Business & Finance Παρασκευή 27/01/2023, 18:14
BUSINESS & FINANCE

Η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει να γράφει fake news

Με τα γλωσσικά μοντέλα να παράγουν καλογραμμένα, αληθοφανή κείμενα και με άλλα προγράμματα AI να μπορούν να φτιάξουν εικόνες από το μηδέν, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στο οπλοστάσιο της παραπληροφόρησης

Η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει να γράφει fake news

Tον Οκτώβριο του 2022, ένας ολοκαίνουργιος και άγνωστος ιστότοπος πέτυχε μια παγκόσμια αποκλειστικότητα: δημοσίευσε ένα podcast με οικοδεσπότη τον Τζο Ρόγκαν και πρώτο καλεσμένο ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του κόσμου. Ο καλεσμένος ήταν ο Στιβ Τζομπς, ο οποίος «μιλούσε» για πρώτη φορά πάνω από μια δεκαετία μετά τον θάνατό του. Θα ήταν περίεργο, αλλά ο κόσμος ήταν ήδη προετοιμασμένος: το 2020 είχε γίνει viral ένα κείμενο του Guardian με τίτλο: «Ένα ρομπότ έγραψε αυτό το άρθρο. Φοβάσαι, άνθρωπε;».

Το κοινό που έχουν οι δύο παραπάνω ιστορίες είναι ότι σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Το -κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από μια μηχανή- podcast με τον Ρόγκαν και τον Τζομπς αναπτύχθηκε από το podcast.ai, χρησιμοποιώντας προηγμένα γλωσσικά μοντέλα και το πρόγραμμα play.ht που (ανα)δημιουργεί φωνές με τη βοήθεια της τεχνολογίας ΑΙ. Το κείμενο του Guardian, πάλι, γράφτηκε από το πρόγραμμα παραγωγής λόγου GPT-3, το οποίο αποτέλεσε τη βάση από την οποία η εταιρεία OpenAI δημιούργησε το ChatGPT, ένα από τα πιο «καυτά» θέματα των ημερών.

περισσότερα στο kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News