Business & Finance Κυριακή 29/01/2023, 16:07
BUSINESS & FINANCE

IIF: Όχι, η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει στην Ευρώπη

IIF: Όχι, η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει στην Ευρώπη

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν έχει τελειώσει, παρά την μεγάλη μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου και την ανάκαμψη του ευρώ, προειδοποιεί το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). «Το ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη παραμένει σημαντικό και συνεχίζεται», αναφέρει η ανάλυσή του, με το ινστιτούτο να επιμένει στην πρόβλεψή του για ύφεση στην Ευρωζώνη το 2023.

Όπως επισημαίνει το IIF, το ευρώ έχει πρακτικά ανακάμψει στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από τον πόλεμο, αφότου έπεσε κάτω από το 1 προς 1 με το δολάριο πέρυσι.

Η ανάκαμψη του κοινού νομίσματος συνέπεσε με την ανάκαμψη των όρων εμπορίου –της αναλογίας των  τιμών των εξαγωγών προς τις τιμές εισαγωγών- κάνοντας πολλούς να πιστέψουν ότι το ενεργειακό σοκ τελείωσε.

IIF: Όχι, η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει στην Ευρώπη-1

Πραγματικά, σημειώνει η ανάλυση, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί κατά 75% από τα υψηλά του Αυγούστου του 2022, είτε κοιτάζει κανείς την spot αγορά, είτε τα προθεσμιακά συμβόλαια.

Όμως, το IIF τονίζει πως είναι παραπλανητικό να κοιτάζει κανείς αυτά τα στοιχεία: Πρώτον γιατί ακόμα και μετά από την τελευταία πτώση, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν κατά 220-230% υψηλότερες σε σχέση με τον προ-covid μέσο όρο τους, επομένως το σοκ στους όρους του εμπορίου παραμένει πολύ μεγάλο για την Ευρώπη. «Η τεράστια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου το περασμένο καλοκαίρι έχει προκαλέσει μία στρέβλωση στην αντίληψη της αγοράς, με αποτέλεσμα η πρόσφατη πτώση τους να μοιάζει σαν η Ευρώπη να επέστρεψε στην κανονικότητα. Δεν είναι έτσι», τονίζουν οι αναλυτές του ινστιτούτου.

Δεύτερον, μέρος της πτώσης των τιμών αντανακλά μεγάλες αλλαγές στη ζήτηση, με την βιομηχανική παραγωγή σε κλάδους έντασης ενέργειας να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από το προ-πολεμικά επίπεδα.

IIF: Όχι, η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει στην Ευρώπη-2

Ένα παράδειγμα, σύμφωνα  με το IIF, είναι οι κλάδοι χημικών και φαρμάκων της Γερμανίας, όπου η παραγωγή είναι κατά 15% χαμηλότερη από τα προ-κρίσης επίπεδα. Αυτή η μείωση της παραγωγής, που σύμφωνα με το ινστιτούτο είναι μόνιμη, συνέβαλε στο να πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου έπειτα από το περσινό ράλι, έστω και εάν η ανάκαμψη της παραγωγής στους κλάδους αυτοκινήτων και τσιπ βοήθησε να αποφύγει η Γερμανία την ύφεση το 2022.

Συνεπώς, το IIF καταλήγει ότι το σοκ που πλήττει την Ευρώπη είναι σημαντικό και δεν έχει τελειώσει. Και αυτό έχει σημαντικές προεκτάσεις για τις πολιτικές και τις αγορές. Η μείωση της παραγωγής στους τομείς έντασης ενέργειας οδηγεί το ινστιτούτο να επιμείνει στην πρόβλεψή του για ύφεση στην Ευρωζώνη, κάτι που όπως σημειώνει, κάνει δύσκολο να δικαιολογηθούν οι αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και με βάση τα δεδομένα αυτά, η ανάκαμψη του ευρώ επίσης δεν δικαιολογείται, τονίζουν οι αναλυτές, προβλέποντας ότι το κοινό νόμισμα θα επιστρέψει στο 1 προς 1 με το δολάριο το επόμενο διάστημα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πώς απέτυχε το σχέδιο του Πούτιν: Ο καλός καιρός έσωσε την Ευρώπη

Γερμανία: Νίκησε τον ενεργειακό «στραγγαλισμό» του Πούτιν – Για πόσο όμως ακόμη;

Iberdrola: Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν έχει τελειώσει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News