Business & Finance Κυριακή 22/01/2023, 09:45
ΒUSINESS & FINANCE

Google: Οι εργαζόμενοι ζητούν απαντήσεις για τις μαζικές απολύσεις

Google: Οι εργαζόμενοι ζητούν απαντήσεις για τις μαζικές απολύσεις

Οι εργαζόμενοι της Google ζητούν απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα από τη διοίκηση αλλά και από συναδέλφους τους, καθώς η εταιρεία προχωρά σε μαζικές απολύσεις. 

Την Παρασκευή, ο μητρικός όμιλος της Google, Alphabet, ανακοίνωσε ότι απολύει 12.000 εργαζομένους ήτοι το 6% του συνολικού εργατικού δυναμικού της. Και ενώ οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για πιθανή απόλυση, ζητούν να μάθουν από τη διοίκηση τα κριτήρια για την επιλογή των απολύσεων, οι οποίες εξέπληξαν αρκετούς εργαζομένους, που ξαφνικά βρέθηκαν αποκομμένοι από την πρόσβασή τους στην εταιρεία. Ορισμένοι από τους απολυθέντες είχαν μακρά θητεία στον όμιλο ή είχαν μάλιστα πάρει πρόσφατα προαγωγή, εγείροντας ερωτήματα για τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να αποφασιστεί ποιές θέσεις θα περικόπτονταν. 

Αμέσως μετά την αποστολή του email από τον διευθύνοντα σύμβουλο Σουντάρ Πιτσάι προς τους εργαζομένους την Παρασκευή το πρωί, ο επικεφαλής του τμήματος search της Google, Πραμπχάκαρ Ράγκαβαν, έστειλε με τη σειρά του δεύτερο email στους εργαζομένους λέγοντας ότι αισθάνεται υποχρεωμένος να επικοινωνήσει μαζί τους και ζητώντας τους να κρατήσουν τις ερωτήσεις τους για να απαντηθούν την επόμενη εβδομάδα. 

Οι εργαζόμενοι κατέκλυσαν την πλατφόρμα υποβολής ερωτήσεων προς την εταιρεία, τη Dory, χωρίς ωστόσο να λάβουν τις απαντήσεις που ζητούσαν. 

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Google στο να διατηρήσει την παραγωγική κουλτούρα της εταιρείας για ένα εργατικό δυναμικό που μετρά σε περισσότερους από 160.000 εργαζομένους σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Ενδεχομένως να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ένταση, καθώς η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να απολύσει και εργαζομένους της στις διεθνείς αγορές της, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις μέχρι στιγμής.

Μέχρι στιγμής, στις ΗΠΑ, οι απολύσεις αφορούν εργαζομένους σε διάφορα τμήματα, περιλαμβανομένων των Chrome, Cloud και το πειραματικό τμήμα Area 120. Και κάποιοι εργαζόμενοι σε προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας απολύθηκαν, σύμφωνα με το Bloomberg. 

«Πώς αποφασίστηκαν οι απολύσεις; Τί κριτήρια χρησιμοποιήθηκαν για να αποφασιστεί ποιός θα απολυθεί; Η απόφαση ήταν βάσει της αποδοτικότητας, του εύρους εργασίας ή και των δύο ή με βάση άλλους παράγοντες; Σε τί ακριβώς θα βοηθήσουν οι απολύσεις τη Google να κάνει που δεν το έκανε χωρίς τις απολύσεις;», είναι μερικές από τις ερωτήσεις που έχουν θέσει οι εργαζόμενοι. 

Ακόμη ένα σημείο που έχει προκαλέσει αμφιλεγόμενα σχόλια είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου Σουντάρ Πιτσάι ο οποίος έγραψε ότι «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τις αποφάσεις». «Τι ακριβώς συνεπάγεται η ανάληψη πλήρους ευθύνης; Ευθύνη δίχως συνέπειες είναι κάτι κενό. Η ηγεσία παραιτείται από τα μπόνους και τις μισθολογικές αυξήσεις φέτος; Θα παραιτηθεί κάποιος από την κλίμακα αυτή;», είναι ένα ερώτημα που έθεσε κάποιος στην πλατφόρμα Dory. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

«Μαχαίρι» και στην Google: Κόβει 12.000 θέσεις εργασίας

Η Microsoft, η Amazon και άλλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν απολύσει πάνω από 60.000 υπαλλήλους τον τελευταίο χρόνο

Microsoft: Απολύει 10.000 εργαζομένους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS