BUSINESS & FINANCE

Trofos Care: Πώς να βρεις μια Ελληνίδα νταντά στη Νέα Υόρκη

Trofos Care: Πώς να βρεις μια Ελληνίδα νταντά στη Νέα Υόρκη

Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, γίνεται μία φιλόδοξη προσπάθεια συντήρησης και άνθισης της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας. Το πρακτορείο φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων Τροφός Care, το οποίο προσβλέπει στο εγγύς μέλλον να επεκτείνει τη δραστηριότητά του και στην Ελλάδα, εντοπίζει Έλληνες φροντιστές στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσι και τη Μασαχουσέτη και τους «ταιριάζει» σε οικογένειες με ελληνικές ρίζες ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Πίσω από το εγχείρημα αυτό βρίσκονται δύο Ελληνίδες, οι οποίες βρέθηκαν για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους στη Νέα Υόρκη γύρω στο 2000. Η Μαρία Βλάχου με καλλιτεχνικές σπουδές σε κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς και η Ευγενία Παρίσση με ακαδημαϊκούς τίτλους στη νομική και τα οικονομικά, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους το 2016 αφότου έγιναν μάρτυρες σε μία συζήτηση δύο γυναικών για τη δυσκολία να βρουν φροντιστή που να ξέρει καλά ελληνικά και να μαγειρεύει ελληνικά φαγητά: «Ξέρεις καμιά γυναίκα;», είναι οι μόνιμη ερώτηση.

Ο συνδυασμός νομικών και καλλιτεχνικών σπουδών δημιουργούν μια ισχυρή βάση για να ξεκινήσει κανείς μία εταιρεία από το τίποτα και ιδίως στον τομέα της φροντίδας, όπου συγκεντρώνονται επαγγελματίες, οι οποίοι συχνά υπαμείβονται και υποτιμώνται, δηλώνουν στο MR οι ιδρύτριες του πρακτορείου. Εξάλλου, ως Ελληνίδες μητέρες που ζουν στο εξωτερικό γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να διδάξουν στα παιδιά τους ελληνικά. «Ζώντας στην πόλη για πολύ καιρό και μέσα από το πρίσμα των οικογενειών μας με παιδιά, είδαμε ένα κενό στις υπηρεσίες και αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε», εξηγούν. Εξάλλου, η Νέα Υόρκη προσφέρεται δημογραφικά για την ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας, καθώς συγκεντρώνει τους περισσότερους Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν οι δύο γυναίκες.

Trofos Care: Πώς να βρεις μια Ελληνίδα νταντά στη Νέα Υόρκη-1

Μάλιστα, σύντομα μετά τη σύστασή του, το Τροφός Care άρχισε να δέχεται αιτήματα και από οικογένειες με ηλικιωμένους. Επρόκειτο είτε για παλαιότερες γενιές μεταναστών που δεν έμαθαν ποτέ αγγλικά είτε δυσκολεύονταν να βρουν την ίδια ζεστασιά με ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων. Ορισμένοι αδυνατούν να μιλήσουν με τόση ευκολία στα αγγλικά λόγω άνοιας, καθώς παλινδρομούν στον πρότερο βίο τους. 

Διαχείριση των πελατών

Όπως τονίζουν οι δύο ιδρύτριες, για την φροντίδα των δυο ηλικιακών κατηγοριών, απαιτούνται διαφορετικές ικανότητες, χαρίσματα, εμπειρίες και γνώσεις από τους φροντιστές. Οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας, άρα απαιτείται εξοικείωση με νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι. Επίσης η άνοια και κινητικές δυσκολίες απαιτούν μεγάλη υπομονή και προσοχή για την αποφυγή ατυχημάτων.

Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά χρειάζονται κάποιον παιδαγωγό που θα τους μάθει βασικές δεξιότητες για τη ζωή και θα τους βοηθήσει στη συναισθηματική και σωματική ωριμότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καθήκοντα των τροφών συζητούνται και καθορίζονται ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας και τις δυνατότητες των εργαζομένων

Το προφίλ των τροφών

Όπως σημειώνουν η κα Βλάχου και η κα Παρίσση, οι τροφοί που συστήνονται στις οικογένειες είναι επαγγελματίες στον χώρο της φροντίδας, έχουν χρόνια εμπειρίας και πολύ καλές συστάσεις. Σημαντικό κριτήριο βέβαια είναι να μιλούν την ελληνική γλώσσα και να αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό.

«Επαγγελματικά, η φροντίδα είναι μια εργασία που χρειάζεται συναίσθημα, δηλαδή πρέπει να το νιώθεις, να μπορείς να προσφέρεις με ζεστασιά και αγάπη και ο στόχος μας είναι να χτίζονται αμοιβαίες σχέσεις ανάμεσα στις τροφούς και στις οικογένειες», τονίζουν στο MR, προσθέτοντας ότι οι τροφοί μπορεί να μένουν με τις οικογένειες για χρόνια, διαμορφώνοντας βαθιές σχέσεις. 

Ελληνική «ταυτότητα» των ομογενών 

«Η κοινότητα των ομογενών δεν είναι μια μονολιθική ομάδα», υπογραμμίζουν. Κάποιοι είναι άνθρωποι που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και φοίτησαν σε σχολεία στην Ελλάδα μιλούν και γράφουν καλύτερα ελληνικά, ενώ άλλοι που γεννήθηκαν στην Αμερική έμαθαν τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα.

Οι ίδιες σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Ανεξάρτητα πάντως από το επίπεδο των ελληνικών, η κουλτούρα, η ελληνική παιδεία και οι αξίες μας είναι ζωντανές στην Αμερική. Όλοι οι ομογενείς διψούν για ελληνική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό και υποστηρίζουν θερμά οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

»Η ομογένεια είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας και των προβλημάτων της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, καθώς και των εξωτερικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το ελληνικό λόμπι είναι ιδιαίτερα δυνατό και δραστήριο και βοηθά διαρκώς στην κατανόηση και προώθηση των ελληνικών θέσεων στην Αμερική με ζέση και ενθουσιασμό. Είναι μεγάλο λάθος η ομογένεια να αντιμετωπίζεται ως ξένο σώμα από μεγάλη μερίδα των Ελλήνων στην Ελλάδα. Υπάρχουν τεράστιες ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες σύνδεσης και αλληλοϋποστήριξης των δυο κοινοτήτων εντός και εκτός Ελλάδος σε όλα τα επίπεδα».

Τα επόμενα βήματα

Όπως δηλώνουν οι δύο ιδρύτριες, στα άμεσα σχέδια της Trofos Care είναι να ανοιχτεί στην τουριστική αγορά της Ελλάδας εξυπηρετώντας οικογένειες από τις ΗΠΑ που επισκέπτονται το καλοκαίρι. «Έχουμε την τεχνογνωσία, το δίκτυο και καταλαβαίνουμε πώς λειτουργούν και τι ψάχνουν οι αμερικάνικες οικογένειες. Παράλληλα, το δίκτυο των φροντιστών μας είναι συνδεδεμένο και διατηρεί σχέσεις με τροφούς στην Ελλάδα στους οποίους έχουμε πρόσβαση. Θα μπορούσε να είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη των υπηρεσιών μας», τονίζουν.

Διαβάστε επίσης:

Η Ακρόπολη, μια μεγάλη αδικία και ένας δολοφόνος: Όσα δεν γνωρίζουν αυτοί που φορούν τα παπούτσια της Nike

Τα παιδιά του μπαμπά: Τα 12 «nepo babies» του επιχειρείν

Κάθε γυναίκα ήταν ερωτευμένη μαζί του και κάθε άνδρας ήθελε να είναι εκείνος: Ο θάνατος του «Βασιλιά» της Ιταλίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News