Business & Finance Παρασκευή 27/01/2023, 10:08
BUSINESS & FINANCE

Υψηλές οι προσδοκίες για το review της Fitch: Αναβάθμιση βλέπουν DZ Bank και SocGen

Υψηλές οι προσδοκίες για το review της Fitch: Αναβάθμιση βλέπουν DZ Bank και SocGen

Την αυλαία των reviews της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης ανοίγει σήμερα το βράδυ η Fitch, η οποία αυτή τη στιγμή τοποθετεί την Ελλάδα στο BB (με θετικές προοπτικές), δηλαδή δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch είχε αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης σε θετικές τον Ιανουάριο του 2022, ενώ ακολούθησαν δύο reviews (Ιούλιος και Οκτώβριος του 2022) χωρίς μεταβολή.

Σύμφωνα με τη DZ Bank, η σημερινή απόφαση της Fitch είναι καθοριστική για την Ελλάδα, η οποία ως γνωστόν προσδοκά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης φέτος.

Μάλιστα, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος μιλά για «καλές πιθανότητες» αναβάθμισης της Ελλάδας στο ΒΒ+ απόψε, άποψη την οποία αποδίδει στο γεγονός ότι η Αθήνα έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο σε ό,τι αφορά την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

Άλλωστε, προσδοκίες για αναβάθμιση στο σημερινό review έχει εκφράσει και η Societe Generale, με τον γαλλικό επενδυτικό οίκο να ποντάρει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ακόμα και πριν από τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, η SocGen περιμένει ότι η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στο ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές σήμερα.  Και έχει χαρακτηρίσει «εύλογες» τις πιθανότητες μιας έκπληξης από την S&P στις 21 Απριλίου, με αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, ακόμα και πριν από τις εκλογές.

Ωστόσο, η JP Morgan τοποθετεί προς τα τέλη του 2023 ή τις αρχές του 2024 τις προοπτικές αναβάθμισης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα. Οι εκτιμήσεις αυτές απηχούν την άποψη που επικρατεί και σε άλλα τμήματα ανάλυσης, σύμφωνα με τις οποίες οι οίκοι αξιολόγησης θα περιμένουν τις εκλογές πριν να επαναφέρουν την ελληνική αξιολόγηση στην επενδυτική βαθμίδα. 

Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες του 2023 για την ελληνική αξιολόγηση

Τα επόμενα reviews από τη Fitch, μετά το σημερινό, είναι προγραμματισμένα για την 9η Ιουνίου και την 1η Δεκεμβρίου.

H S&P, που δίνει αξιολόγηση ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές (ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), θα «ασχοληθεί» με την Ελλάδα την 21η Απριλίου και την 20η Οκτωβρίου.

Η Moody’s τοποθετεί την Ελλάδα στο Ba3 με σταθερές προοπτικές και πρόκειται να εξετάσει την αξιολόγηση αυτή στις 17 Μαρτίου και στις 15 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, η DBRS, η οποία αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ (high), έχει προγραμματίσει reviews για τις 10 Μαρτίου και 8 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: 

JP Morgan: Αργεί ακόμα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας – Έρχεται νέο 10ετές ομόλογο

Societe Generale: Βλέπει αναβάθμιση-έκπληξη στην επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου

Επενδυτική βαθμίδα τον Οκτώβριο; Όλες οι ημερομηνίες και οι προβλέψεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News