλήρως με τις αρμόδιες κυβερνητικές Αρχές, ώστε να είμαστε σήμερα σε θέση να εγκαινιάζουμε τις σημαντικότερες των υποδομών. Χωρίς τη δική σας βούληση, συνεργασία και τις εντατικές εργασίες, η μετακίνηση δεν θα είχε ολοκληρωθεί και για αυτό θερμά σας ευχαριστώ.»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος σε στελέχη και προσωπικό της εταιρείας είπε ότι «θα ήθελα να σας συγχαρώ και να πω πόσο σημαντική ήταν η συμβολή και των Ελληνικών Πετρελαίων στον όλο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και στο πόσο έχετε και εσείς συμβάλει στο να πετύχουμε από τη μια απελευθέρωση ενός μεγάλου παραλιακού μετώπου στη Λάρνακα, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία ανάπτυξης, και από την άλλη, και η επικέντρωση και συγκέντρωση όλων των ενεργειακών μονάδων στο Ενεργειακό Κέντρο, με τους υψηλότερους δείκτες ασφάλειας που επιβάλλονται σε κάθε Ενεργειακό Κέντρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή Βασιλικού, επιθεώρησε σήμερα εγκαταστάσεις εταιρειών που βρίσκονται στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού στη Λάρνακα, επιθεώρη

Συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκο Κούσιο, την Υπουργό Ενέργειας κα Νατάσα Πηλείδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Μάριο Πελεκάνο, την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο κα Νιόβη Παρισινού, τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου κ. Ανδρέα Ιωσήφ και υπηρεσιακούς παράγοντες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την τέλεση εγκαινίων της VLPG Plant Ltd, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Petrolina και της ΕKO εντός του Ενεργειακού Κέντρου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο λιμάνι Βασιλικού, καθώς και στις εγκαταστάσεις του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού, προτού τελέσει τα εγκαίνια του Πυροσβεστικού Σταθμού της περιοχής. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News