Business & Finance Κυριακή 22/01/2023, 19:34
BUSINESS & FINANCE

Αίγυπτος: Συμφωνία με την ITFC 1,5 δισ. δολ. για χρηματοδότηση εμπορικών αναγκών

Αίγυπτος: Συμφωνία με την ITFC 1,5 δισ. δολ. για χρηματοδότηση εμπορικών αναγκών

Η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 1,5 δισ. δολαρίων με τη Διεθνή Ισλαμική Εταιρεία Χρηματοδότησης Εμπορίου (ITFC) για τη χρηματοδότηση των εμπορικών της αναγκών, μεταξύ άλλων για την εισαγωγή ενεργειακών προϊόντων και βασικών εμπορευμάτων, έγραψε το CNBC Arabia στο Twitter, επικαλούμενο τον διευθύνοντα σύμβουλο της ITFC.

Πέρυσι η Αίγυπτος υπέγραψε παρόμοια συμφωνία, ύψους επίσης 1,5 δισ. δολαρίων, με την εταιρεία, η οποία εδρεύει στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και συχνά χρηματοδοτεί τις εισαγωγές βασικών προϊόντων της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών και του πετρελαίου.

Η υπουργός Προγραμματισμού της Αιγύπτου Hala al-Saeed δήλωσε κατά την τελετή υπογραφής στο Κάιρο ότι το χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτικής συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου και της εταιρείας ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 14,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Πρόσθεσε ότι η τελευταία υπογραφή εντάσσεται στη συμφωνία-πλαίσιο που υπεγράφη μεταξύ της Αιγύπτου και της ITFC το 2018 και η οποία ανανεώθηκε πέρυσι για πέντε επιπλέον έτη, με τροποποίηση του πιστωτικού ορίου της συμφωνίας από 3 σε 6 δισ. δολάρια.

Η Αίγυπτος συμφώνησε πρόσφατα σε ένα πακέτο στήριξης ύψους 3 δισ δολαρίων από το ΔΝΤ, καθώς αντιμετωπίζει μια νομισματική κρίση που επιδεινώνεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανεβάζοντας το κόστος για το σιτάρι και το πετρέλαιο, ενώ προκαλεί πλήγμα και στον τουρισμό καθώς το ποσοστό των αφίξεων από τις δύο χώρες αποτελούσε ένα σημαντικό ποσοστό του εισερχόμενου ταξιδιωτικής κίνησης της χώρας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News