Business & Finance Κυριακή 3/01/2021, 17:21
BUSINESS & FINANCE

Τι περιμένουμε από τον κλάδο της βιοτεχνολογίας

Τα εμβόλια της Covid-19 και το φάρμακο του Αλτσχάιμερ

Τι περιμένουμε από τον κλάδο της βιοτεχνολογίας

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το 2021 για τον κλάδο της βιοτεχνολογίας, ο οποίος ήταν ένας από τους μεγάλους κερδισμένους του 2020, χάρη στην απίστευτη ταχύτητα ανακάλυψης του εμβολίου κατά της Covid-19.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος BioTech στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης σκαρφάλωσε στο +26% μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι του S&P 500 (+15%).

Μάλιστα, παρότι αρκετές φαρμακευτικές (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZaneca) έχουν ήδη ολοκληρώσει τον τρίτο και τελευταίο κύκλο των κλινικών δοκιμών, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο αγώνας – δρόμου για ακόμη ένα γκρουπ εταιρειών του κλάδου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Novavax, Johnson & Johnson, GlaxoSmithKline και Sanofi, οι οποίες μέσα στον Ιανουάριο θα ανακοινώσουν -εκτός απροόπτου- τα δεδομένα για το δικό τους εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Το ενδιαφέρον δε, εστιάζει περισσότερο στο εμβόλιο των δύο πρώτων, δηλαδή των Novavax και J&J.

Novavax: Με τη μετοχή να καταγράφει άλμα της τάξης του 30% μέσα στο 2020, η φαρμεκυτική εταιρεία αναμένεται λίαν συντόμως να ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματα από τις τελικές κλινικές δοκιμές. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ποσοστό ανοσίας τουλάχιστον 90%.

J&J: Το εμβόλιο της J&J, το οποίο θα είναι μίας δόσης, αναμένεται να παρουσιαστεί έως τα τέλη του Ιανουαρίου. Το γεγονός ότι αντί για δύο δόσεις, όπως συμβαίνει μέχρι στιγμής, θα απαιτείται μία δόση για την εξασφάλιση της πολυπόθητης ανοσίας, εκτιμάται ότι θα το καταστήσουν ιδιαιτέρως δημοφιλές.

Φυσικά, στις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις των φαρμακευτικών εταιρειών σημαίνοντα ρόλο θα διαδραματίσει και η ταχύτητα διανομής των εμβολίων, όπως και ο ρυθμός εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.

«Η διανομή και η παραγωγή των εμβολίων θα αποτελέσουν κλειδί για τον ευρύτερο κλάδο της βιοτεχνολογίας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πίτερ Χουγκς, αναλυτής της AXA Investment Managers.

Οι άλλες «εκπλήξεις»

Πέραν του εμβολίου του κορωνοϊού, το 2021 επιφυλάσσει κι άλλες «εκπλήξεις», οι οποίες -υπό προϋποθέσεις- θα μπορέσουν να παράσχουν την κατάλληλη ώθηση στον κλάδο της βιοτεχνολογίας:

  • Γεννετική θεραπεία για τη μυική δυστροφία: Τα αποτελέσματα της έρευνας «Study 102» της Sarepta Therapeutics αναμένονται στις αρχές Ιανουαρίου. Τυχόν θετικά δεδομένα θα οδηγήσουν σε εκτίναξη της μετοχής κατά τουλάχιστον 45%, όπως εκτιμάει ο Ρίτου Μπαράλ της Cowen. Η μετοχή της φαρμακευτικής άλλωστε, έχει ήδη ενισχυθεί κατά 33% από τις αρχές του 2020.
  • Τα φάρμακο για το αλτσχάιμερ: Οι προσδοκίες για το φάρμακο της Biogen δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ αναμένεται να ταχθεί εναντίον της έγκρισής του. Μέχρι στιγμής, άλλωστε, δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για το αλτσχάιμερ. Ωστόσο, εφόσον γίνει η έκπληξη και οι αμερικανικές αρχές ανάψουν το πράσινο φως, τότε η μετοχή της Biogen αναμένεται να γνωρίσει σημαντικά κέρδη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News