Business & Finance Κυριακή 3/01/2021, 16:16
BUSINESS & FINANCE

Ποιες εταιρείες κινδυνεύουν από την σινο-αμερικανική διαμάχη

Μετά τη διαγραφή των κινεζικών εταιρειών τηλεπικοινωνίας

Ποιες εταιρείες κινδυνεύουν από την σινο-αμερικανική διαμάχη

Τον κίνδυνο διαγραφής από το Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Κίνας, οι οποίοι εκτιμάται ότι αποτελούν τον επόμενο «στόχο» των ΗΠΑ, μετά τη διαγραφή των τριών μεγαλύτερων εταιρειών τηλεπικοινωνίας του ασιατικού κράτους.

Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg, τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει η πετρελαϊκή εταιρεία CNOOC, η οποία φέρεται να βρίσκεται ψηλά στη λίστα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας με τις κινεζικές εταιρείες που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από τον κινεζικό στρατό.

Στο ίδιο καζάνι «βράζουν» και οι υπόλοιπες κινεζικές πετρελαϊκές, όπως η PetroChina, η China Petroleum και η Chemical Corp -γνωστή και ως Sinopec.

«Οι περισσότερες κινεζικές θα μπορούσαν να διαγραφούν από το αμερικανικό χρηματιστήριο και οι πετρελαϊκές θα μπορούσαν να εντάσσονται στο επόμενο κύμα» εκτιμάει ο Στίβεν Λανγκ, εκτελεστικός διευθυντής της UOB Kay Hian, στο Χονγκ Κονγκ.

Η διαγραφή των κινεζικών εταιρειών 

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε προσφάτως ότι θα διαγράψει τις κινεζικές εταιρείες του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, κατ’ εφαρμογή της απόφασης του υπουργείου Άμυνας για επιβολή περιορισμών σε όσες εταιρείες συνδέονται με τον κινεζικό στρατό.

Ως αποτέλεσμα, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να αφαιρεθούν από το χρηματιστηριακό ταμπλό της Wall Street οι μετοχές των China Mobil, China Telecom και China Unicom Hong Kong.

Βέβαια, όπως σπεύδει να σημειώσει ο Λανγκ, ο αντίκτυπος της διαγραφής είναι ενδεχομένως μικρός, σε επίπεδο οικονομίας, καθώς δεν έχουν μεγάλη βαρύτητα στις ΗΠΑ και δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν πολλά αμερικανικά κεφάλαια.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η επίδραση αυτής της κίνησης έχει περισσότερο γεωπολιτική και γεωστρατηγική χροιά.

Η αντίδραση της Κίνας

To Σάββατο, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επιφυλάχθηκε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διαφυλάξει τα δικαιώματα των κινεζικών εταιρειών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να συνεργαστούν για να διαμορφώσουν ένα δίκαιο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υπογράψει διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο οι Αμερικανοί επενδυτές δεν μπορούν να αγοράζουν ή να πωλούν μετοχές κινεζικών εταιρειών, οι οποίες ανήκουν ή ελέγχονται από τον κινεζικό στρατό.

Το Πεκίνο είχε αντιδράσει έντονα, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή συκοφανία» και είχε διαβεβαιώσει ότι θα προστατεύσει τις επιχειρήσεις της χώρας. Είχε απειλήσε δε, με την επιβολή αντίστοιχων μέτρων στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News