Business & Finance Κυριακή 22/01/2023, 19:15
BUSINESS & FINANCE

ΕΕ: Ανησυχία ρυθμιστικών αρχών για τις επιπτώσεις του πλαφόν στην αγορά

Το επικείμενο ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου της ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει απότομες αλλαγές στην αγορά, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ρυθμιστικής αρχής της χρηματοπιστωτικής αγοράς της ΕΕ

ΕΕ: Ανησυχία ρυθμιστικών αρχών για τις επιπτώσεις του πλαφόν στην αγορά

Το προσωρινό ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ρευστότητας της αγοράς, ωστόσο δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν μέχρι στιγμής σημαντικές επιπτώσεις στη συναλλακτική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ρυθμιστικής αρχής της χρηματοπιστωτικής αγοράς της ΕΕ που είδε το Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών θα δηλώσει τη Δευτέρα ότι, ενώ οι επιπτώσεις του ανώτατου ορίου -που θα ξεκινήσει από τις 15 Φεβρουαρίου- δεν μπορούν να απαριθμηθούν, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν. Είναι πιθανό οι συναλλαγές να μετακινηθούν εκτός αγοράς όταν τεθεί σε ισχύ το ανώτατο όριο, πρόσθεσε.

«Είναι απολύτως πιθανό ότι ορισμένες από τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον συναλλαγών και εκκαθάρισης θα μπορούσαν να εκδηλωθούν» μόνο όταν επίκειται η ενεργοποίηση του μηχανισμού ελέγχου των τιμών, σημειώνει και καταλήγει ότι «θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές και απότομες αλλαγές του ευρύτερου περιβάλλοντος της αγοράς, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία των αγορών και τελικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Η ΕΕ συμφώνησε τον Δεκέμβριο να θέσει σε εφαρμογή ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών στις τιμές του φυσικού αερίου για να αποφύγει τις περιπτώσεις ακραίων διακυμάνσεων που παρατηρήθηκαν πέρυσι, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό του μπλοκ ή να διαταράξει τη λειτουργία της αγοράς. 

Ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας πρόκειται επίσης να δημοσιεύσει, αύριο, Δευτέρα την αρχική του εκτίμηση σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι ροές φυσικού αερίου προς την περιοχή.

Το νέο ανώτατο όριο απαιτεί διάφορα κριτήρια προτού τεθεί σε ισχύ: οι τιμές αναφοράς του ολλανδικού φυσικού αερίου TTF πρέπει να είναι πάνω από 180 ευρώ (196 δολάρια) ανά μεγαβατώρα και πρέπει επίσης να είναι τουλάχιστον 35 ευρώ μεγαλύτερες από τις παγκόσμιες τιμές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News