BUSINESS & FINANCE

Οι αμερικανικές αεροπορικές επιστρέφουν δυναμικά στην Ελλάδα

Οι αμερικανικές αεροπορικές επιστρέφουν δυναμικά στην Ελλάδα

Ενισχύονται οι εκτιμήσεις πως φέτος οι ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεπεράσουν σημαντικά το 1 εκατομμύριο του 2022 και οι εισπράξεις από τους Αμερικανούς επισκέπτες θα αυξηθούν σημαντικά πάνω από το 1 δισεκατομμύριο, που υπολογίζεται πως εισπράχθηκε πέρυσι, καθώς οι μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές ενισχύουν το πτητικό τους πρόγραμμα προς την Ελλάδα. Εκτιμάται πως φέτος κατά την καλοκαιρινή περίοδο οι απευθείας πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας θα ξεπεράσουν τις περυσινές. Ηδη έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 56 εβδομαδιαίες απευθείας πτήσεις από Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και Καναδά και η προσπάθεια τόσο του υπουργείου Τουρισμού όσο και φορέων του κλάδου συνεχίζεται. Σύμφωνα με πηγές που συμμετέχουν στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές εταιρείες, η προδιάθεσή τους είναι να προχωρήσουν πράγματι σε αύξηση των δρομολογίων σε σχέση με τον ήδη ιστορικά υψηλό αριθμό του 2022.

Εξάλλου, η επαναφορά πέρυσι των Αμερικανών στα προ της κρίσης επίπεδα και κοντά στα ιστορικά τους υψηλά, πιστώνεται αυτονόητα στην άμεση διασύνδεση της Ελλάδας με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ έως και τον Νοέμβριο του 2022, περίοδος για την οποία υπάρχουν επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυξήθηκαν κατά 86,4% σε σχέση με το 2021 και διαμορφώθηκαν σε 1,057 δισ. ευρώ. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 167,5% σε 975.700 ταξιδιώτες. Μαζί με τον Δεκέμβριο τα μεγέθη αυτά αναμένεται να αυξηθούν περίπου κατά 5%. Ο στόχος για το 2023 είναι η ανάπτυξη αυτής της αγοράς περίπου κατά 10%.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, βρίσκεται κοντά σε λίαν ενθαρρυντικές ανακοινώσεις. «Η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και η εποικοδομητική συνεργασία μας την περασμένη τουριστική σεζόν είναι το καλύτερο εχέγγυο για ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα», τονίζει μιλώντας στην «Κ» ο κ. Κικίλιας. Προσθέτει δε ότι «έχουμε εργαστεί σκληρά και με στρατηγική προκειμένου να πετύχουμε δύο βασικούς στόχους: πρώτον, να γίνει η Ελλάδα προορισμός όλο τον χρόνο και να φέρουμε περισσότερα έσοδα στη χώρα. Είμαστε διαρκώς σε συζητήσεις ώστε και το 2023 ο τουρισμός να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ελληνική οικονομία».

Ειδικότερα επιδιώκεται το πτητικό πρόγραμμα από και προς τις ΗΠΑ να ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά για όσο μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών γίνεται.

Το περυσινό πτητικό πρόγραμμα των αμερικανικών αερογραμμών έληξε προ εβδομάδας και το νέο για το 2023 ξεκινάει τον Μάρτιο. Οι διαβουλεύσεις που έχουν γίνει από τον υπουργό αλλά και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έχουν εξασφαλίσει για την ώρα 56 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα από και προς τις ΗΠΑ. Και αναμένονται να προστεθούν και άλλες μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Το εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί στις 11 Μαρτίου από την Delta, με πτήση από το JFK προς το «Ελ. Βενιζέλος». Ο σχεδιασμός είναι 5 πτήσεις την εβδομάδα έως τις 24 Μαρτίου και καθημερινές πτήσεις από τις 25 Μαρτίου και μετά.

