Business & Finance Τρίτη 24/01/2023, 21:07
ΑΓΟΡΕΣ

NYSE: Ξαφνική αναστάτωση στις συναλλαγές – Υπό έρευνα τα αίτια

NYSE: Ξαφνική αναστάτωση στις συναλλαγές – Υπό έρευνα τα αίτια

Το Χρηματιστήριο Αξιών της Νέας Υόρκης (NYSE) διερευνά τις αιτίες που προκάλεσαν τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών και διέκοψαν τις συναλλαγές όταν η αγορά άνοιξε σήμερα Τρίτη, καθώς οι μετοχές δεκάδων από τις κορυφαίες εταιρείες των ΗΠΑ ξαφνικά βούλιαξαν ή απογειώθηκαν. 

«Ένα τεχνικό θέμα» το οποίο δεν εντόπισε από την αρχή το χρηματιστήριο προκάλεσε πολύ έντονες διακυμάνσεις που οδήγησαν είτε σε άνοδο είτε σε πτώση 25% μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Τράπεζες, όμιλοι λιανικής και εταιρείες από τον χώρο της βαριάς βιομηχανίας επηρεάστηκαν κατεξοχήν, μεταξύ των οποίων Wells Fargo, McDonald, Walmart και Morgan Stanley. 

H διαταραχή αυτή θυμίζει αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν όπου τεχνικά προβλήματα στο σύστημα των υπολογιστών οδήγησαν σε απότομες διακυμάνσεις των τιμών. 

«Το χρηματιστήριο συνεχίζει να διερευνά τα τεχνικά θέματα που οδήγησαν σε αυτή την αναστάτωση που προκλήθηκε κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης. Σε ένα υποσύνολο συμβόλων, δεν πραγματοποιήθηκαν δημοπρασίες έναρξης. Το χρηματιστήριο προσπαθεί να διευκρινίσει τη λίστα των συμβόλων». Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εξετάζει επίσης το θέμα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του χρηματιστηρίου. 

Quick Plunge | Wells Fargo shares plunge at open to trigger trading halt
 
 

Τουλάχιστον 40 μετοχές του δείκτη S&P 500 επλήγησαν από απότομη διακοπή διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι διαταραχές επεκτάθηκαν στις συναλλαγές της Wells Fargo, η μετοχή της οποίας έκλεισε τη Δευτέρα στα 45,03 δολάρια και σήμερα διολίσθησε έως τα 38,10 προτού ανακάμψει.

Οι επενδυτές που πλήττονται από τις κινήσεις αυτές μπορεί να ανατρέξουν στους κανόνες του NYSE για να πάρουν κάποια ανάσα. Σε περίπτωση «λάθους του συστήματος» που προκύψει κατά την εκτέλεση μιας εντολής μετοχών, μία εταιρεία μπορεί να υποβάλει αξίωση και να ζητήσει αποζημίωση για ζημίες σύμφωνα με τον Κανόνα 18.

Τα επεισόδια στα οποία τεχνικά προβλήματα οδηγούν σε ασταθή τιμολόγηση είναι σπάνια στα αμερικανικά χρηματιστήρια, όχι όμως πρωτόγνωρα. Ίσως το πιο γνωστό ήταν το περιστατικό τον Αύγουστο του 2012 κατά το οποίο ένα ελαττωματικό λογισμικό που χρησιμοποιούσε ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές συστημάτων της αγοράς, η Knight Trading, προκάλεσε λανθασμένες παραγγελίες στα χρηματιστήρια και έστειλε τις μετοχές σε έντονη ταλάντευση. 

Το γεγονός οδήγησε τη Knight να εμφανίσει προβλήματα αφερεγγυότητας προτού εξαγοραστεί από μία ομάδα χρηματιστηριακών εταιρειών. Πέρυσι, το γραφείο συναλλαγών της Citigroup στο Λονδίνο βρισκόταν πίσω από ένα κραχ που οδήγησε τις μετοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη σε ελεύθερη πτώση, ενώ στον Καναδά ένα πρόβλημα λογισμικού προκάλεσε διακοπή 40 λεπτών σε τρία χρηματιστήρια.

Ένα ακόμη περιστατικό το Μάιο του 2010 ώθησε τον Nasdaq OMX Group να ακυρώσει συναλλαγές 286 τίτλων που υποχώρησαν ή αυξήθηκαν περισσότερο από 60%.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News