Business & Finance Τετάρτη 18/01/2023, 21:32
BUSINESS & FINANCE

Αισιόδοξες για την ταξιδιωτική ζήτηση οι αεροπορικές εταιρείες παρά τον κίνδυνο ύφεσης

Η ζήτηση για πτήσεις προς την Ευρώπη είναι επίσης ισχυρή και αναμένεται να δημιουργήσει ρεκόρ εσόδων την άνοιξη και το καλοκαίρι, ανέφερε.

Αισιόδοξες για την ταξιδιωτική ζήτηση οι αεροπορικές εταιρείες παρά τον κίνδυνο ύφεσης

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες με βάση τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα παραμένουν αισιόδοξες για την ταξιδιωτική ζήτηση, ακόμη και όταν οικονομολόγοι και αναλυτές λένε ότι ο κίνδυνος οικονομικής ύφεσης έχει αυξηθεί.

Η United Airlines και η Delta Air Lines ανακοίνωσαν υψηλότερα του αναμενόμενου τριμηνιαία κέρδη λόγω της ανθεκτικής καταναλωτικής ζήτησης, ενώ η American Airlines αύξησε τις προοπτικές κερδών της.

Οι αερομεταφορείς απολαμβάνουν την ισχυρότερη ταξιδιωτική ζήτηση από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, η οποία ενισχύεται από την επαναλειτουργία των κλειστών συνόρων, το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ και την αύξηση των εταιρικών ταξιδιών.

Ενώ οι φόβοι για ύφεση έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τις καταναλωτικές δαπάνες, τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών λένε ότι η ταξιδιωτική ζήτηση δεν είναι πιθανό να μειωθεί στο άμεσο μέλλον.

Επισημαίνουν επίσης τις ελλείψεις προσωπικού και αεροσκαφών σε ολόκληρο τον κλάδο, οι οποίες αναμένεται να διατηρηθούν και να περιορίσουν την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας.

«Η δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης είναι διαφορετική από ό,τι ήταν ποτέ στην καριέρα μου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της United Scott Kirby στη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός των επενδυτών σε αυτό, αλλά κάθε στοιχείο το αποδεικνύει ξανά και ξανά».

Η United προέβλεψε τουλάχιστον τετραπλασιασμό των κερδών της για το 2023, ενώ η Delta αναμένει σχεδόν διπλασιασμό των κερδών της για το σύνολο του έτους.

Η άνθηση της ζήτησης βοήθησε τις αεροπορικές εταιρείες να μετριάσουν το υψηλότερο κόστος καυσίμων και εργασίας μέσω αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων. Αλλά οποιαδήποτε επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών θα δυσκόλευε τους αερομεταφορείς να πετύχουν τους στόχους των προβλέψεών τους.

Τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών υποβαθμίζουν τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ζήτησης, λέγοντας ότι η παρόρμηση για ταξίδια παραμένει ισχυρή και ότι η σχέση μεταξύ των εσόδων των επιβατών και της ευρύτερης οικονομίας επιστρέφει στην προ της πανδημίας τάση.

Η United εκτιμά ότι τα έσοδα από την εσωτερική κίνηση αντιπροσώπευαν παλαιότερα περίπου το 0,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας. Αναμένει ότι η τάση αυτή θα αποκατασταθεί φέτος, με αποτέλεσμα 15% υψηλότερα έσοδα για τον κλάδο.

Η Delta βλέπει ότι οι καταναλωτές θα ξοδέψουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια για ταξίδια το 2023.

Ο Kirby της United τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι δεν είχε κανένα σημάδι επερχόμενης ύφεσης στα στοιχεία των κρατήσεων.

Το πρώτο τρίμηνο, μετά την ταξιδιωτική περίοδο των διακοπών, τείνει να είναι η πιο αδύναμη περίοδος για τον κλάδο.

Αλλά η Delta δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι προκαταβολικές κρατήσεις για κάθε μήνα του τρέχοντος τριμήνου είναι σημαντικά μπροστά τόσο σε έσοδα επιβατών όσο και σε όγκο σε σύγκριση με το 2019.

Η ζήτηση για πτήσεις προς την Ευρώπη είναι επίσης ισχυρή και αναμένεται να δημιουργήσει ρεκόρ εσόδων την άνοιξη και το καλοκαίρι, ανέφερε.

Οι ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές κρατήσεις είναι επίσης πολύ ισχυρές στη United. Ο αερομεταφορέας που εδρεύει στο Σικάγο αναμένει ότι τα συνολικά έσοδα ανά διαθέσιμο μίλι θέσεων, που αποτελεί δείκτη της τιμολογιακής δύναμης, θα είναι αυξημένα κατά 25% σε σχέση με πέρυσι στο τρέχον τρίμηνο.

«Η ζήτηση παραμένει ισχυρή», δήλωσε η αναλύτρια της Cowen, Helane Becker, προσθέτοντας ότι «η τιμολόγηση είναι πιθανό να παραμείνει ευνοϊκή λόγω των περιορισμών χωρητικότητας του κλάδου».

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News