Από τη Νέα Υόρκη που ήρθαν πολλοί επισκέπτες στην Αθήνα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, θα αναχωρούν 3 πτήσεις την εβδομάδα για Αθήνα από τις 6 Απριλίου και από τις 6 Μαΐου καθημερινά. Αλλά και η Emirates θα συνεχίσει τις καθημερινές απευθείας πτήσεις, ενώ και η American ξεκινάει το δικό της πρόγραμμα από τις 5 Μαΐου επίσης για κάθε μέρα.

Από το Σικάγο και τη Φιλαδέλφεια η απευθείας καθημερινή σύνδεση ξεκινάει με την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού, την 1η Ιουνίου, με περισσότερες πτήσεις σε σχέση με πέρυσι. Από τη Βοστώνη οι πτήσεις ξεκινούν, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, για 4 μέρες την εβδομάδα αρκετά νωρίτερα, στις 8 Μαΐου.

Επίσης, μεγάλη ώθηση στις τουριστικές ροές αναμένεται να δώσουν οι πτήσεις από τον Καναδά με την πολυπληθή ελληνική παροικία. Από το Μόντρεαλ οι πτήσεις θα ξεκινήσουν 31 Μαρτίου, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από την 1 Μαΐου θα γίνονται καθημερινά, με ήδη υψηλό ρυθμό προκρατήσεων. Από το Τορόντο, το πρώτο αεροπλάνο θα απογειωθεί 28 Μαρτίου 3 φορές την εβδομάδα.

Στο πτητικό αυτό πρόγραμμα αναμένεται να προστεθούν και άλλες πτήσεις, ενώ όπως έδειξε και η περυσινή εμπειρία, πολλές αεροπορικές άλλαξαν τον τύπο των αεροσκαφών που χρησιμοποιούν με μεγαλύτερα μεγέθη.

Κλείνουν slots στα περιφερειακά αεροδρόμια

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η πρώτη εικόνα για τις προγραμματισμένες πτήσεις από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο της Αθήνας και μετά τις 15 Φεβρουαρίου η αντίστοιχη εικόνα για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Οι ξένες αεροπορικές εταιρείες μιλούν αυτή την περίοδο με τις Αρχές των ελληνικών αεροδρομίων και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εικόνα είναι θετική. Δηλαδή, αναμένεται να προστεθούν πτήσεις από νέους προορισμούς, αλλά και νέες εταιρείες να έρθουν στην Αθήνα και στα περιφερειακά αεροδρόμια. Επιπλέον, μεγαλύτερη δυναμικότητα προς την Ελλάδα προγραμματίζουν να διοχετεύσουν και τα μεγάλα τουριστικά γραφεία, κάποια εκ των οποίων λειτουργούν τις δικές τους αερογραμμές.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί αυτή τη στιγμή και μεταξύ των ξενοδόχων λόγω των προκρατήσεων αποδίδεται στο γεγονός ότι η ύφεση στις αγορές από τις οποίες έλκει επισκέπτες η Ελλάδα είναι ρηχότερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί και η διάθεση για ταξίδια παραμένει ισχυρή.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν και τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τις αφίξεις και τις εισπράξεις από το εξωτερικό κατά την προηγούμενη χρήση. Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 οι αφίξεις ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 90,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και οι σχετικές εισπράξεις κατά 68,5%. Τα μεγέθη αυτά αντιστοιχούν στο 88,9% των αφίξεων στο ενδεκάμηνο του 2019 και στο 97,2% των εισπράξεων.

Διαβάστε επίσης: 

Ρεκόρ πτήσεων αναμένεται μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου

Fraport Greece: Ξεπέρασαν τις επιδόσεις του 2019 τα περιφερειακά αεροδρόμια

Αισιόδοξες για την ταξιδιωτική ζήτηση οι αεροπορικές εταιρείες παρά τον κίνδυνο ύφεσης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News