Business & Finance Τετάρτη 25/01/2023, 23:41
ΒUSINESS & FINANCE

Tesla: Κέρδη καλύτερα των προσδοκιών – Στόχος η αύξηση της παραγωγής της

Tesla: Κέρδη καλύτερα των προσδοκιών – Στόχος η αύξηση της παραγωγής της

Κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών ανακοίνωσε η Tesla που δημοσιοποίησε τα τριμηνιαία στοιχεία της για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 αμέσως μετά το κλείσιμο της Wall Street. 

Τα αποτελέσματά της σηματοδοτούν την ισχύ της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη τον τελευταίο καιρό με ερωτήματα ως προς τη συνέχιση της ζήτησης για τα μοντέλα της. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,19 δολάρια έναντι 1,13 δολαρίων που είχαν προβλέψει αναλυτές, σύμφωνα με την Refinitiv. 

Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 24,3 δισ.δολάρια, που σημαίνει μία αύξηση της τάξης του 37% σε ετήσια βάση, εκ των οποίων τα 467 εκατ.δολάρια προήλθαν από ρυθμιστικές πιστώσεις. Ωστόσο, τα περιθώρια κέρδους της από την κατασκευή αυτοκινήτων διαμορφώθηκαν στο 25,9%, που είναιτο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τουλάχιστον πέντε τριμήνων. 

Η εταιρεία παραδέχθηκε ότι ο μέσος όρος των τιμών πώλησης ακολουθεί καθοδική πορεία εδώ και πολλά χρόνια, ενώ σημείωσε ότι η «διαθεσιμότητα» είναι κάτι απόλυτα αναγκαίο για την Tesla προκειμένου να αναδειχθεί σε εταιρεία που πωλεί πολλά εκατομμύρια οχήματα ετησίως. 

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παραγωγή της όσο πιο γρήγορα μπορεί, σύμφωνα με την καθοδήγηση που είχε δώσει πρόσφατα και έκανε λόγο για ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 50% για τα επόμενα χρόνια, ενώ για φέτος βρίσκεται στο δρόμο για την επίτευξη του στόχου της που είναι να πωλήσει 1,8 εκατ.οχήματα. 

Ωστόσο, στα τέλη του 2022 και εφέτος, η Tesla μείωσε τις τιμές των αυτοκινήτων της σε ολόκληρο τον κόσμο, προκαλώντας δυσαρέσκεια σε πελάτες της στις ΗΠΑ και στην Κίνα, οι οποίοι αγόρασαν πρόσφατα νέα μοντέλα σε υψηλότερες τιμές.

Στις αρχές του μηνός, η Tesla ανακοίνωσε ότι ο αριθμός πώλησης και παραγωγής αυτοκινήτων της στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό, όμως ήταν κατώτερος των στόχων της ίδιας της εταιρείας και των προβλέψεων των αναλυτών, παρά τις μειώσεις στις τιμές πώλησης το Δεκέμβριο. 

Η Tesla ανακοίνωσε την πώληση 405.278 αυτοκινήτων στο τρίμηνο που έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου, με την παραγωγή στα 439.701 οχήματα. Καθ΄όλη τη διάρκεια του περυσινού έτους, οι πωλήσεις έφθασαν τα 1,3 εκατ.οχήματα, αριθμός ρεκόρ για την Tesla, αφότου η αυτοκινητοβιομηχανία άρχισε παραγωγή στις νέες μονάδες της σε Τέξας και Γερμανία. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζεται η δίκη για το tweet της Tesla – Αναμένεται να καταθέσει ο Musk

Paul Krugman: Η Tesla δεν θα γίνει ποτέ Apple ή Microsoft

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News