Business & Finance Δευτέρα 23/01/2023, 18:52
BUSINESS & FINANCE

Ν. Πηλείδου: «Μεγάλη η πρόοδος της κυπριακής βιομηχανίας και ακόμη μεγαλύτερες οι προοπτικές της»

Αναμένεται ότι θα προκηρυχθούν τα Σχέδια Ψηφιακής Αναβάθμισης με προϋπολογισμό €10 εκατομμύρια, το Σχέδιο προώθησης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων ύψους €2,9 εκατομμυρίων και το Σχέδιο για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας ύψους €13,3 εκατομμυρίων.

Ν. Πηλείδου: «Μεγάλη η πρόοδος της κυπριακής βιομηχανίας και ακόμη μεγαλύτερες οι προοπτικές της»

Θέματα που άπτονται της ομαλής λειτουργίας των βιομηχανικών περιοχών Λάρνακας συζήτησαν σήμερα, 23 Ιανουαρίου 2023, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και οι Δήμαρχοι Λάρνακας και Αραδίππου, παρόντων στελεχών του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ. Η Υπουργός κα Νατάσα Πηλείδου, συνοδευόμενη από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Μάριο Παναγίδη, τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας κ. Χρίστο Φωτιάδη και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφθηκε επίσης βιομηχανίες που εδρεύουν στις βιομηχανικές περιοχές Λάρνακας και Αραδίππου.

Κατά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα έγινε καταρχήν αξιολόγηση αναφορικά με το έργο της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, το οποίο έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του, ανοίγοντας πλέον νέες προοπτικές ανάπτυξης για την πόλη. Ο κ. Βύρας συνεχάρη την Υπουργό και την ομάδα της για τη σημαντική εργασία που επιτελέστηκε τα τελευταία δύο χρόνια σε σχέση με το χρονίζον θέμα της μετακίνησης των αποθεμάτων υγρών καυσίμων, ασφάλτου και υγραερίου και τόνισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να επισπευτούν και οι τελευταίες εργασίες που απομένουν για να προχωρήσει η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής. Η κα Πηλείδου σημείωσε από την πλευρά της ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) είναι ανακουφισμένο που κλείνει το κεφάλαιο της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και τόνισε ότι ήδη προωθούνται, και μάλιστα με εντατικό ρυθμό και αποφασιστικότητα, λύσεις για τις ελάχιστες εκκρεμότητες που απομένουν. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας κ. Σταύρος Σταύρου, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στενή συνεργασία των αρμοδίων αρχών με τις επιχειρήσεις, σημαντική για την επίλυση προβλημάτων και την προώθηση έργων και πολιτικών που ισχυροποιούν το επιχειρηματικό περιβάλλον προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας της πόλης.

Ο Δήμαρχος Αραδίππου κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην κα Πηλείδου για την αγαστή συνεργασία που είχαν τα τελευταία χρόνια, μέσα από την οποία επιλύθηκαν, όπως σημείωσε, πολλά προβλήματα στη βιομηχανική περιοχή που βρίσκεται στα όρια του Δήμου. Η Υπουργός ανέφερε πως η μεγάλη σημασία και ώθηση που δόθηκε στον τομέα της Βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια, με τη χαρτογράφηση των προκλήσεων και την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπισή τους, αλλά και την άμεση συνεργασία με τις βιομηχανίες, έχει επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο, σημείωσε, που η συνεισφορά του τομέα της βιομηχανίας στο ΑΕΠ αυξήθηκε σχεδόν κατά 1%, φτάνοντας το 8,7% το 2021 σε σχέση με 7,9% το 2019. «Με τη συνέχιση της καλής δουλειάς που επιτελεί η Κυβέρνηση και το Υπουργείο μας, μπορούμε να φτάσουμε σε ακόμη πιο ψηλά επίπεδα», τόνισε η κα Πηλείδου, σημειώνοντας πως η προσπάθεια έχει ως επίκεντρο τη δημιουργία νέων υποδομών, τη στελέχωση του τομέα με νέο αίμα, την πράσινη και κυκλική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων.

Ακολούθως, η Υπουργός επισκέφθηκε τις βιομηχανίες C&S Mycorex Mashroom Trading, Maxifoods και Logistico Park, όπου συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών τόνισαν την άμεση ανάγκη εφαρμογής του Virtual Net Billing ώστε να μπορούν να τοποθετούν μεγάλα συστήματα φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους. Η κα Πηλείδου ενημέρωσε ότι το ΥΕΕΒ βρίσκεται στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του Σχεδίου Στήριξης Παραγωγών ΑΠΕ, και μία από τις σημαντικότερες εισηγήσεις του Υπουργείου είναι και η εφαρμογή του Virtual Net Billing για εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Το ΥΕΕΒ αναμένει τις θέσεις της ΡΑΕΚ επί των εισηγήσεών του.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων έγινε ενημέρωση και για τα Σχέδια Χορηγιών του ΥΕΕΒ. Οι βιομηχανίες κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο Χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων με προϋπολογισμό ύψους €40 εκατ., το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023. Ενημερώθηκαν, επίσης, ότι προσεχώς θα προκηρυχθούν τα Σχέδια Ψηφιακής Αναβάθμισης με προϋπολογισμό €10 εκατομμύρια, το Σχέδιο προώθησης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων ύψους €2,9 εκατομμυρίων και το Σχέδιο για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας ύψους €13,3 εκατομμυρίων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News